ÇEVRE - 14 Mayıs 2024 Salı 19:45

İstanbul’da suya yüzde 36 ile 53 arasında zam

A
A
A
İstanbul’da suya yüzde 36 ile 53 arasında zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı İSKİ Genel Kurulu’nda, zamlı tarifenin oy birliği ile kabul edilmesiyle suya tüm kademelerde ve kullanımlarda yüzde 36 ile yüzde 53 arasında değişen oranlarda zam yapıldı.


İBB Meclisi, mayıs ayı İSKİ Genel Kurulu toplantısı Saraçhane’de bulunan İBB Başkanlık Binası’nda yapıldı. İBB Meclis 1’inci Başkanvekili Nuri Aslan’ın başkanlık ettiği Genel Kurul’da, İSKİ’nin toplantı gündemine sunduğu teklifler görüşüldü. Plan ve Bütçe ile Tarife Komisyonlarının görüşerek meclis gündemine getirdikleri su satışı tarife değişikliği de oylanarak kabul edildi. İstanbulluların yüzde 75’inin kullandığı birinci kademe konut tarifesine yaklaşık yüzde 36 oranında zam yapıldı. Yeni tarifeyle birlikte konutlarda 0-15 metreküp arası 1’inci kademenin birim fiyatının 23.72 liradan 32.28 liraya, 16-30 metreküp arası ikinci kademenin birim fiyatının 34.14 liradan 49.17 liraya çıkarılması, 31 metreküp ve üzeri 3’üncü kademenin birim fiyatının 46.49 liradan 71.10 liraya çıkarılmasına karar verildi.



İş yerlerindeki kademelere düzenleme


İş yerlerindeki kademeler ise yeniden düzenlendi. Önceki kademelendirmeye göre en düşük kademe, 62.14 lira, en yüksek kademe ise 71.88 liraydı. Yeni düzenlemeye göre ise yeni tarife şöyle:


"İş yeri birinci kademe 0-15 metreküp arası 84.51 lira, ikinci kademe olan 16-50 metreküp arası 89.49 lira, üçüncü kademe 51-100 metreküp arası 109,98 lira ve 101 metreküp üzeri olan dördüncü kademe fiyatı ise 114,99 lira olarak belirlendi."



“‘Suyu bedava yapacağız’ diyenler, 5 yılda yüzde 800 zam yaptı”


İSKİ Faaliyet raporu hakkında konuşan AK Parti üyesi Muhammet Kaynar, “Hazırlanmış olan bir tablo var, bu tablo da diyor ki; İSKİ’nin borcu 5 senede yüzde 4 Bin 790 artmış. İSKİ’nin 2018 yılında hiç borcu olmadığını 2019 yılında sadece 350 milyon iç kaynaklarla ilgili borcu olduğunu, 2023 yılın sonunda da 16 milyar 799 milyon lira olduğunu az önce ifade ettim. Ekrem İmamoğlu, Büyükşehir Belediyesi mazbatasını aldığında 1 metreküp su 4 liraydı. 2023 yılı sonu itibarıyla 23,72 liraydı. Biraz sonra oylayacağımız zam teklifinde en düşük tarifede su 32,28 lira. ’Suyu bedava yapacağız’ diyenler, 5 yılda yüzde 800 zam yaptı. 4 liradan 32.28 liraya çıkarmış. En düşük konut tarifesine göre kıyaslanan tablo bu, diğer kalem ve kademelerde ise durum daha vahim. Diğer kademelerde ve alanlarda 1 metreküp su 114,99 lira. Bu zamdan sonra, İSKİ 1 metreküp suyu 115 liraya satacak” dedi.



İstanbul’da suya yüzde 36 ile 53 arasında zam

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: "Açıklanan buğday fiyatı beklentileri karşılamadı" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’nin tarım sektöründe stratejik öneme sahip olan buğdayın alım fiyatının ton başına 9 bin 250 TL olarak açıklandığını ancak bu fiyatın çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını söyledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, açıklanan fiyatın üreticileri hüsrana uğrattığını ve odanın sayfasında bile paylaşamadıklarını ifade ederek, "Merkez Bankası politika faizinin yüzde 50, piyasa faizinin 65-70 puanlarda olduğu yerde, geçen sene 8 bin 250 TL olan buğday fiyatı bu yıl 9 bin 250 TL açıklandı. Bakanlığın hasat başlamadan alım fiyatlarını açıklaması gerekirdi. Adana’da buğday hasadı bitti, fiyatlar açıklandı. Üreticiler ürünlerini satarken TMO’yu beklemelerini söylemiştim. Geldiğimiz noktada iyi ki beklememişler diyorum. Buğday fiyatları en az politika faizi oranında açıklanmalıydı" dedi. Buğdayın sadece temel bir gıda maddesi olmanın ötesinde, ekonomik büyüme, istihdam ve sanayi üretimi açısından kritik bir rol oynadığına dikkat çeken Doğan şöyle devam etti: "Türkiye’deki buğday üretimi, gıda güvenliğinin sağlanmasında ve ülke ekonomisinin güçlenmesinde anahtar bir faktör olarak öne çıkıyor. Buğday, Türkiye’nin tarım sektöründe stratejik bir ürün olmanın ötesinde, ülke ekonomisine ve çeşitli sektörlere önemli katkılar sağlamaktadır. Sürdürülebilirlik açısından buğday üretimi, Türkiye için vazgeçilmez bir değere sahiptir. Buğday üreticilerinin desteklenmesi ve bu stratejik ürünün verimli bir şekilde değerlendirilmesi, ülkenin genel refahına önemli katkılar sunacaktır." Doğan şöyle devam etti: "Özellikle gübre, ilaç ve mazot gibi temel girdi maliyetlerindeki artışlar, çiftçilerin kar marjlarını daraltmış durumda. Çiftçilerin, bu şartlar altında sürdürülebilir bir üretim yapması zor. Ton başına 9 bin 250 TL olarak belirlenen fiyat, çiftçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak kaldı. Aynı zamanda bin 750 TL’lik prim desteğinin de bir yıl sonra verilecek olması, enflasyonist ortamda bu rakamın değer kaybetmesine neden olacaktır. Alım fiyatının artırılması ve prim destek ödemelerinin erken yapılması üreticileri biraz da olsa rahatlatacaktır. Daha sürdürülebilir ve destekleyici politikalarla, yetkililerin alacağı önlemler, sadece çiftçilerin değil, tüm toplumun refahını artıracak ve gıda güvenliğini sağlayacaktır" diye konuştu.
İstanbul Beyoğlu’nda Güney Koreli kadına kapkaç kamerada: Peşinden koştukları şahsı polis yakaladı Beyoğlu’nda kaldırımda eşiyle birlikte yürüyen Güney Kore uyruklu bir kadın, kendilerini takip eden bir kişi tarafından kapkaça uğradı. Kapkaç anı kameralara yansırken çiftin dakikalarca kovaladığı şahsı Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği polisleri kıskıvrak yakaladı. Gözaltına alınan şahıs tutuklandı. Beyoğlu’nun Taksim semti Şehit Muhtar Mahallesi’nde geçtiğimiz aylarda yaşanan olayda bir süre önce yurda gelen Güney Kore uyruklu Suyoung K., eşiyle birlikte Tarlabaşı Bulvarı üzerinden Taksim’e doğru yürümeye başladı. Çift kaldırımda yürüdükleri esnada kendilerini takip eden iki şahıstan biri tarafından kapkaça uğradı. Elinde olan ve içerisinde yaklaşık 5 bin lira, 1000 Euro (yaklaşık 35 bin lira) ve yaklaşık 56 bin lira değerinde cep telefonu bulunan çantası çalınan çift, şahsı kovalamaya başladı. Ancak şahıs ara sokaklarda gözden kaybolarak kayıplara karıştı. Kapkaç anı ve kovalamaca kameralara anbean yansıdı. Çiftin kovaladığı şahsı polis yakaladı Olayın ardından çiftin ihbarı üzerine olay yerine polis ekibi sevk edildi. Çiftin şikayetçi olması üzerine çalışma başlatan Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği polisleri, çevredeki kamera görüntülerini incelemeye aldı. Yapılan çalışmalar sonucunda kapkaççının Halil A. olduğu tespit edildi. Yakalama çalışmaları devam ettiği esnada Halil A., bir silahlı yaralama olayına karışınca yakayı ele verdi. Beyoğlu Asayiş polisi tarafından yakalanan şahıs emniyete götürüldü. Emniyette ifadeleri alınarak adli işlemleri yapılan Halil A., sevk edildiği adliyede çıkartıldığı mahkemece "kapkaç" ve "kasten yaralama" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İzmir Ağaçlar taşınarak koruma altına alınacak Buca Metrosu’nda çalışmalar hızla sürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi İstasyonu’nun yapım çalışmaları nedeniyle Doğuş Caddesi üzerindeki ağaçlar koruma altına alınacak. Yerlerinden özel yöntemlerle alınacak ağaçlar Büyükşehir Belediyesi’ne ait fidanlıklarda bakılacak. Sökülen ağaçların bir kısmı kentteki yeşil alanlara, bir kısmı ise inşaat tamamlandığında eski yerlerine dikilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yapımını sürdürdüğü, Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik hatta hizmet verecek Buca Metrosu’nda 4 tünel açma makinesi (TBM) ile kazılar son hızıyla devam ediyor. Tünel kazılarının başlayabilmesi ve istasyonların inşa edilebilmesi için şantiye alanındaki ağaçlar koruma altına alınıyor. Daha önce General Asım Gündüz İstasyonu bölgesindeki Şelale Parkı ve Hasanağa Bahçesi İstasyonu bölgesinde yer alan Atatürk Parkı’ndaki ağaçları budayarak taşıyan Büyükşehir ekipleri, çalışmaların başlayacağı Dokuz Eylül Üniversitesi İstasyonu bölgesindeki yeşil alanı korumaya alacak. Bu kapsamda Doğuş Caddesi üzerinde bulunan ağaçlar yerlerinden özel yöntemlerle çıkarılacak. Ağaçlar Büyükşehir Belediyesi’ne ait fidanlıklara götürülerek bakıma alınacak. Sökülen ağaçların bir kısmı kentteki yeşil alanlara, bir kısmı ise inşaat tamamlandığında eski yerlerine dikilecek. Günlük 400 bin yolcu Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarının bulunduğu Buca Metrosu, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan mevcut metro hattı ile Üçyol İstasyonu’nda, İZBAN hattı ile Şirinyer’de entegre olacak. Bu hat üzerinde tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Yapımı süren Buca Metrosu’nun araçlarla birlikte 765 milyon euroya tamamlanması öngörülüyor. Hat işletmeye açıldığında günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor.