SAĞLIK - 17 Mayıs 2024 Cuma 09:29

“Bağcılar’daki sismik izolatörlü hastane açılışa gün sayıyor”

A
A
A

İstanbul’un sağlık üslerinde depreme hazırlık süreçlerini anlatan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ek olarak yapılan 193 izolatörü bulunan hastanenin açılışına gün sayıldığını söyleyerek, “Çok çok kısa zamanda hizmet vermeye başlayacak. Bu hastaneler beklenilen İstanbul depreminde sağlık hizmetinin ana omurgasını oluşturacak. İstanbul depremine yıllardır hazırlanıyoruz. Toplumumuz bilsin ki; sağlık sistemimiz herhangi bir depremde işlerliğini devam ettirecektir. Haydarpaşa, Süreyyapaşa, eski dediğimiz hastaneler; Fatih Sultan Mehmet, Bakırköy Ruh ve Sinir gibi hastanelerde yenileme çalışmalarımız var, çok kısa zamanda yenileyeceğiz, dayanıklı hale getireceğiz” dedi.

İstanbul’da sağlık altyapısı yatırımlarla beklenen depreme ve çeşitli afetlere karşı hazır hale getiriliyor. Depreme dayanıklı yapılarıyla hizmete sunulan birçok sağlık üssünün yanında sağlık tesislerinde yerinde dönüşüm çalışmaları da sürdürülüyor. Kentin sağlık ihtiyacını son teknolojilerle uyumlu olarak karşılamak için çalışmalar sürerken, sağlık sisteminde depreme hazırlık süreçlerini İstanbul İl Sağlık Müdür Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İhlas Haber Ajansı muhabirine anlattı. Prof. Dr. Memişoğlu, geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da ziyaret ettiği Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ek olarak yanına inşa edilen Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin açılışa gün saydığını söyledi. Prof. Dr. Memişoğlu’na Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ozan Beytemür ve hastane yönetimi eşlik ederken çalışmalar yerinde incelendi. 193 izolatörlü, 415 yataklı, 8 ameliyathanesi olan, açık ve kapalı alanlarda çok sayıda otopark alanı imkanı bulunan yapının bölge için önemli bir sağlık üssü olacağına dikkat çekildi. Öte yandan açılışı yapılacak hastanede havadan görüntülendi.

“Bağcılar’daki sismik izolatörlü hastane açılışa gün sayıyor”

“Bu hastaneler, İstanbul depreminde sağlık hizmetinin ana omurgasını oluşturacak”

Bağcılar’da inşa edilen hastaneyle ilgili konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “415 yataklı çocuk ve kadın doğum hastalıkları hastanesi olarak Bağcılar’daki insanlarımıza çok çok kısa zamanda hizmet vermeye başlayacak. Hemen hemen hem malzemelerini hem cihazlarını hem inşaatını bitirme aşamasındayız. İzolatör dediğimiz deprem esnasında dahi sağlık hizmetinin aksatılmadan sunulacağı aynı zamanda burada hizmet veren arkadaşlarımızın, meslektaşlarımızın, hastalarımızın da depremin o psikolojik etkisini hissetmeyeceği şekilde 80 cm hareket edebilen izolatör dediğimiz esnek yaylar var. Bu hastaneler inşallah olmaz ama beklenilen İstanbul depreminde sağlık hizmetinin ana omurgasını oluşturacak, hem buradan lojistiği hem çalışan, hasta sevkiyatı gibi. Sağlık hizmetini kendi kendine daha yardım gelmeden sürdürebilecek, aynı zamanda bu çevredeki sağlık hizmetini organize edecek hastaneler olarak planladık. Gerçekten sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde özellikle alt yapıda çok büyük işler yapıldı. Onlardan bir tanesinin örneği bu yapı” dedi.

“Bağcılar’daki sismik izolatörlü hastane açılışa gün sayıyor”

“Planlarımızı revize edip daha işler hale getirmeye çalışıyoruz”

Sismik izolatör sistemlerinin deprem süreçlerinde sağlık hizmetinin aksamaması açısından büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Memişoğlu, “İzolatörler dediğimiz hastanenin depremde hiçbir etkiye maruz kalmadan hizmetini devam ettirebilecek bir yapısı var. Şu anda Göztepe, Okmeydanı, Sancaktepe, Başakşehir Şehir Hastanemiz, Çekmeköy Devlet Hastanesi gibi hastaneler bu şekilde yapılmış durumda. Bunlarla hizmet ediyoruz, çok kısa zamanda Esenyurt’ta ek binamız da aynı şekilde izolatörlü ve depreme dayanıklı olacak. Bunları muhtemel durumlarda bize destek gelecek kliniklerle, şehirlerle eşleştirmiş durumdayız.

“Bağcılar’daki sismik izolatörlü hastane açılışa gün sayıyor”

Kim nereye ne zaman, nasıl gelecek, hangi yolla gelecek, depremle ilgili güzel bir taslak, deprem sonrasında nasıl hizmet sunulacağına dair de bir planlama yaptık. Çok yakın zamanda da bunun hem tatbikatlarını hem öğretilerini toplumumuza anlatacağız. Deprem geçen sefer bizim için çok acı şeyler yaşattırdı, inşallah böyle acıları toplumumuz bir daha yaşamaz. Yaşamaması için de tedbirimizi, planlamalarımızı ona göre yapıp her anımızda deprem olursa nasıl hareket edeceğimizi, deprem esnasında nereye saklanacağımızı, ailelerimizin nereye toplanacağını, binalarımızın sağlıklı yapılmasını sağlayarak geçmişte yaşadığımız acıları inşallah bir daha yaşamayacağız. İstanbul depremine esasında yıllardır hazırlanıyoruz. Her olayda bir yeni şey öğreniyoruz ve ona göre planlarımızı revize edip daha aktüel ve işler hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Bağcılar’daki sismik izolatörlü hastane açılışa gün sayıyor”

“Sağlık sistemimiz herhangi bir depremde işlerliğini devam ettirecek”

Kahramanmaraş merkezli depremlerde İstanbul’dan bölgeye giden ekipler ve gerçekleştirilen çalışmalara yönelik konuşan Prof. Dr. Memişoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk 24 saatte 32 tır tıbbi malzeme gönderdik. 2 bine yakın personel gönderdik, hazırlıkların olmasından kaynaklanan bir avantajı kullandık. İstanbul’da da olacak bir depremde Anadolu’da da hazırlıklar bu şekilde yapılıyor. Toplumumuz bilsin ki; sağlık sistemimiz hem sağlık çalışanlarımız hem alt yapımızla herhangi bir depremde işlerliğini devam ettirecektir. Haydarpaşa, Süreyyapaşa, eski dediğimiz hastaneler; Fatih Sultan Mehmet Bakırköy Ruh ve Sinir gibi hastanelerdeki yenileme çalışmalarımız, projelerimiz var, çok kısa zamanda da bunları yenileyeceğiz, dayanıklı hale getireceğiz. Zaten bir kısmını özellikle Süreyyapaşa’yı boşalttık, onları inşallah çok yakın zamanda yenileyerek insanlarımızın hizmetine sunacağız”

“Bağcılar’daki sismik izolatörlü hastane açılışa gün sayıyor”

“530 yatak kapasitemize, 415 yatak daha eklenecek”

Hastanenin bulunduğu aks dolayısıyla yüksek bir nüfusa hizmet sunduğunu aktaran Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ozan Beytemür, “Bulunduğumuz hastane bölge itibariyle sadece Bağcılar değil, Esenler ve Güngören ilçesinin ortasında yer almakta. Yaklaşık 1,5-2 milyon nüfuslu bir bölgede hizmet vermeye çalışmaktayız. Şu anda yeni yapılmakta olan ve çok kısa sürede açacağımız hastanenin zemin katındayız. 61 bin metrekare kapalı alanı mevcut yaklaşık ana binamız kadar. Mevcut ana bina yatak kapasitemiz 530, bu binayla birlikte 415 yatak kapasitesi daha eklenecek. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak planlanan hastanemizin açılmasıyla birlikte sağlık hizmetlerinde ciddi miktarda rahatlama yaşayacağız. Hastanemiz yaklaşık 193 deprem izolatörlü olarak inşa edilen bir hastane. Deprem izolatörünün önemini zaten geçmişte yaşadığımız deprem tecrübesinde gördük çünkü bu hastanelerde hizmet kesintisiz olarak devam ediyor. Aynı zamanda çalışanlar açısından çok güvenli bir merkez olarak kullanılıyor. Bu nedenle bu tarz hastanelerimizin sayısının artmasıyla afet durumlarında da kesintisiz bir şekilde inşallah hizmetlerimize devam ettireceğiz. Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık merkezinden hiperbarik oksijen merkezine, kalp merkezine tüm branşların bulunduğu çok kapsamlı ve nitelikli bir hastane. Günlük ortalama 12 bin civarında hastamız hastanemize başvuruyor ve hizmet alıyor. Ana binaya 5 tünelle bağlı zaten ana binamızın bir devamı olarak bu fiziki olarak bu genişlemeyle birlikte inşallah daha da güzel hizmetler vereceğiz” dedi.

“Bağcılar’daki sismik izolatörlü hastane açılışa gün sayıyor”

İstanbul’un sismik izolatörlü sağlık üsleri

Sismik izolatörlü yapılar, depreme dayanıklı olarak öne çıkarken İstanbul’da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde 2 bin 68 adet, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’nde 855, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde 503, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde 503, Çekmeköy Devlet Hastanesi'nin 150 Yataklı Ek Binasında 173 sismik izolatör, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başıbüyük Ek Hizmet Binası’nda 827, Esenyurt’ta yapımı devam eden ek binada 198 ve yakın zamanda açılışı yapılacak Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki blok binada 193 adet bulunuyor.

Hasibe Karadağ - Ahmet Faruk Sarıkoç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MUSKİ ekipleri bayram mesaisinde MUSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri vatandaşların sorunsuz bir bayram geçirmeleri için dokuz günlük tatil sürecinde teyakkuz halinde olacak. Bayram süresince sahada hizmet verecek olan ekipler içme suyu, sayaç ve kanalizasyon arızalarına anında müdahale edecek. Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon idaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri dokuz günlük Kurban Bayramı tatili süresince İl genelinde meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı sahada olacak. Özellikle içme suyu hat arızları için teyakkuz halinde olan ekipler bu süreçte vatandaşların su kesintisi yaşamamaları için gayret sarf edecek. Muğla’da ikamet eden vatandaşların yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından milyonlarca misafirin ağırlanacağı kentte, özellikle içme ve kullanma suyu tüketiminde çok büyük artış bekleniyor. Bu artış nedeniyle oluşabilecek her türlü arıza su kesintilerine ekipler tarafından anında müdahale edilecek. 13 ilçede tüm ekip ve ekipmanla hazırlıklarını tamamlayan ekipler bu süreçte vatandaşların yanında olacak. Vatandaşlar ihtiyaç duymaları halinde MUSKİ’ye 444 48 01 numaralı Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi üzerinden ulaşabilecek. Tüm bunların yanı sıra abonelerin mağduriyet yaşamaması için 20-21 Haziran tarihlerinde İl genelinde bulunan tüm abone ofisleri açık olacak. Vatandaşlar saat 8.30-18.00 saatleri arasında tüm abone işlemlerini sorunsuz olarak gerçekleştirebilecek. Ayrıca sayaçlardan kaynaklı tüm sorunlar sürekli sahada hizmet veren ekipler tarafından giderilecek.
Ankara Türk Kızılay, Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü kutladı Türk Kızılay, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü kutlayarak, kan bağışı kampanyasıyla herkesi kan bağışçısı olmaya davet etti. Türk Kızılay, tüm kan bağışçılarına kurtardıkları hayatlar adına teşekkür ederek 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü kutladı. Kızılay, ’Birbirimize Candan Bağlıyız’ sloganıyla yürüttüğü kan bağışı kampanyasıyla, 18-65 yaş arası sağlıklı her bireyi kan bağışçısı olmaya davet etti. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen kan hizmetleri görevi çerçevesinde ülke genelinde 18 Bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağış Merkezi, 300’den fazla mobil ve sabit ekip ile kan bağışı çalışmalarını yürüten Türk Kızılay, 2023 yılında Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 87’sini karşıladı. 2024 yılında 10 Haziran itibarıyla 1,2 milyon ünite kan bağışına ulaşan Kızılay’ın düzenli kan bağışçı sayısı ise 829 bini aştı. "Günlük 8 bin 500 ünite kan bağışına ihtiyaç var" Her gün yaklaşık bin 200 hastanenin kan ve kan bileşeni ihtiyacını karşılayan Türk Kızılay’ın Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Kan ihtiyacı olduğunda, özellikle de acil durumlarda, kan bağışlarının toplanmış test edilmiş hazırlanmış ve hastanelere sevk etmeye hazır şekilde stoklarımızda bekliyor olması gerekiyor. Bir hafta boyunca hastanelerin tüm gruplarda kan ve kan bileşeni ihtiyacını yüzde yüz oranında karşılamaya yetecek stok seviyesini korumak için günlük 8 bin 500 ünite kan bağışı alma hedefimiz var. Bunun sürekliliği düzenli kan bağışçılarımızın sayısının artmasıyla mümkün. Unutmayalım, bir ünite kan üç kişinin hayatını kurtarıyor. Bu yüzden ’Birbirimize Candan Bağlıyız’ diyoruz ve vatandaşlarımızı düzenli kan bağışçısı olmaya davet ediyoruz" dedi.
Antalya Kepez’de 9 noktada kurban kesimi yapılacak Kepez Belediyesi, vatandaşların kurbanlarını sağlıklı bir alanda kesebilmesi için 9 mahallede kesim yeri belirledi. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kepez Belediyesi, vatandaşların kurbanlarını sağlıklı ve güvenli bir alanda kesebilmesi için gerekli tedbirleri aldı. Vatandaşların ve besicilerin alışverişlerini rahat bir şekilde yapmaları için Çamlıca Mahallesi ve Fevzi Çakmak Mahallesi’nde canlı kurban pazar yeri kuran Kepez Belediyesi, 9 noktada kurban kesim alanı belirledi. Mahallesi Cumartesi Pazarı, Yenidoğan Mahallesi Kapalı Pazartesi Pazarı, Varsak Karşıyaka Mahallesi Kapalı Salı Pazarı, Teomanpaşa Mahallesi Kapalı Cuma Pazarı, Varsak Ayanoğlu Kapalı Perşembe Pazarı, Yeni Mahalle kapalı Pazar Pazarı, Şafak Mahallesi Kapalı Salı Pazarı, Çamlıbel Kapalı Pazar Pazarı, Gazi Mahallesi TOKİ Çarşamba Pazarı yanında Kepez Belediyesi ekipleri tarafından kesim yapılacak. Sağlık ekipleri de hazır bulunacak Kesim yerlerinde kasaplık belgesi olan kişiler görevlendirilecek. İslami kurallara uygun şekilde kesimlerin yapılacağı pazar alanlarının temizliği ise her kesimden sonra tekrarlanacak. Kesim alanlarında oluşabilecek kazalara karşı Kepez Belediyesi’nin Sağlık Merkezi ekipleri de hazır bulunacak. Kepez Belediyesi’nin birimleri, vatandaşların kurbanlarını sağlıklı ve güvenli bir şekilde geçirebilmesi için bayram boyunca görev başında olacak.
Eskişehir Özel Ümit Hastaneleri tarafından düzenlenen gebelik eğitimleri sürüyor Özel Ümit Hastaneleri tarafından düzenlenen gebelik eğitimleri sürüyor. Taşbaşı Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen eğitimde anne ve baba adayları bilgilendirildi. Özel Ümit Hastanesi gebelik eğitimine; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Ulusoy, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hemşiresi Sevgi Güler katıldı. Anne ve babaların yoğun katılım gösterdiği eğitimlerde doğum süreci ve doğum sonrası anne ve bebek bakımı anlatıldı. Hamilelikte mide bulantıları ve kusmaları en aza indirmek için önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Ulusoy, “Az ve sık aralıklarla yemek, yağlı, baharatlı, acı, asitli yiyeceklerden kaçınmak, sabah yataktan kalkmadan kraker gibi kuru yiyecekler önerilebilir.” diye konuştu. Gebelikte bu testler yapılmalı Annenin gebelik süresince yaptırması gereken kontroller hakkında bilgilendiren Op. Dr. Ulusoy şunları söyledi: “11-14 haftalar arasında ikili test, 16-20 haftalar arasında maternal serum AFP, 16-20 haftalar arasında üçlü/dörtlü test (combine test yapılmamışsa) 18-22’nci haftalar arasında fetal anomali taraması, 24-28 hafta arası 75 gr OGTT (şeker testi), 28-34 hafta arası 15 günde bir kez, 34-38 hafta arası haftada bir kez, 38-40 hafta arası 3-4 günde bir kez NST kontrolü önerilir.” İlk banyo ne zaman? Doğum sonrası annelerin çok farklı bir döneme girdiğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu, bu süreçte annelerin en önemli yardımcısının babalar olması gerektiğini belirtti. Bebeğin doğduktan sonra ilk gün doğum artıklarından temizlemek amaçlı 1 kere yıkanabileceğini aktaran Dr. Kuğu, “Sonrasında göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. “ ifadelerini kullandı. Bebeğin ilk kontrolü Süt yapsın diye kontrolsüz yeme içmeye dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Kuğu, “Sütün artması için yeterli su içilmeli uyku saatlerine dikkat edilmelidir ve ilk zamanlar bebek her istediğinde emzirilmelidir.” diye konuştu. Bebeğin ilk kontrolünün taburcu olduktan bir hafta sonra yapıldığını dile getiren Dr. Kuğu, “Bebeğiniz doktorunu ziyaret ettiğinde tam bir tıbbi muayeneden geçer. Yaşına göre büyüme ve gelişmesi izlenir. Her ay için beslenmesi değerlendirilir ve gerekli diyet önerileri verilir. Belirli dönemlerde kansızlık ve idrar yolu enfeksiyonu taraması, verem testi yapılır; işitme ve görme fonksiyonları değerlendirilir.” şeklinde konuştu. Her annenin sütü kendi bebeğinin ihtiyaçlarına göredir Bebekler için en önemli gıdanın anne sütü olduğunu belirten Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hemşiresi Sevgi Güler, her annenin bebeği için özel olarak ürettiği en ideal besin olan anne sütünün olumlu etkilerinin yaşam boyu devam ettiğini söyledi. Anne sütünün ilk altı ayda bebeğin besin ihtiyacının yüzde 100’ünü karşıladığını belirten Güler, “Bu yüzden bebeklerimize doğumlarından itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü vermeliyiz. Altı aydan sonra da en az iki yaşına kadar ek gıdalarla birlikte anne sütü ile beslemeye devam etmeliyiz.” dedi. Anne sütünün canlı ve dinamik bir sıvı olduğunu ve her annenin bebeğinin ayına, hastalıklarına, gelişimine göre süt ürettiğini ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emzirme doğum sonrası ilk yarım ila bir saat içerisinde başlamalı. Bu ilk sütün özelliklerinden biri yoğun bağışıklık maddeleri içermesidir ve bebeğin ilk aşısı bu emzirmeyle olur. Anne sütü her zaman temiz ve ısısı ideal derecededir. Kolay hazmedilir ve bebeğin bağırsaklarından rahatlıkla emilir. Bebeği hastalıklara karşı koruyarak bebeğin bağışıklık gelişiminde önemli rol oynar. Bütün bu etkilerinin yanında emzirme ile anne ve bebek arasında oluşan duygusal bağlanma sonucu gelişen güven duygusu bebeği daha mutlu ve sakin bir bebeklik ve çocukluk dönemi geçirmesine katkı sağlar.”