GENEL - 06 Ekim 2017 Cuma 09:28

Anadolu’nun 81 ili Yöresel Günler Şöleni’nde buluşuyor

A
A
A
Anadolu’nun 81 ili Yöresel Günler Şöleni’nde buluşuyor

Anadolu’nun tüm il, ilçe ve köyleri Zeytinburnu 14’üncü Yöresel Günler Şöleni’nde buluşuyor.

Anadolu’nun tüm il, ilçe ve köyleri Zeytinburnu 14’üncü Yöresel Günler Şöleni’nde buluşuyor. Her gün farklı bir yörenin kendine has lezzetleri ikram edeceği Yöresel Günler Şöleni, bugün saat 20.30’da Zeytinburnu 15 Temmuz Meydanı’nda başlıyor.


Ağrı, Ardahan, Adıyaman, Bitlis, Bursa, Bolu, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Elazığ, Giresun, Konya, Kars, Kırklareli, Malatya, Kırşehir, Yozgat, Hakkari, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep gibi Türkiye’nin farklı iklimlerinden 81 ilin yöresel tatlarını sergileyeceği Geleneksel Yöresel Günler Şöleni, bugün saat 20.30’da Zeytinburnu 15 Temmuz Meydanı’nda başlıyor.



Meşhur lezzetler Zeytinburnu’nda


Konya pidesinden Bursa İskenderine, Çanakkale Ezine peynirinden Gaziantep cevizli lokumuna, Ordu fındığından Malatya kayısısına, Bitlis-Sason balından Edirne tava ciğerine, Erzincan otlu peynirinden Afyon sucuğuna, hamsi tavadan Rumeli böreğine kadar birbirinden lezzetli yöresel ürünlerin sergileneceği şölende Anadolu bölgelerine ait meşhur yöresel tatlar Zeytinburnu 15 Temmuz Meydanı’ndaki standlarda görücüye çıkacak. 10 gün boyunca Anadolu ezgilerini taşıyan halkoyunlarının, müziklerin, kıyafetlerin ve bölgelere has kültürel eserlerin sergileneceği şölende Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege, İç Anadolu, Akdeniz, Marmara, Karadeniz, Türk Dünyası, Rumeli ve Balkan Bölgelerine ait tüm dernekler bir araya gelecek.



Sıra gecesi ve türkü şöleni


Her akşam birbirinden lezzetli yöresel tatların ikram edileceği şölende kuru fasulye, keşkek, lahana çorbası, mantı, pilav, Urfa biber salçası, Bitlis-Sason balı, Afyon kaymağı, Kastamonu çekme helva ve daha birbirinden nefis yöresel tatlar Zeytinburnulu vatandaşların beğenisine sunulacak. Ayrıca Türk Halk Müziği’nin sevilen sanatçısı Mustafa Keser, Orhan Hakalmaz ve Hülya Polat da Yöresel Günler Şöleni’ne sevilen türküleriyle renk katacak. Farklı iklimlerin aynı çatı altında buluşacağı şölen boyunca Arif Şentürk, İsmet Aydın, Hamdiye Erol, Fuat Erenoğlu, Harun Atmaca, Seda Okuyucu, Mehmet Sıraç, Osman Arslan, Ebru Yaman, Sinan Erkeker, Sercan Direk, Bünyamin Aksungur ve Aşık Mürsel Sinan gibi sevilen sanatçılar da Zeytinburnu 15 Temmuz Meydanı’nda sahne alacak.



Farklı iklimler aynı çatı altında


TRT Avaz, Konya Sun TV, Vuslat TV, Tek Rumeli, Bursa TV, Gaziantep Olay TV, Antalya V TV ve Mavi Karadeniz TV’den canlı yayınlanacak Yöresel Günler Şöleni’nde yer alacak derneklerin isim listesi şöyle:


1- Afganistan Türkmenleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2- Afganistan Türkleri Uluslararası Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği, 3- Avrupa Yakası Düzceliler Derneği, 4- Avrupa Yakası Romanlar Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 5- Balıkesir Hodul Köyü Derneği, 6- Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği, 7- Bitlis Sason Muş ve Köyleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 8- Çanakkale Bigalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 9- Diyarbakır İli Çermik ve Çüngüşlüler Derneği, 10- İstanbul’daki Çankırı Sanayici ve İşadamları Derneği, 11- İstanbul Mardinliler Derneği, 12- İstanbul Zeytinburnu Tüm Samsunlular Derneği, 13- Kars- Ardahan- Iğdır Zeytinburnu Hemşehri Konseyi, 14- KASDER Kastamonulular Dayanışma Derneği, 15- Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği, 16- Kazak Türkleri Vakfı, 17- Konya Bozkır ve Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği, 18- Malatyalılar Derneği, 19- Tüm Giresunlular Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, 20- Tüm Rumeli Türkleri Derneği, 21- Zeytinburnu Afyonlular Kültür Dayanışma Derneği, 22- Zeytinburnu Dernekler Federasyonu (ZEYDEF), 23- Zeytinburnu Ordulular Derneği, 24- Zeytinburnu Sinoplular Derneği, 25- Zeytinburnu Şanlıurfalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 26- Zeytinburnu Tüm Elazığlı İşadamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Hürmetçi Sazlığı, Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak Kayseri’nin güney batısında bulunan ulusal öneme sahip sulak alan, sazlıklar ve ıslak çayırlar gibi zengin ekosistemleri barındıran Hürmetçi Sazlığı’nın turizme kazandırılması için çalıştay düzenlendi. Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı tarafından 2023 Yılı Kırsal Kalkınma ve Turizm Teknik Destek Programı kapsamında başlatılan ve Hacılar Kaymakamlığı tarafından yürütülen proje, Kapadokya Üniversitesi’nin de eylem planı ile danışmanlık desteği verdiği "Hürmetçi Sazlığını Turizme Kazandırma Eylem Planı" projesi çalıştay toplantısı gerçekleştirildi. Hacılar Kaymakamı Burak Dertlioğlu’nun başkanlığını yaptığı toplantıya, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Kapadokya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgehan Gülcan ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan yetkililer katıldı. Toplantıda konuşan Kapadokya Üniversitesi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, “Türkiye turizmde başarılı bir performans sergiliyor. 2022 yılında turizmde dünya üçüncüsü olduk. 2024 yılında 60 milyar dolar ve 60 milyon turist hedefimiz var. 2028 yılı hedefimiz ise 100 milyar dolarlık turizm geliri elde etmektir. Bu kapsamda ulusal vizyonumuzu Hürmetçi Sazlığı’na da yansıtmayı hedefliyoruz. Hürmetçi Sazlığı’nı turizme açmak adına 81 vilayette 81 destinasyon yapma projesinde Kayseri’de Hürmetçi Sazlığı’nı da önemli bir başlık yapmak için çalışma yürütüyoruz” dedi.
Mersin Mersin’de çamkese böceğine karşı biyolojik mücadeleye başlandı Mersin’de orman varlıklarına zarar veren çamkese böceği ile biyolojik mücadele çalışmalarına başlandığı bildirildi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, ormanlara zarar veren çamkese böceği ile başlatılan biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Mücadelede özellikle çevre dostu, çevreye zarar vermeyen, ekolojik dengeyi bozmayan mücadele yöntemleri tercih ediliyor. Bu kapsama, 2011 yılından itibaren Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nde kimyasal mücadele yapılmıyor. Zararlı bir böcek olan çamkese böcekleri, çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar verirken, artım kayıplarına neden oluyor. Çamkese böceğine karşı iki farklı biyolojik mücadele yöntemi uygulanıyor. İlki orman işletme müdürlüklerinde çamkese böceği paraziti ’phryx caudata’yı tekrar ormanlara kavuşturmak için yapılan tel kafes yöntemi, diğeri ise yırtıcı böcek ’calasoma sycophanta’ larvası salımı. Bu çerçevede, araziden toplanan yaklaşık 2 bin 700 çamkese böceği yırtıcısı ’calosoma sycophanta’ ergini, Davultepe üretim laboratuvarına getirilerek mart ayı başı itibariyle üretime başlandı. Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü kontrolünde Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe İşletme Şefliğince 27 bin olarak planlanan ’calosoma’ ergin larvaları, çamkese böceği zararı görülen bölgenin ormanlık alanlarına salınımı, nisan ayı itibariyle başladı. Yine bu yıl 9 orman işletme müdürlüğü görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan çamkese böceğine karşı salınım yapılmasına başlandı. Bugüne kadar Anamur, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mut ve Silifke orman işletme müdürlüklerinde, bin hektarlık alana 24 bin böcek salınırken, ilerleyen süreçte Çamlıyayla, Mersin ve Tarsus Orman işletme müdürlüklerine de salımlar gerçekleştirilerek, sene sonuna kadar bin 600 hektarlık alana salınmış olacak.
Konya KSO’nun 50. yılında, Konya sanayisinin geleceği konuşuldu Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Nisan ayı meclis toplantısında, odanın kuruluşunun 50. yılı kutlandı. Meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya olarak gelecek dönemde Marmara Bölgesi’ndeki yüksek katma değer içeren stratejik yatırımlara talip olduklarını vurgularken, meclis toplantısına konuk olan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da, “Konya, İstanbul’dan kayacak yatırımlar için ideal bir aday” dedi. 25 Nisan 1974 yılında kurulan Konya Sanayi Odası’nın Nisan Ayı Meclis Toplantısı, odanın kuruluşunun 50. yılına özel olarak gerçekleştirildi. Toplantıda, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Meclis Başkanı Memiş Kütükcü, meclis ve meslek komitesi üyelerinin katılımı ile 50. yıl pastası kesildi. Meclis toplantısında konuşan Konya Sanayi Odası Bakanı Mustafa Büyükeğen, 50 yıl önce, 8 meslek komitesi ve 165 sanayici ile kurulan KSO’nun, bugün 24 meslek komitesinde 2 bin 345 üye sayısına ulaştığını vurguladı. Konya Sanayi Odası’nın sanayicilere kurumsal hizmet üretme kapasitesinin ve üye yapısının her geçen gün gelişmeye devam ettiğini belirten Büyükeğen, “Sektörlerimiz ile ilgili yaptığımız çalışmalar, bölgemizin AR-GE inovasyon kapasitesini artırmaya odaklanan Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgemiz, Enerji Verimliliği Etüt Merkezimiz, Ahitürk Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezimiz, kümelenme faaliyetlerimiz ve diğer projelerimiz ile şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına destek veriyoruz. Bu çalışmalarımızın hepsi birbirinden kıymetli. Bu projelere emek veren tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah 50. yılımızı tüm üyelerimizin katılımı ile düzenleyeceğimiz bir Konya Sanayi Gecesi ile de kutlayacağız” şeklinde konuştu. Başkan Büyükeğen, Konya Sanayi Odası’nın kuruluşundan bu yana hizmet eden meslek komitesi ve meclis üyelerine, meclis başkanlarına, yönetim kurulu başkanlarına, üyelerine ve profesyonel çalışanlara teşekkür ederken, ahirete irtihal edenlere de Allah’tan rahmet diledi. Konya, Marmara Bölgesi’ndeki yüksek katma değerli yatırımlara talip Konuşmasında, Konya’nın yeni dönemde Marmara bölgesindeki yüksek katma değer içeren stratejik yatırımlara talip olduğunu vurgulayan Başkan Büyükeğen, şöyle devam etti: “Ülkemizde olası İstanbul merkezli Marmara Depremi, büyük can kayıplarına sebep olacağı gibi, ülkemizin ekonomi güvenliğini de tehdit edecek bir boyuta ulaşma potansiyeline sahip. Biz Konya Sanayi Odası olarak her zaman, bu riskin dağıtılması gerektiğini savunarak, Konya’nın Marmara Bölgesi’ne alternatif bir sanayi şehri olduğunu ifade ettik ve büyük ölçekli, özellikle de yüksek katma değer içeren stratejik yatırımlara talip olduk. TEPAV ile yaptığımız ‘Konya İçin Yeni Bir Kalkınma Stratejisi’ başlıklı çalışmamız, bu iddiamıza ışık tutacak. Bu çalışma sadece avantajlarımızı ve güçlü kaslarımızı değil, aynı zamanda geliştirmemiz gereken alanları da içeriyor.” Konya, İstanbul’dan kayacak yatırımlar için ideal bir aday Meclis toplantısına konuk olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da, “21 Yüzyılda Türkiye ve Konya’nın Fırsatları” başlıklı bir sunum yaparak, önümüzdeki dönemin fırsatlarını değerlendirdi. Orta ve yüksek beceri gerektiren sektörlerin Konya’nın ihracatındaki payının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunun altını çizen Sak, Konya’nın İstanbul’dan kayacak yatırımlar için ideal bir aday olduğunu ifade etti. Sak, “Konya, 219 rekabetçi sektörle Türkiye’nin en fazla rekabetçi sektöre sahip 8. ili. 83 rekabetçi imalat sektörüyle de Türkiye’de 6. sırada. Bölge son 30 yıldır önemli gelişme kaydetti. Ayrıca Konya, katma değeri yüksek bir ihracat sepetine sahip. Makine sektörü ve motorlu kara taşıtı ihracatı Konya’nın toplam ihracatının neredeyse yarısını oluşturuyor. Dolayısıyla Konya ve Konya-Ankara bölgesi İstanbul’dan kayacak yatırımlar için ideal adaylar” dedi. Sunumunda yeni dönemde Konya’nın ve Orta Anadolu Bölgesi’nin yeni sanayi bölgesi olma kabiliyeti olduğunu vurgulayan Sak, şunları ifade etti: “İstanbul’daki şirketler yer arayış sürecine girdi. Konya ile birlikte Ankara’ya bakınca, İstanbul’la benzerlikler dikkat çekiyor. Konya’nın katma değeri yüksek ihracat sepetine sahip olması, Konya’nın avantajını gösteriyor.” Sunumunda yeşil dönüşüm sürecine de değinen Sak, Türkiye’nin sürecin dışında kalma şansı olmadığını sözlerine ekledi.