EKONOMİ - 17 Ağustos 2023 Perşembe 12:06

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: “Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem artık geride kalmalı”

A
A
A
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: “Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem artık geride kalmalı”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bugüne kadar kamu bankaları ihracata ve yatırımların finansmanı ile ticari krediler çok büyük bir rol üstlendiğini görüyoruz. Özel sektör bankalarının bu anlamda geride kalmasının sebeplerini de iyi biliyoruz. Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem artık geride kalmalı, çünkü bunun şartları ortadan kalkmıştır” dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği’nin 66’ncı Genel Kurulu’na katıldı. Genel kurulun açılışında konuşan Bakan Şimşek, ihracatın desteklenmesinin büyük önem arz ettiğini belirterek, “Bugüne kadar kamu bankaları ihracata ve yatırımların finansmanı ile ticari krediler çok büyük bir rol üstlendiğini görüyoruz. Özel sektör bankalarının bu anlamda geride kalmasının sebeplerini de iyi biliyoruz. Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem artık geride kalmalı, çünkü bunun şartları ortadan kalkmıştır. Bu sürdürülebilir değildir, haklı bir gerekçeleri kalmamıştır. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir” dedi.


“Önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel büyümenin yüzde 3 civarı olmasını bekliyoruz”


Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Bankacılık sektörümüz 2000’li yılların başından itibaren yapısal dönüşüm ve iyi yönetim sayesinde yakaladığı güçlü ivmeyle ülkemizin büyüme performansına çok önemli katkılar sunmuştur. Küresel finansal kriz, yakın dönemde yaşanan salgın ve bir çok iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığını ispatlamıştır” dedi.


Önümüzdeki 5 yıl içinde küresel büyümenin potansiyelin oldukça altında bir büyümeyle seyredeceğini söyleyen Şimşek, ”Önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel büyümenin yüzde 3 civarı olması bekleniyor. Burada parasal sıkılaşmanın etkisi ve yapısal karşı rüzgarlar da var. Küresel enflasyon düşüyor ancak hala uzun dönem ortalamalarının üzerinde. Küresel parasal sıkılaşma etkisini hissediyor. Enflasyondaki düşüş önemli; çünkü parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. 2024’ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır” diye konuştu.


Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının son 20 ayda toplam 262 kez faiz artışı yaptığını söyleyen Şimşek, “Son 20 ayda 12 gelişmiş ülke merkez bankası toplam 104 kez, 22 gelişmekte olan ülkede 158 kez olmak üzere toplamda 262 kez faiz artırmıştır. Parasal sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıyor olmamız oldukça olumlu. Ümit ediyoruz ki; 2024’ün ikinci yarısından itibaren küresel finansman koşullarında daha destekleyici ortam ile karşı karşıya kalırız. Büyüme performansımız oldukça güçlü seyretmeye devam ediyor. 2023 yılında küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz. Bir süredir büyümenin temel belirleyici iç talep olmuştur. İç talep güçlü artış makro finansal istikrarı cari açık ve enflasyon üzerinden tehdit ediyor. Politika çerçevemizi yeniden dengelenme ihtiyacına göre şekillendiriyoruz. Ekonomi politikalarımızda şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik, uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimizdir” ifadelerini kullandı.


“Serbest kambiyo rejimini destekliyoruz”


“Biz, teşebbüs hürriyetini, serbest kambiyo rejimini, dalgalı kur sistemi, dışa açık, kurala dayalı ekonomi ilkelerini benimseyen bir sistem anlayışı içinde ilerleyeceğiz” diyen Şimşek, “Kısa vadede önceliğimiz makro finansal istikrarın kalıcı bir şekilde tesis edilmesi ve öngörülebilirliğin artırılmasıdır. Para, maliye ve kredi politikalarımızı bu hedeflerimizi sağlayacak oluşturuyoruz” dedi.


Para politikalarında sadeleşme ve sıkılaşmanın devam edeceğini belirten Şimşek, “Para ve maliye politikalarını eşgüdüm içerisinde yürütmeye devam edeceğiz. Seçim sonrası azalan siyasi belirsizlik, para ve maliye politikasında attığımız adımlar beklentileri olumlu etkilemeye başlamıştır. Risk primi 700 baz seviyesinde 400 baz civarına gerilemiştir. Bu ekonomideki bütün aktörlerin daha uygun maliyetlerle kaynak bulmalarının önünü açmıştır. Küresel finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen ülkemizin eurobond tahvil faizlerinde 100 baz puan düşüş olmuştur. Kredi derecelendirme kuruluşları ülkemiz için daha olumlu bir perspektif sunmaya başlamışlar, geçtiğimiz bir kredi derecelendirme kuruluşu bankacılık sistemimizin görünümünü negatiften durağana çevirmiştir. Sermaye piyasalarımıza fon akışı başlamıştır. Tüm bu gelişmeler yurt dışı finansmana erişimi kolaylaştırırken aynı zamanda maliyeti de önemli ölçüde azaltmıştır. Sektörü tedirgin eden negatif net faiz marjı dönemi de büyük oranda geride kalmıştır” diye konuştu.


Bankacılık sektörünün yüksek aktif kalitesiyle, güçlü sermaye yapısıyla sağlıklı bir görünüme sahip olduğunun altını çizen Şimşek, “Burada özellikle önümüzdeki dönemde finansal mimari ve altyapının güçlendirilmesi programıyla finansal ekosistemde uygulayacağımız reformlarla finansal istikrarı daha güçlendireceğiz. Sermaye piyasalarını derinleştireceğiz. Sürdürülebilir finans, katılım finansı ve sigortacılık sektörünün gelişmesi için önemli adımlar atacağız. Bu çerçevede finansal piyasalarda risk yönetimini güçlendireceğiz. Karbon piyasasını kuracağız TCMB ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız” şeklinde konuştu.


“Özellikle ihracatın desteklenmesi büyük önem arz ediyor”


Bankacılık sektörünün reel ekonomiyi desteklemek için önümüzdeki dönemde yurt dışı finansman imkânlarını daha güçlü şekilde değerlendirmesini beklediklerini anlatan Şimşek, “Daha önce altını çizdiğim gibi iç talepte dengelenme ihtiyacı var. Bankalardan programımıza uygun hareket etmesini bekliyoruz. Özellikle ihracatın desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Bugüne kadar kamu bankaları ihracata ve yatırımların finansmanı ile ticari krediler çok büyük bir rol üstlendiğini görüyoruz. Özel sektör bankalarının bu anlamda geride kalmasının sebeplerini de iyi biliyoruz. Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem artık geride kalmalı, çünkü bunun şartları ortadan kalkmıştır. Bu sürdürülebilir değildir, haklı bir gerekçeleri kalmamıştır. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Reel sektör yatırım, istihdam, üretim ve ihracat çerçevesinde önceliklendirilecektir. Sürdürülebilir yüksek büyümenin sağlanması için reel sektörün finansmana erişimi olmazsa olmazdır. Önümüzdeki dönemde daha seçici bir şekilde ülkemizin cari açığını azaltacak, enflasyonu kontrol altına alacak politikalarımızla uyumlu bir şekilde büyümelerinin devamını arzuluyoruz” şeklinde konuştu.


“Reel ekonomiye çok daha güçlü bir şekilde desteklerinin devamını arzuluyoruz” diyen Şimşek, “Bu politikada biz de üzerimize düşeni yapacağız. Sizleri birer paydaş olarak görüyoruz. Sizinle birlikte programı uygulamayı ve hatta bazı tedbirlerinin tasarımını da birlikte yapmak istiyoruz. Bu sadece bir arzu değil bir ihtiyaçtır” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Konuşmaların ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBB Başkanı Alpaslan Çakar ile birlikte eski BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e teşekkür plaketi verdi. Akben’in 17 Mayıs itibariyle BDDK başkanlığı görevi sona ermişti.



Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: “Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem artık geride kalmalı”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da doğa dondu, Girlevik Şelalesi buz kesti Girlevik Şelalesi buz tuttu, 2 metrelik buz sarkıtları oluştu. Erzincan’da etkili olan dondurucu soğuklar, kentin önemli doğal güzelliklerinden Girlevik Şelalesi’ni adeta buzdan bir tabloya dönüştürdü. Gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü kentte, merkezden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Çağlayan beldesindeki Girlevik Şelalesi tamamen buz tuttu. Soğuk havanın etkisiyle şelaleden dökülen sular donarken, yer yer uzunluğu 2 metreyi bulan buz sarkıtları oluştu. Kayalıklar ve şelale çevresinde meydana gelen buz tabakaları, ziyaretçilere kartpostallık manzaralar sundu. Kış aylarında "beyaz gelinliğini" giyen Girlevik Şelalesi, bu yıl da soğuk havayla birlikte görsel bir şölen oluşturdu. Bölgeyi gezmeye gelen vatandaşlar, ortaya çıkan eşsiz kış manzarasını hayranlıkla izledi. Bazı vatandaşlar ise Girlevik Şelalesi’nin her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu belirterek, kış aylarında oluşan buz sarkıtlarının şelaleye farklı bir atmosfer kattığını ifade etti. Yetkililer, soğuk havanın önümüzdeki günlerde de etkisini sürdüreceğini belirterek, vatandaşları buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Girlevik Şelalesi’nde oluşan buzlanma nedeniyle ziyaretçilerin özellikle kaygan zeminlere karşı tedbirli olmaları istendi. Dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Girlevik Şelalesi, kış aylarında oluşan buz sarkıtlarıyla Erzincan’ın doğal güzellikleri arasında yine ön plana çıktı. Türkiye’nin en soğuk yerleşim yerleri belli oldu Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne (MGM) bağlı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarından alınan verilere göre, gece saatlerinde Türkiye genelinde etkili olan dondurucu soğuklar birçok yerleşim yerinde rekor seviyelere ulaştı. Ölçümlerde, Türkiye’nin en soğuk yerleşim yeri Sivas’ın Altınyayla ilçesi oldu. Verilere göre Sivas Altınyayla’da hava sıcaklığı eksi 25,2 dereceye kadar düştü. Altınyayla’yı, Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Ovit mevkisi eksi 24,9 derece ile takip etti. Kastamonu’nun Seydiler ilçesinde eksi 24 derece ölçülürken, Bolu’nun Dörtdivan ilçesinde sıcaklık eksi 23,8 derece olarak kaydedildi. Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde termometreler eksi 23,6 dereceyi gösterirken, Ankara’nın Çamlıdere ilçesine bağlı Çamkoru mevkisi ile Bolu’nun Gerede ilçesine bağlı Samat köyünde sıcaklık eksi 23,2 dereceye kadar düştü. Aksaray’ın Gülağaç ilçesinde eksi 22,7, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde ise eksi 22,6 derece ölçüldü. Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’da da soğuk hava etkisini sürdürdü. Ardahan’ın Göle ilçesinde hava sıcaklığı eksi 22 derece olurken, Çorum’un Alaca ilçesi ile Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde eksi 21,7 derece kaydedildi. Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde eksi 21,4 derece ölçülürken, Erzurum Palandöken’de bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi’nde sıcaklık eksi 20,6 dereceye düştü. Listede Kayseri’nin Tomarza ilçesi eksi 20,4, Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi eksi 20,2, Konya’nın Karapınar ilçesi eksi 19,8 ve Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Kayı köyü eksi 19,6 derece ile yer aldı. Meteoroloji yetkilileri, soğuk havanın özellikle gece ve sabah saatlerinde etkisini artırdığını belirterek, don, buzlanma ve ulaşımda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıda bulundu.
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.