KÜLTÜR SANAT - 27 Mart 2017 Pazartesi 12:06

8.Uluslararası Ataşehir Tiyatro Festivali başladı

A
A
A
8.Uluslararası Ataşehir Tiyatro Festivali başladı

Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul’un en kapsamlı tiyatro festivali “8.

Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul’un en kapsamlı tiyatro festivali “8. Uluslararası Ataşehir Tiyatro Festivali” muhteşem bir gala ile başladı. Bu yıl “kırmızı halı” geçidiyle açılan galaya yüzlerce tiyatro sanatçısı katıldı. Galaya Haldun Dormen, Metin Akpınar, Zihni Göktay, Ezel Akay, Orhan Aydın, Deniz Arcak, Yavuz Seçkin, Hakan Yılmaz, Sevinç Erbulak, Füsun Demirel, Fırat Tanış ve Ayça Varlıer’in yanı sıra çok sayıda ünlü isim katıldı. galanın tanıdık yüzleriydi.


Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nin önünde kırmızı halıda yürüyen sanatçıları, yüzlerce tiyatro öğrencisi karanfillerle karşıladı. Klasik müzik eşliğinde süren galanın kokteyli, tiyatronun eşsiz karakterlerini sergileyen canlı mankenler ve pandomim sanatçılarının gösterileri ile devam etti.


Kalabalık bir kokteyl ile başlayan galada konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi şunları söyledi:


“Acıyı, sevgiyi, umudu, hüznü, yaşama dair ne varsa bize anlatan tiyatronun ustaları ve emektarları, hepiniz hoş geldiniz. Karamsarlığı umudu çevirmenin, karanlığı aydınlatmanın bir yolunun da sanattan ve özgür düşünceden geçtiğine inanıyoruz. Çünkü sanatın ve özgür sanatçının toplumsal değişimin anahtarı ve aydınlanma idealinin öncüsü olduğunu düşünüyoruz.”


Tiyatronun hem sanat hem edebiyat hem de politika olduğunu ifade eden İlgezdi; “Tiyatro; seyircisini, ülkesini, bir toplumun kaderini ve yönünü değiştirmenin mücadelesidir. Otoritenin ve karanlığın panzehri olan tiyatro bu nedenle ölümsüzdür. Ne mutlu bize ki bu inançla 8 senedir ülkemizin en önemli tiyatrolarını, oyuncularını ve eserlerini Ataşehir’de halkımıza sunuyoruz” dedi.


Tiyatro duayeni Haldun Dormen’e ithaf edilen galada Dormen Müzikallerine Selam Konseri düzenlendi. Ataşehir Belediyesi çalışanları ve Dormen Tiyatrosu oyuncularının ortak hazırladığı müzikalde Fırat Tanış, Ayça Varlıer ve Sevinç Erbulak da sahne aldılar. Türk tiyatrosunun eşsiz eserlerinden Harikalar Kumpanyası’nın müziğinin seslendirildiği bölümde sahneye Haldun Dormen ve Zihni Göktay’ın da çıkması salondaki izleyicilerden büyük alkış aldı. Galanın sonunda Başkan İlgezdi, Haldun Dormen’e teşekkür plaketi ve çiçeği sundu.


Plaket sunumunda konuşan Haldun Dormen, “Ataşehir’de böyle bir mucizenin olacağına inanmazdım. Tiyatroya böyle bir katkı sağladığı için Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye teşekkür ediyorum” dedi.


Bir ay boyunca 24 oyun sahnelenecek


Türk tiyatrosunun en değerli isimlerini tiyatroseverlerle buluşturmayı hedefleyen Festivalde, 27 Mart- 24 Nisan tarihleri arasında 24 oyun sahnelenirken 12 atölye ve 4 söyleşi yapılacak.


Festivalin sloganı, “insan için tiyatro her halükârda gerekli” fikrinden yola çıkılarak “Her Halde Tiyatro” olarak belirlenirken, Festival boyunca sahnelenecek oyunların biletleri de, ücretsiz olarak “Bir Kitap, Bir Bilet” kampanyası karşılığında dağıtılıyor.Türk Tiyatrosunun ustalarından Haldun Dormen, Metin Akpınar, Zihni Göktay, Genco Erkal, Ferhan Şensoy, Müjdat Gezen, Cem Davran, Ali Poyrazoğlu, Erkan Can, Rutkay Aziz, Taner Barlas, Sumru Yavrucuk ve Tülay Günal festival kapsamında Ataşehirlilerle buluşacak isimlerin bazıları.


27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde açılışı yapılacak festival, ilk gününde iki Tiyatro ustasını izleyicilerle buluşturacak. Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu ile Güneşin Sofrasında isimli oyun Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde sahnelenirken, Ferhan Şensoy ve Orta Oyuncular tarafından da “Nereye De Gidiyor Lan Bu Gemi” isimli oyun Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde sahnelenecek. Festivalde tüm oyunların başlama saati 20:30.


Festival’de 2 yabancı oyun sahnelenecek


Festival kapsamında İspanya’dan gelen Yllana tiyatro grubu “Zoo” isimli oyunu 29 Mart Çarşamba günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde, 30 Mart Perşembe günü de Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde sahneleyecek. Kanada’dan katılan Theaturtle tiyatro grubu da “Kafka and Son” isimli oyunu 3 Nisan Pazartesi günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.Festival kapsamında Genco Erkal ve Ferhan Şensoy temalı iki durak kütüphanesi de Küçükbakkalköy Prestij Caddesi ve Ataşehir Bulvarı TEB Anadolu lisesi karşısına yerleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa MCBÜ’de anaokulu sınıfından Hijyen Haftası etkinliği Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi bahçesinde, üniversitenin Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğüne bağlı sağlık yerleşkesi kreşi 6 yaş grubu öğrencinin katılımıyla Hijyen Haftası kutlaması gerçekleştirildi. Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı önderliğinde Hastane Başhekimlik binası girişinde kreş müdürü ve öğretmenleri nezaretinde toplam 19 öğrenci katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinliğe Hastane Başhekim yardımcısı Prof. Dr. Cüneyt Bal, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Banu Çetin, Kreş Müdürü Fulya Karşıyaka, Hastane Müdürü Tahsin Akcan, okul öncesi öğretmenleri Gamze Savaş ve Gülmira Askar Bayram ile hastane personeli ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Prof. Dr. Banu Çetin, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2005 yılından beri sürdürdüğü ’Ellerini yıka, hayat kurtar’ sloganıyla, el hijyeni konusunda özellikle sağlık çalışanlarının bilgi ve farkındalık düzeyini artırmayı ve el hijyeni uyumunu istenen düzeye getirmeyi, dolayısı ile hastane enfeksiyonlarını ve antibiyotik direncini engellemeyi amaçlamaktadır. El Hijyen Günü 2024’ün teması ise ’El hijyeninin gücü’ olarak belirlenmiştir. Bu slogan ile el hijyeninin bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü üzerindeki önemini vurgulayarak tüm toplumu el hijyeninin günlük yaşamlarının değişmez bir rutini olmaya teşvik etmektedir" dedi. Başhekim yardımcısı Prof. Dr. Cüneyt Bal ise günümüzde toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirildiğini vurguladı. Etkinlik, 19 kreş öğrencisinin öğretmenleri nezaretinde Türkçe ve İngilizce şarkılar söyleyip, dans etmeleriyle devam etti. Etkinliğe katılanlara el hijyeninde kullanmaları için sabun ve kolonya dağıtıldı.
İstanbul İki gün arayla kayboldular, çifte kayıpta sıcak gelişme 52 yaşındaki Nuran Şahin, yaklaşık 3 hafta önce hastaneye diye gittiği Antalya Alanya’dan kayıplara karıştı. Nuran Şahin’den 2 gün sonra ise sevgilisi Gökmen Fetullah Kaya motosikletiyle sırra kadem bastı. İlk etapta birlikte kaçtıkları düşünülen ikilinin cinayete kurban gitmiş olabileceği şüphesi ile çocukları Müge Anlı’ya başvurdu. İddialar ardı ardına sıralanırken, günlerdir izine rastlanılamayan Gökmen Fetullah Kaya’nın motosikleti ormanlık alanda bulundu. 17 Nisan’da Antalya Gazipaşa’daki evinden Alanya’ya giden Nuran Şahin, eşi ve çocukları ile yaşadığı evine bir daha geri dönmedi. Ondan 2 gün sonra ise sevgilisi olduğu ortaya çıkan Gökmen Fetullah Kaya; Antalya Gazipaşa’dan kayboldu. Esrarengiz bir şekilde kaybolan ikili ile ilgili olarak araştırmacı gazeteci Müge Anlı, konuşulmayan gerçekleri peş peşe ortaya çıkardı. Nuran Şahin’i kaybolduğu gün Alanya’ya köylüsü Durmuş Ali Çelik’in, götürdüğü ilk kez programda konuşuldu. Çok bilinmeyenli çifte kayıpta Nuran Şahin’le alakalı ilişki iddiaları karşısında eşi Mustafa Şahin’in tepkisizliği dikkat çekti. Günlerdir Antalya’da araştırmalar yapan Müge Anlı ekibi, çok önemli ipuçlarına ulaştı. Önce Gökmen Fetullah Kaya’nın takıldığı güvenlik kameralarına ulaşıldı, ardından da kameralara göre takip etmiş olabileceği güzergahları ortaya koydu. Araştırmalar sonucu iki kamera arasında sırra kadem basan Gökmen Fetulllah Kaya’nın Nuran Şahin’i son gören kişi olduğu belirlendi. Müge Anlı’ya konuşan görgü şahitleri ile çifte kayıpta çözüme bir adım daha yaklaşıldı. Önce ikilinin Çeçek Mevkii olarak bilinen dik yamaçtan atılmış olabileceği iddiası gündeme geldi. Bu iddia üzerine bölgede geniş çaplı arama çalışmaları başladı. Akabinde Nuran Şahin kaybolmadan bir gün sonra Gökmen Fetullah Kaya’yı gören ve gördüğü yerde olmasını garip bulan çoban Müge Anlı’ya ulaştı. Çobanın Gökmen Fetullah Kaya’yı gördüğü yere 500 metre mesafede olan noktada motosiklet bulundu. İlk incelemelere göre motosikletin Gökmen Fetullah Kaya’ya ait olduğu belirlendi. Olay yeri inceleme ekiplerinin delil toplama çalışmaları anbean canlı yayında aktarılırken, Müge Anlı motosikletin bulunduğu çevrede ikiliyle ilgili başka ipuçlarının da bulunabileceğine dikkat çekti. Motosikletin bulunduğu yerde ceset aranacağı bilgisi de canlı yayında kaydedildi.
Niğde Atık Pilleri Topladılar Ödülleri Kaptılar Niğde Belediyesi’nin ‘Sıfır Atık Projesi’ çerçevesinde başlattığı çağrıyla öğrenciler çevre dostu projeye destek veriyor. Topladıkları 7 kilo ağırlığındaki atık pillerin doğayı kirletmeden geri dönüşüm zincirine dahil edilmesi amacıyla Niğde Belediye’sine getiren özel eğitim öğrencilerine öğretmenleri Mehmet Akyüz ve Volga Bozdağ eşlik etti. Atık pilleri teslim alan Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Ayhan, Fertek Özel Eğitim Meslek Okulu heyetine, Niğde Belediyesi’nin ’Çevre Dostu’ ödülünü takdim etti. Atık pillerin içindeki kimyasal maddelerin çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik oluşturduğuna dikkat çeken öğrenciler, bu nedenle pilleri çevreye ve çöpe atmayıp, atık pil toplama kutularına ya da belediyeye teslim etmeleri gerektiğini belirtti. Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Ayhan yaptığı açıklamada; duyarlılıklarından dolayı Fertek Özel Eğitim Meslek Okulu’nun yönetici, öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti. Niğde Belediyesi bünyesinde kurdukları İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından kentin 22 ayrı noktasına Mobil Atık Getirme Merkezleri yerleştiren Niğde Belediyesi bu merkezlerde toplanan kâğıt, metal, cam, plastik, elektrik ve elektronik atıkların yanı sıra bitkisel yağ ve atık pilleri Niğde Belediyesi Geri Dönüşüm Merkezi’ne götürerek, geri dönüşüme kazandırılıyor.