SPOR - 11 Temmuz 2018 Çarşamba 23:40

Dünya Kupası’nda final belli oldu

A
A
A
Dünya Kupası’nda final belli oldu

2018 Dünya Kupası yarı final maçında İngiltere’yi 2-1 mağlup eden Hırvatistan finale çıkarak, Fransa’nın rakibi oldu.

2018 Dünya Kupası yarı final maçında İngiltere’yi 2-1 mağlup eden Hırvatistan finale çıkarak, Fransa’nın rakibi oldu.


Luzhniki’de oynanan maçı FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır yönetti. Çakır’ın yardımcılığını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yaptı. Hızlı başlayan yarı final maçında İngiltere henüz 5. dakikada Kieran Trippier ile 1-0 öne geçti. Ceza yayının hemen gerisinden kullanılan serbest vuruşta Kieran Trippier direkt kaleye gönderdiği topla ağları sarstı. Erken gelen gol sonrası eşitliği sağlamak isteyen Hırvatistan arka arkaya ataklarla öne çıksa da İngiltere savunması geçit vermedi. Sonlara doğru durağan bir hal alan ilk yarı İngiltere’nin 1-0’lık üstünlüğü ile tamamlandı.


Mücadelenin ikinci yarısına takımlar etkili başladı. Karşılıklı ataklarla gol arayan yarı finalistler, iyi bir futbol ortaya koydu. İlerleyen dakikalarda İngiltere karşısında baskı kurmayı başaran Hırvatistan eşitliği yakaladı. 68. dakikada Sime Vrsaljko’nun sağ kanattan ceza sahasına gönderdiği topa Ivan Perisic son dokunuşu yaparak skoru eşitledi. 1-1’lik eşitliğin ardından öne geçmek için iki takım da büyük çaba sarf etti. Büyük çekişmeye sahne olan son dakikalarda takımlar yenişemeyince mücadele uzatmalara gitti.


Uzatmalara etkili başlayan taraf İngiltere oldu fakat sonradan açılan Hırvatistan, rakibi karşısında baskı kurmayı başardı. Baskı sonrası kapanan İngiltere savunması, Hırvatlara geçit vermedi. İlk uzatma devresinde skor değişmedi.


İkinci uzatma devresinde daha dengeli bir oyun sergileyen Hırvatistan aradığı golü buldu. 109. dakikada Ivan Perisic’in kafa ile ceza sahasına indirdiği topu Mario Mandzukic ağlara göndererek takımını 2-1 öne geçirdi. Mücadeleden 2-1 galip ayrılan Hırvatistan tarihinde ilk kez finale çıktı ve Fransa’nın rakibi oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Ressam Mehmet Bal Mersin’de anıldı Tarsuslu olan ve Türkiye’nin yetiştirdiği değerli ressam ve illüstrasyon sanatçılarından Mehmet Bal, vefatının 10. yıldönümünde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu (TADEKA) binasında düzenlenen ‘Söyleşi ve Film Afişleri Sergisi’ programında anıldı. Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerini çizen Mehmet Bal’ın eserlerinin TADEKA binasında sergilendiği programa, sevenleri ve sanatseverler ilgi gösterdi. Mehmet Bal’ın yakın dostu olan ve programa konuşmacı olarak katılan yazar Hikmet Öz’ün slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda, Mehmet Bal’ın çocukluk yıllarından başlayarak, hayatından kesitler sunuldu. Konuşmacı Hikmet Öz; ressam ve karikatür çizim özelliğinin yanı sıra, merhum Mehmet Bal’ın Tarsus Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Müzesi’ne 12 büyük boy tablo yaptığını ve Atatürk’ün Tarsus’a gelişini resmettiği eserlerinin bir kitapta toplandığını söyledi. “Mehmet Bal, Türkiye’nin yetiştirdiği çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı” Sunumu büyük beğeni toplayan yazar Hikmet Öz, merhum Mehmet Bal’ın Türkiye’nin yetiştirdiği en ünlü illüstrasyon ressamlarından birisi olduğunu kaydederek, “Mehmet Bal, Türkiye’nin ve Tarsus’un yetiştirdiği nadir insanlardan biridir. Çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı. O’nun muhteşem eserleri vardır. İlk çalışmaları afiş çalışmaları olmuştur. Daha sonra İstanbul’da büyük boyda sinema afişleri yapmaya başladı. Ancak 1980 yılından sonra esas karakterini ortaya koyan, sinema afişlerinin de verdiği bir deneme ve tecrübeyle Atatürk resimleri yapmaya başladı. Atatürk’ün hayat hikayesini de resimledi” dedi. “Mehmet Bal, ülke için gerçekten çok güzel şeyler yaptı” Hikmet Öz, Mehmet Bal’ın Atatürk’ün Tarsus ziyaretini resmettiği çalışmalarının daha sonra kitaplaştırıldığını da ifade ederek, “Bu çalışmanın en güzeli ve en büyüğü, 2013 yılında Tarsus Belediyesi tarafından basıldı ve ortaya çıkartıldı. Muhteşem bir kitap olan bu kitabı Mehmet Bal da çok beğendi. Mehmet Bal, bu kitaptan sonra artık bir şey yapmayacağını söyledi. Zaten bir yıl sonra da vefat etti. Çok güzel bir insandı ve ülke için gerçekten güzel şeyler yaptı” diye konuştu.