GENEL - 12 Nisan 2018 Perşembe 13:19

İlk Gagavuz filmi "Dünürcülük"’ün yönetmeni İvan Patraman anlattı

A
A
A
İlk Gagavuz filmi "Dünürcülük"’ün yönetmeni İvan Patraman anlattı

Gagavuzların 1920 ve 1930’lu yıllardaki yaşamının ve kültürünün anlatıldığı ilk Gagavuz filmi "Dünürcülük"ün yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen İvan Patraman, filmin hikayesini anlattı.

Gagavuzların 1920 ve 1930’lu yıllardaki yaşamının ve kültürünün anlatıldığı ilk Gagavuz filmi "Dünürcülük"ün yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen İvan Patraman, filmin hikayesini anlattı. Patraman, “Gagavuzların kültürünü göstermek anlamında, insanlar bu filmde Türklerin kuvvetini, duygularını görecek” dedi.


Patraman, Moldova’ya bağlı Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Komrat’ın köylerinde geçen filmin senaryosunun Nikolay Baboglu’nun hikayesinden uyarlanarak Todur Marinoglu tarafından kaleme alındığını belirtti. İzleyicinin filmde Gagavuzların kültürünü çok yönlü bir şekilde göreceğini ifade eden Patraman, filmin büyük emeklerle bir uçuk yılda çekildiğini belirtti. İzleyicinin filmde aile sevgisi, sevda gibi birçok kavram üzerinde düşüneceğini belirten Patraman, filmin Türkiye’de gösterilmesi için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Patraman ayrıca Türkiye’nin Gagavuz Türklerine çok yardım ettiğini dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nde görmek istediklerini söyledi.


“Bu film büyük rol oynayacak”


İzleyicilerin filmde Gagavuz kültürünü çok yönlü olarak gözlemleyebileceğini ifade eden Patraman, “İlk Gagavuz filmi Dünürcülük, çok güzel bir proje. Gagavuzların kültürü ve yaşaması için 1920’li 1930’lu yıllarda yaptıkları anlatılıyor. Filmin konusu güzel bir sevda, aile hem Gagavuzların hem Türklerin kültürünü çok geniş anlamda gösteriyor. Dünürcülük filmi evlenmeye zorlanmayı, insanların kuvvetini, duygularını, o zor vakitleri gösterir. Kaçan Gagavuzların o vakitlerdeki yaşamını anlatarak öyle güzel bir politik tarafından da bu vakitleri gösterdik. Ben sanıyorum ki bu film büyük rol oynayacak Gagavuzların hem de Türk kültüründe çünkü bence bu pek önemli. Gagavuzlar ve Türk insanları, Gagavuzya ve Türkiye kardeşiz ve beraber yaşıyoruz. Türkiye’den bize pek çok yardım ettiler” dedi.


“Türkiye bizim kardeşimiz, Gagavuzya’ya çok yardım eder”


Filmin büyük emeklerle ortaya çıkarıldığını ve Gagavuzlara dair birçok özelliğin filmle izleyici tarafından görüleceğini belirten Patraman, “Sanıyorum Gagavuzya ve Türkiye daha çok güzel projeler yapacağız ve bizim Gagavuz kültürünü daha geniş bir şekilde göstereceğiz. Bu filmi bir buçuk yılda çıkardık. Türkiye bizim kardeşimiz, Gagavuzya’ya çok yardım ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hıdırellez ayında Gagavuzya’ya gelmesini isteriz bence çok iyi olacak. Filmin Türkiye’de vizyona girmesi için fikirlerimiz var. Gagavuzların kültürünü göstermek anlamında, insanlar bu filmde Türklerin kuvvetini, duygularını görecek. Ben sanıyorum ki Türk insanları da beğenecek ve seyredecek bu filmi sanırım iyi olacak” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.