EKONOMİ - 25 Eylül 2023 Pazartesi 16:21

DASK’ın kapsamının genişletilmesi için çalışmalar sürüyor

A
A
A
DASK’ın kapsamının genişletilmesi için çalışmalar sürüyor

Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde afetlerde sigortacılığın önemi konuşuldu. DASK’ın diğer afetleri de kapsayacak şekilde dönüştürülmesi hedeflendiğini belirten Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, "Afet sigorta mekanizması kurularak vatandaşların tüm afet tehlikelerini kapsayacak şekilde korunması önemseniyor ve buna yönelik çalışmalar devam ediyor" dedi.



12. Sigorta Haftası kapsamında “Afet Riskleri ve Sigorta: Afetlerin Etkilerini Azaltmada Sigortacıların Rolü” temalı 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi düzenlendi. Açılış konuşmaları sonrası ’Sigortacıların Rolü: Katastrofik Afetlerin Etkilerinin Hafifletilmesinde Sigortacıların Katkısı ve Öğrenilen Dersler’ konulu panel gerçekleşti. Panelde, depremlerden önce alınan önlemler ve deprem sonrası sürecin nasıl yönetildiğine ilişkin fikir alışverişi yapıldı.



Zirvede açılış konuşması yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, katılım finans kanunu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Bakan Yardımcısı Çelik, "Özel emeklilik sisteminin gelişimine katkı sağlayacak önemli adımlar atılmış olup, 2003 yılında bireysel emeklilik sistemi hayata geçirildi. 2017’de sistemin katılımcı tabanını genişletmek için de dünyada başarılı örnekleri bulunan otomatik katılım sistemini uygulamaya başladık" dedi.



"DASK diğer afetleri de kapsayacak şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor"


Toplu katkı payı ödemelerinin yıllık limiti aşan ödemeleri bakımından önümüzdeki yıllarda da devlet katkısı almalarını sağlayacak adımlar atıldığını kaydeden Çelik, "Önümüzdeki dönemde de aslında buna yönelik olarak atacağımız adımlar var. Türkiye yüzyılında sektörün gelişmesi için atılacak adımlar orta vadeli planda da somutlaştırılmış durumda. Özellikle DASK diğer afetleri de kapsayacak şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor. Afet sigorta mekanizması kurularak vatandaşların tüm afet tehlikelerini kapsayacak şekilde korunması önemseniyor ve buna yönelik çalışmalar ediyor" diye konuştu.



Otomatik katılım sistemine uzun dönemli tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürmek üzere çalışmaların yapıldığını belirten Çelik, burada da işverenlerin katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek olan tamamlayıcı emeklilik sisteminin de önümüzdeki dönemde hayata geçeceğini kaydetti.



Çelik, "Kentsel dönüşüm projelerinde bina tamamlama sigortasının kullanılabilmesi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin mevzuat altyapısı güncellenerek sigortanın oto denetim rolünden faydalanıp, inşaat kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak yapı sorumluluk sigortası önümüzdeki günlerde çok konuşacağımız ve hayata geçirmeyi planladığımız gelişmelerden olacaktır. Katılım finansın kurumsal dönüşümünü gerçekleştirecek katılım sigortacılığının ve mevzuat altyapısının ekosistemini genişleterek, İstanbul Finans Merkezi kapsamında; yenilikçi, kapsayıcı ve dinamik bir katılım finans ekosisteminin de oluşmasına yönelik fintekleri desteklemeyi önemsiyoruz" dedi.



Ülkemizde çalışan genç nüfus oranının yüksek olduğunun altını çizen Çelik, "Bu durumda yeni ürün ve hizmetlerin de talebini artırıyor. Tüm dünyada olduğu gibi sigorta sektöründe de dijitalleşme konusu artık gündemimize daha çok girmesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Sosyal medyadan kendini doktor olarak tanıttı, muayenehanesi ruhsatsız çıktı Antalya’da kendisini sosyal medyadan doktor olarak tanıtan İran asıllı bir kişinin muayenesine sağlık müdürlüğü ve polis ekipleri tarafından denetim düzenlendi. Muayenenin ruhsatsız olduğu tespit edilirken, çok sayıda dolgu makinesi ve botoks ürünlerinin yanı sıra gençlik aşıları da ele geçirildi. Konyaaltı Kaymakamlığı koordinesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesabı üzerinden kendisini doktor olarak tanıtan İran asıllı ismi açıklanmayan bir kişinin adresini tespit etti. Hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu öğrenilen Liman Mahallesi’ndeki iş yerine İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile birlikte denetim gerçekleştirildi. İş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edilirken, yapılan aramalarda; 10 kullanılmış, 5 açılmamış dolgu maddesi, 1’i kullanılmış 3 serum, 2’si kullanılmış 3 botoks ürünü, 9 dolgu çözücü flakon, 6 lokal anestezik ampul, 1 bölgesel uyuşturucu sprey, 1’i açılmış 9 gençlik aşısı olarak bilinen antioksidan madde, 5’i açılmış 20 adet saç dökülmesi engelleyici solüsyon, 11 yağ eritici solüsyon flakonu, 1’i açılmış 2 adet şişlik ve koyu halka onarımı için kullanılan ürün, 3’ü açılmış 8 adet yüz serumu, 41 kan tüpü, 24 içinde sıvı bulunan kan tüpü, 16 intraket (damar yolu açmak için kullanılan aparat), 5 kutu şırınga, 8 kutu iğne ucu, 4 kapalı serum seti, kan almak için kullanılan aparatlar ve santrifüj cihazı (tüpe alınan kanları ayrıştırmak için kullanılan cihaz) ele geçirildi. Bahse konu şahıs ve işletme ile ilgili adli ve idari işlemler başlatıldı.
Bilecik Günde 10 bin ekmek üretiyorlar Bilecik’te, Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan tesiste uygulamalı eğitim alan öğrenciler, günlük 10 bin roll ekmek üreterek okul öncesi eğitim kurumlarının ihtiyacını karşılıyor. Milli Eğitim Bakanlığınca 81 ilde 100 meslek lisesine "Fırın Atölyesi" kazandırılmasına yönelik protokol çerçevesinde kurulan bölümde öğrenciler haftanın 5 günü uygulamalı eğitime katılıyor. Öğrenciler hem usta öğreticilerden ekmek yapımını öğreniyor hem de üretime katkıda bulunuyor. Vali Şefik Aygöl, Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. Okulun ekmek yapımı bölümünü ziyaret eden Vali Aygöl, öğrencilerle yakından ilgilendi ve ekmek yapımı sürecini inceledi. Ekmeğin tadına bakan Vali Aygöl, tam not verdi. Ardından, Muhasebe ve Mimarlık bölümlerini de ziyaret eden Vali Aygöl, öğrencilerle sohbet etti ve gelecekleri hakkında bilgi aldı. Özellikle, öğrencilerin eğitim ve kariyer hedeflerine dair motive edici konuşmalar yaptı. Ziyaretin sonunda, Vali Şefik Aygöl öğretmenler odasında bir toplantı düzenledi. Toplantıda, okulun mevcut durumu, başarıları ve gelişim alanları üzerine bir değerlendirme yapıldı. Öğretmenlerle fikir alışverişinde bulunan Vali Akgöl, eğitim kalitesinin artırılması için yapılacak çalışmaları ele aldı. Vali Şefik Aygöl, ziyaretin sonunda okul yönetimi ve öğretmenlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi ve teşekkürlerini ileterek okuldan ayrıldı.
İzmir Annesinden esinlendi, birinci oldu Yaşar Üniversitesi, gastronomi öğrencilerine yönelik yenilikçi tatlılar yarışması düzenlendi. Genç şeflerin dokunuşlarla hazırlandığı yarışmanın kazananı, annesinin tarifinden esinlenerek yaptığı Chocoturta tatlısı ile Fatma Sena Yıldız oldu. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün düzenlediği yenilikçi tatlılar yarışması, öğrencilerin kıyasıya mücadelesine sahne oldu. 60 öğrencinin katıldığı yarışmada 5 tatlı finale kaldı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında gerçekleşen yarışmanın birincisi; Chocoturta ile birinci sınıf öğrencisi Fatma Sena Yıldız, ikincisi Lezzet Patlaması ile Dila Nur Emre, üçüncüsü ise Çıtır Cheesecake ile Neslinaz Mazı oldu. Mansiyon ödülünü ise Choco Karpatka ile Azra Gül ve Dark Berry ile Furkan Aydın aldı. Annesinin turta tarifinden esinlendiğini söyleyen yarışmanın birincisi Fatma Sena Yıldız, “Turtanın iç dolgusunda, çikolata ve vişnenin uyumlu olacağını düşünerek Pınar Choco labne ve ekşi krema kullandım. Vişne sosu hazırladım. Labne ile turtanın daha sağlıklı olacağını düşündüm” dedi. Yarışmanın dikkat çeken tatlılarından biri olan Lezzet Patlamasını hazırlayan Dila Nur Emre ise “Gaziantepliyim, bu nedenle iki geleneksel tatlı malzemesi kullandım. Dışında kadayıf bulunan tatlının içinde güllaç yaprakları kullandım. Choco labne ve krema ile akışkan bir dolgu yaptım. Topun altında ise ballı kremalı sos kullandım” diye konuştu. Üçüncü tatlı olan Çıtır Cheesecake’i sunan Neslinaz Mazı de, “Tatlı hissinin kağıt helva gibi olmasını istedim. Bu nedenle baklava yufkası kullandım. Yufkaların arasındaki dolguyu Choco labne, krema ve antep fıstığı ile hazırladım. Tatlının üstüne ise böğürtlen sosu var” şeklinde konuştu.