EKONOMİ - 30 Kasım 2017 Perşembe 12:36

Bakan Sarıeroğlu: “Milli istihdam seferberliğinin ikinci fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız”

A
A
A
Bakan Sarıeroğlu: “Milli istihdam seferberliğinin ikinci fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinde ikinci fazın önümüzdeki günlerde uygulanacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinde ikinci fazın önümüzdeki günlerde uygulanacağını söyledi.



Bakan Sarıeroğlu, iş başı eğitim programlarının süresinin de 3 aydan 6 aya çıkarıldığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, Kadın Girişimcileri Derneği’nin (KAGİDER) geleneksel kahvaltı toplantısına katıldı. Bakan Sarıeroğlu, burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinde ikinci fazın önümüzdeki günlerde uygulanacağını belirtti. Bakan Sarıeroğlu, iş başı eğitim programlarının süresinin de 3 aydan 6 aya çıkarıldığını açıkladı.



Bakan Sarıeroğlu’ndan birlik çağrısı



Güçlü şekilde ilerlemenin gerektiği bir dönemden geçildiğini, gerek Türkiye’de gerekse bölgede olağanüstü gelişmelerin yaşandığını aktaran Sarıeroğlu birlik çağrısında bulundu. Sarıeroğlu, “Bu gelişmeler en çok iş dünyamızı ve çalışma hayatımızı etkiliyor. Burada tüm risklere, fırsatlara karşı hazırlıklı olmak, güçlü olmak için paydaşlarımızla daha çok bir arada olmaya ihtiyacımız var” dedi.



“Kadınların işgücüne katılmaları kalkınmayı hızlandıracak”



Kadın istihdamı izleme kurulunu önemsediğini belirten Sarıeroğlu, “Oluşumunda da yer almış birisiyim. Önümüzdeki dönemde yapacağı çalışmalarla iş dünyamıza daha fazla yön vermesi ve yapılacak çalışmaların mutfağı olması gerektiğine de yürekten inanıyorum. Kadın konusu önemli. 15 senedir çok güçlü adımlar atılan, devrim niteliğinde diyebileceğimiz düzenlemelere imzaların atıldığı bir süreci yaşadık. Tüm mevzuatlarda ciddi düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin uygulamaya yansımasını da bir çok alanda gördük. Şuan da tüm dünya ülkeleriyle kıyasladığımızda istediğimiz aşamada olmasak da önemli bir ivme sağladığımızı, kadınların hayatın her alanında daha aktif bir şekilde yer almalarıyla ilgili hem nicel hem de nitel verilerimizde çok ciddi iyileşmeler olduğunu görüyoruz. Bundan sonraki aşamalarımızda bu verilerimizi daha da güçlendirmek, kadınların daha güçlü şekilde her alanda yer almasını sağlamak öncelikli hedefimizdir. Türkiye’de kadın güçlü olursa ülkemizin daha güçlü olacağına inanıyoruz. Eğer kadınlar çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alırsa kalkınmamızın daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.



Milli istihdam seferberliğinde ikinci faz



Cuma günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında yeni dönemde uygulanması planlanan teşviklerin bir sunumunu gerçekleştireceklerini ve çok yakın zamanda iş dünyası ile paylaşacaklarını söyleyen Sarıeroğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinin ikinci fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız. Teşvik uygulamalarımızı tekrardan gözden geçiriyoruz. Özellikle kadınlarla alakalı bugüne kadar getirdiğimiz teşviklerin beklediğimiz faydayı sağlamamasındaki temel sebebin diğer teşviklerle örtüşüyor olması ve tercihlerin de genelde başka alanlara doğru kaymasına sebep olacak nitelikte olmasıdır. Bunu engelleyici şekilde düzenlemeler hazırladık. Cuma günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantımızda yeni dönemde uygulamayı planladığımız teşviklerin bir sunumunu gerçekleştireceğiz ve çok yakın zamanda iş dünyamız ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.



İş başı eğitim programlarında süre 6 aya çıkarıldı



Bakan Sarıeroğlu, iş başı eğitim programlarının süresini 3 aydan 6 aya çıkardıklarını açıkladı. Sarıeroğlu,”2017 yılının ilk 10 ayında 302 bin kadını İşkur olarak işe yerleştirmişiz. 2002 yılından bugüne kadar 1 milyon 695 bin kadını işe yerleştirdik. Yine meslek eğitim kurslarımızdan 744 bin kadın faydalanmış bu gerçekten güçlü bir rakamdır. İş başı eğitim programlarımız şu an en önem verdiğimiz programlarımızdan birisi hem nitelik kazandırıyor hem de tecrübe kazandırıyor. Bu programlarsan 397 bin kadın faydalanmış durumdadır. Toplum yararına çalışma programımız var bundan da 600 bin kadınımız faydalandı. İş başı eğitim programlarına kadınların ilgisi ve alakasını daha da artırmak için en son dün itibari ile tekrardan üzerinden geçtik. Çocuk bakım konusunda belki KAGİDER’in de önerisinde pilot olarak uygulanabilir olacağını düşünüyorum. Bir miktar çocuk bakım desteği vermeyi düşünüyoruz. Bu programların süresini de 6 aya çıkarıyoruz. Daha uzun süreli bir eğitim planı olacaktır. Bu eğitim programına katılan kadınlarımız bir çocuk bakım yardımı desteği alacaklar” dedi.



Belediyelere çağrı



Kadının işgücüne katılmasında yerel yönetimlere de iş düştüğünü belirten Sarıeroğlu, “Belediyelerimiz çalışma alanında kadınların toplumsal hayatta da daha aktif olarak yer alması ve sosyalleşme açısından da önemlidir. Çocuk bakım yükümlülüğü ile ilgili olarak alternatiflerin arttırılması gerekir. Sadece iş dünyamızın üzerine yüklemeyi doğru bulmuyorum. Belediyeler paydaşlar hep birlikte bu yükümlülüğü paylaşmamızı gerekiyor. Bu bağlamada kaliteli yaygın ulaşılabilir hizmetlerinde artırılması gerekir. Belediyelerimizin çocuk bakım hizmetleri konusunda biz daha aktif olmasını istiyoruz. Bu buna nasıl katkı sağlarız diye kafa yorduk. Önümüzdeki dönemde eğer çocuk bakım hizmeti ile alakalı kreş, gündüz bakım evi açacak olacak belediyelerimiz olursa toplum yararına çalışma programlarımızla onlara personel desteği sağlayacağız. En azında teşvik edici mekanizmayı da devreye sokacağız. Bu personelinde kadın olması konusunda zaten bir duruşumuz bir uygulamamız söz konusudur” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Baybatur’dan Manisa’da kardeşlik mesajı AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, "Terörsüz Türkiye" sürecine destek amacıyla Manisa’daki kanaat önderleri, iş insanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çeşitli siyasi partilerin temsilcilerinin katılımıyla "Adımız Türkiye, Soyadımız Kardeşlik" programı düzenledi. Geniş katılımla gerçekleşen buluşmanın, kentte toplumsal birlik ve dayanışmayı güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olduğu belirtildi. Programda konuşan Baybatur, Türkiye’nin son 40 yıllık terörle mücadelesinde kritik bir aşamaya gelindiğini vurgulayarak, "Türkiye’de terör konusu sona erme aşamasına geldi." dedi. Şehit ailelerinin hassasiyetlerinin gözetilerek yürütülen sürecin kararlılıkla devam ettiğini ifade eden Baybatur, Gabar’da bulunan petrol başta olmak üzere bölgedeki yer altı kaynaklarının ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağını belirtti. Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelere de değinen Baybatur, "Kendi İHA, SİHA, Akıncı ve Kızılelma projelerimiz artık bağımsızlığımızın sembolü oldu. Türkiye, dostlarına güven veren, düşmanlarına ise caydırıcı güç gösteren bir devlet haline geldi." diye konuştu. Baybatur, AK Parti’nin 23 yılda Manisa’ya kazandırdığı yatırımları da aktararak, modern hastaneler, eğitim yatırımları, sulama projeleri ve ulaşım çalışmalarının kentin çehresini değiştirdiğini ifade etti. Yapımı süren Gediz Kavşağı, meslek lisesi kampüsü, küçük sanayi sitesinin taşınması, kentsel dönüşüm ve yakında açıklanacak millet bahçesi projelerinin Manisa’ya değer katacağını söyledi. Konuşmasında, yakın zamanda vefat eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’i rahmetle anan Baybatur, "Sevdamız Manisa’dır; adımız kardeşliktir; soyadımız Türkiye’dir." dedi. Programda konuşan eski İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, MAGİD Başkanı Aslan Yılmaz, MESKOP Başkanı Recep Çınar, iş insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Baybatur’a teşekkür ederek Manisa’daki birlik ve kardeşlik ortamının önemine vurgu yaptı. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şube Başkanı Yusuf Kıyışkan ise terörle mücadelenin hiçbir zaman etnik kökenler arasında bir çatışma olmadığını belirterek, "Bu mücadele hain bir örgütle oldu. Vatanımıza kasteden elbette hesabını vermelidir." ifadelerini kullandı. Programda konuşan Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik, Kent Konseyi Başkanı Hakkı Bayraktar, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ve Manisa OSB Başkanı Sait Türek de kentteki birlik ruhunun önemine dikkati çekti. Manisa Valisi Vahdettin Özkan, programın değerine işaret ederek, etkinlik kapsamında davetliler adına geçtiğimiz yaz orman yangını yaşanan Yukarıkayapınar Mahallesi’nde fidan dikilmesinin ayrıca anlam taşıdığını söyledi. Program, birlik ve kardeşlik mesajlarının verilmesinin ardından sona erdi.