- 27 Ocak 2017 Cuma 12:35

SDÜ öğrencilerinden hayat kurtaracak proje

A
A
A
SDÜ öğrencilerinden hayat kurtaracak proje

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri ’Kan lazım’ adını verdikleri mobil uygulama ile kana ihtiyaç duyan vatandaşların hızlı ve güvenilir bir şekilde kan ihtiyacını gidermeyi amaçlıyor.
Kan bağışı konusunda yaşanabilecek sıkıntıları gidermek, Türkiye’deki kan bağışı oranını artırmak amacıyla SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Eftal Yurtseven ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Serkan Özdemir, mobil bir uygulama başlattı. Uygulama sayesinde ihtiyaç sahipleri ile gönüllüler arasındaki bağlantı, hızlı ve güvenli bir şekilde kurulabilecek.

Mobil uygulama ile kan bağışı
SDÜ öğrencisi Eftal Yurtseven ’Kan lazım’ uygulamasının ihtiyaç sahipleri ile kan verme gönüllüleri arasında bağlantı kuran ve bunu güvenli hızlı bir şekilde yapan bir mobil uygulama olduğunu belirterek, "Bu uygulamaya bir SMS aracılığıyla başladık. Bana gelen ancak benim kan grubumla uymayan bir kan çağrısı olduğunu görünce bunu daha güvenli nasıl yapabiliriz diye sorduk ve bu projeyi ortaya çıkardık. ’Kan lazım’da mobil ara yüzümüzde kanın yanında kan trombosu ve diğer ihtiyaçların listelendiği bir bölüm var. Kişi acil kan ihtiyacı olduğunda yakınlardaki tüm donörleri buluyor ve güvenli hızlı bir şekilde onlara anlık bilgi gönderebiliyor" dedi.
Güvenliği sağlamak adına hastanelerden referans aldıklarını kaydeden Yurtseven, "Bilgileri tutarak bu sayede veri kaybını minimize etmeye çalışıyoruz. Kullanıcılarımız ve donörlerimizin temel bilgilerini almak zorundayız. Lokasyon, ad soyad telefon numarası gibi. Ancak bu bilgileri hastane dahil üçüncü kişilerle paylaşmıyoruz. Bu sayede güvenliği maksimum seviyede tutuyoruz" diye konuştu.

Uygulama oldukça güvenli
Mobil uygulamayı hayata geçiren SDÜ öğrencisi Serkan Özdemir de "Kan ihtiyacı olanlar hastane üzerinden kan ihtiyacı olduğunu kanıtlayıp mobil çağrı yapabilirler. Bizim en büyük farklılıklarımızdan biri hastane ara yüzümüzün bulunması. Hastane ara yüzümüzü değiştirmemizin sebeplerinden biri gizlilik ve güvenlik faktörü. Diğer uygulamalarda bu bilgiler kötü amaçlı kullanıma açılabilmekte. Bizim hastane ara yüzümüzde kan çağrısı yapılabiliyor. Bu çağrı yapılırken; hiç bir şekilde donör lokasyon kullanıcı bilgileri hastaneyle paylaşılmıyor" ifadesini kullandı.

Her 4 saniyede bir ünite kana ihtiyaç var
Uygulama ile Türkiye’deki kan bağışı oranını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Özdemir, "Türkiye’de kan bağışlama oranı yüzde 1 -1.5 oranındayken diğer ülkelerde bu oran yüzde 5. Her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç bulunurken her 5 gönüllü yaklaşık bir dakikalık kan ihtiyacını karşılamakta. Ülkemizde yüzde 1.5 olan bu oranı bu uygulamayla artırarak kullanıcılara hızlı güvenilir bir kan ihtiyacını karşılama hizmeti sunuyoruz. Kan lazım uygulamasını uygulama marketlerinde bulabilirsiniz. Unutmayın her bir ünite kan üç can demek" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir