POLİTİKA - 08 Aralık 2016 Perşembe 18:08

Bakan Yılmaz, okul başarısının OECD ülkelerinin altına düştüğü iddialarına yanıt verdi

A
A
A
Bakan Yılmaz, okul başarısının OECD ülkelerinin altına düştüğü iddialarına yanıt verdi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin eğitim başarısının OECD ülkelerinin gerisinde olduğu iddialarına ilişkin, “Tek bir ölçü alarak Türkiye’nin eğitimi buradadır demek doğru değil. Bizde en çok Finlandiya eğitim sistemi örnek verilir ancak Finlandiya’da her girdiği sınavda kendi puanını aşağıya düşürmüştür” dedi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Üsküdar’da bulunan Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi’nde düzenlenen Türkiye’nin yerli ilk zeka testi ASİS’in tanıtım programına katıldı. Bakan Yılmaz, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin okul başarısının OECD ülkelerinin altına düştüğü iddialarına yanıt verdi.
Açıklanan OECD PİSA rakamlarına tek tek cevap veren Bakan Yılmaz, “Fen lisesinden katılan öğrencilerimiz bu sınavda 534 puan aldılar. 534 puan hangi ülkenin puanına denk geliyor onu söyleyeyim size, Estonya’nın Japonya’nın. Yani dünyanın ikincisi Japonya 538, Estonya üçüncüsü 534. Sadece fen lisesindeki öğrencilerimiz girmiş olsaydı aldığımız derece dünyanın ilk üçü arasındaydı. Birinci Singapur, ikinci Japonya, üçüncü Estonya, bizim fen lisesi okur yazar öğrencilerimizin alığı puan 534. Buda gösteriyor ki fen lisesinde okuyan öğrencilerimizin dünyayla yarışma konusunda bir eksiği yok. Hatta dünyanın çok çok da önünde” dedi.
Eğitimde örnek gösterilen Finlandiya’nın rakamlarıyla Türkiye’nin rakamlarını karşılaştıran Bakan Yılmaz, “PiSA’da matematikte Türkiye 420 aldı. 2012’de 448 idik. 2012’ye göre 28 puan kaybımız var. Şimdi Finlandiya’ya bakıyoruz. Finlandiya’nın geçen yıl PİSA’daki puanı 545. Şimdiki puanı 511. Kayıp 34 puan. Bizim kaybımız 28, Finlandiya’nın ki 34. Bazı ülkeler Türkiye kötüye gitse sevinecekmiş gibi bir durum var. Finlandiya’ya bakmak lazım 34 puan kaybeden ülkede Türkiye’ye gösterilen tepki gösteriliyor mu? 10 bin dolar harcayan OECD ülkeleriyle 5 bin doların altında harcayan ülkelerin aynı sonucu almasını istiyorsunuz. Bizim iddiamız şu; geçmiş dönemlerde verilmediği kadar eğitime önem verdik. Eğitime kaynak ayırmadan eğitime önem verildiği iddia edilebilir mi. Eğitime 2002 yılında yüzde 10 pay ayıranların, biz şimdi yüzde 20 ayırınca neden OECD ülkelerindeki başarıyı yakalayamadınız diye eleştirmesi doğru değildir. Biz geçmişten çok daha iyiyiz. Ancak hedeflerimiz 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmamız lazım. geçmişe göre çok iyiyiz ama daha almamız gereken mesafe var. PİSA tek başına bir ülkenin eğitimde bulunduğu noktayı göstermeye yetmez. Tek bir ölçü alarak Türkiye’nin eğitimi buradadır demek doğru değil. Bizde en çok Finlandiya eğitim sistemi örnek verilir ancak Finlandiya’da her girdiği sınavda kendi puanını aşağıya düşürmüştür” diye konuştu.
Okul öncesi eğitim alan öğrencilerin almayanlara göre daha başarılı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Okul öncesi eğitim alanların puanları almayanlardan 17 puan daha fazla. O zaman biz okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almalıyız diyoruz” dedi.
TİMSS verilerine göre açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, “Türkiye 8. Sınıf fen bilimleri başarı ortalaması 99 yılında 433 puan. 2007 yılında 454 puan, 2011 yılında 483 puan, 2015 yılında 493 puan seviyesinde gerçekleşmiş. Bu da başarı puanını bir önceki döneme göre artırmıştır. Türkiye geçmişe kıyasla eğitime daha çok önem veriyor. Geçmişe kıyasla daha fazla kaynak ayırmıştır. Eğitimde alınan sonuçlar çok daha iyi durumdadır. Eksiklerimizin farkındayız. Geçmişe göre iyi durumdayız. Önümüzdeki dönem de okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alarak ikili eğitimi kaldırarak yabancı dil eğitimini artırarak ve mesleki eğitime önem vererekten gerek TİMSS’te gerekse PİSA’da daha iyi sonuç alayız. 2015 raporu diyor ki devlet okulları özel okullara göre daha iyi eğitim veriyor. Burada öğretmenlerle mutlaka performans denetimini getirmemiz lazım ki PİSA’da diyor son 3 ayda meslekle ilgili bir eğitime katıldınız mi bizde yüzde 25 gibi bir sonuç çıkıyor. OECD’de yüzde 50 gibi bir rakam çıkıyor. Öğretmenlerimizin meslek içi eğitimine önem vereceğiz. Öğretmen akademisini hayata geçireceğiz. Performans değerlendirme sistemini getireceğiz” açıklamasında bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Okan Buruk: “Büyük rekorlara imza atıyoruz” Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Y. Adana Demirspor galibiyetinin ardından yaptığı açıklamada “Büyük rekorlara imza atıyoruz. Daha büyük rekorlar ve başarılar bizi bekliyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda Y. Adana Demirspor’u 3-0 mağlup etti. Maç sonu basın toplantısında konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Adana deplasmanının zorlu olduğunu belirterek, “Adana deplasmanı birçok takım için çok zordur. Maç öncesi muhteşem bir koreografi vardı. Maç atmosferi çok güzeldi. Oyuna bakacak olursak da bizlerin ofansif anlamda çok kolay pozisyon ürettiğimiz oyunlardan biriydi. Oyun içerisinde rakibimizin de çok net pozisyonları vardı. Kaptanımız Muslera kendisi bir rekora imza attı. Galatasaray’ın kazandığı 3 puanda önemli bir rolü vardı. Rakibimize verdiğimiz pozisyonlardan dolayı mutlu değilim. Bugün buradan ayrılırken 7 puan önde ayrılıyoruz. Bir sonraki maça da hazırlanırken rakiplerimizin maçlarını da bekleyeceğiz. Kendi rekorumuzu geçtik, benim ve oyuncularım açısından çok önemli. Herkese teşekkür ediyorum. Hep beraber bu rekorları kırıyoruz. Büyük rekorlara imza atıyoruz. Daha büyük rekorlar ve başarılar bizi bekliyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında oynanacak maç hakkında da sorulan soruya cevap veren Buruk, “Rakibimizin iki kanadı da çok geriye dönmedi. 56 kere ceza sahasına girip 25 şut atmışız. Rakibimiz iyi savunma yapamadı. Biz hep kendi maçımıza odaklanıyoruz. Biz kendi maçlarımızı kazandığımız için avantajlı olan biziz. Rakibimizin puan kaybetmesi halinde bu puan farkı 6 veya 7 olarak değişecek. Hiçbir şey bitmedi. Devam ediyoruz” diye konuştu.
Adana Hikmet Karaman: “Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, 3-0 mağlup oldukları Galatasaray maçı sonrası yaptığı açıklamada, “Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Y. Adana Demirspor, evinde karşılaştığı Galatasaray’a 3-0 mağlup oldu. Maç sonu basın toplantısında konuşan Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, “İlk 45 dakikada çok önemli pozisyonlar oluşturduk. Kaleci Muslera’yı tebrik etmek gerek. İkinci yarı 1-0 ve 2-0 oldu. Futbolcularım iyi mücadele etti. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışı hak eden bir performans ortaya koyduk. Maçın son bölümlerinde Galatasaray üstünlüğü ele aldı. Taraftarlarımıza da teşekkür ediyorum. Maç öncesi çok güzel bir atmosfer vardı. Galatasaray’a bundan sonra başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. "İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu" Adana Demirspor’un zorluklar yaşadığını aktaran Karaman, “Bu takım 12 haftalık bir takım. Adana Demirspor takımı 12 haftadır birbirini tanımaya çalışan oyuncu gruplarıyla maça çıkıyor. Geçtiğimiz sezonların takımı ortada yok. İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu. Yediğimiz gollerden sonra moraller bozuldu. Galatasaray gibi bir takıma karşı oynuyorsun ve ilk devre yakaladığın net pozisyonlar var. Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. 2-0’dan sonra gördünüz ne kadar rahatladı. Yusuf Sarı ve Emre Akbaba çok önemli oyuncular ama yoklardı. Biz elimizdeki oyuncularla planlamayı en iyi şekilde yaptık. Müthiş bir maç izlendi. Futbol bir oyun, alkışlayacaksın. Bu oyunculara da sahip çıkacaksın. Zaman zaman kulüpler ekonomik ve sevk, idare anlamında zorluklar yaşayabilir. Biz de bunu şu anda kontrol ediyoruz. Semih Güler’in sakatlanması da bizi etkiledi. Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” diye konuştu.
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.