EKONOMİ - 22 Haziran 2016 Çarşamba 14:12

Petrol Üretimi 2015'te Yüzde 40 Arttı

A
A
A
Petrol Üretimi 2015'te Yüzde 40 Arttı

2015 yılında rafinerici lisansı sahipleri toplam üretim miktarı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 artarak 27,865 milyon ton olarak gerçekleşti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) ’2015 Petrol Piyasası Sektör Raporu’nu açıkladı. Buna göre, 2015 yılında rafinerici lisansı sahipleri toplam üretim miktarı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 artarak 27,865 milyon ton olarak gerçekleşti. Toplam üretimin yüzde 67 lik kısmı, motorin, benzin türleri ve jet yakıtından oluştu.
HAM PETROL İTHALATININ YÜZDE 43,41 ARTTI
2015 yılında rafinerici lisansı sahipleri 28,082 milyon ton, dağıtıcı lisansı sahipleri 11,537 milyon ton ve ihrakiye teslimi lisansı sahipleri 18.844 ton olmak üzere toplamda 39,638 milyon ton petrol ithalatı gerçekleşti. Toplam ithalatın yüzde 70,85‘i rafinerici lisansı sahipleri tarafından yüzde 29,10’u ise dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından gerçekleştirildi. 2015 yılı için ürün bazında bakıldığında, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 63’ü olan 25,065 milyon tonluk kısmını ham petrol ithalatı oluştu. Toplamda en fazla petrol ithalatının yapıldığı ilk 3 ülke ise sırasıyla Irak, Rusya Federasyonu, İran olarak karşımıza çıkmakta olup, bu ülkelerden yapılan ithalat toplam petrol ithalatının yüzde 61’ini oluştu. Petrol ithalatının bir önceki yılla karşılaştırılmasından; ham petrol ithalatının yüzde 43,41 oranında arttığı buna karşılık havacılık yakıtları ithalatında yüzde 76,34 ‘lük bir azalış olduğu görülmektedir. 2015 yılında benzin türleri ithalatı ise gerçekleşmedi.
2015 yılında toplam petrol ihracat miktarı 10,806 milyon ton olarak gerçekleşti. Rafinerici lisans sahiplerinin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 59,78 olup ihrakiye teslim lisansı sahibi ve dağıtıcı lisansı sahiplerinin payları ise sırasıyla yüzde 33,14 ve yüzde 7,08 oldu. Bir önceki yıla göre benzin türlerindeki yüzde 49,30’luk artışa karşılık, motorin türlerinde yüzde 50,59’ luk bir azalış gözlemlendi.
2015 yılında son kullanıcılara yapılan toplam satış miktarı 24,834 milyon ton olarak gerçekleşti. Bununla birlikte 2013 ve 2014 yıllarında hemen hemen aynı seviyelerde gerçekleşen yurt içi satış miktarı, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13,43 oranında arttı. 2015 yılında dağıtıcı ve ihrakiye teslim lisansı sahiplerinin toplam yurtiçi satış miktarı 24,245 milyon ton olarak gerçekleşti. Dağıtıcı lisans sahiplerinin akaryakıt satış payları incelendiğinde en yüksek pazar payına sahip ilk üç lisans sahibinin toplam pazar payı yaklaşık yüzde 57 oldu. İllere göre bayilerde çalışan personel sayısının incelenmesinden istihdam sağlanan 91.089 kişiden yaklaşık yüzde 62’sinin akaryakıt teslimatı ile ilgili kısımlarda çalıştığı anlaşıldı. 2015 yılında yurtiçi satış ve transit rejim kapsamında 3,218 milyon ton ihrakiye teslimi gerçekleşti. Bu kapsamda gerçekleştirilen ihrakiye teslimlerinin yaklaşık yüzde 60’ı denizcilik; yüzde 40’ı ise havacılık amaçlı. Bahsi geçen teslimlerin yüzde 41’lik kısmının transit rejim kapsamındaki teslimlerden oluştuğu görülmektedir. Toplam ihrakiye teslimlerinde en yüksek pazar payına sahip ilk 3 firmanın pazar payı yüzde 60 oldu. 2015 yılında bir önceki yıla göre ihrakiye olarak teslim edilen denizcilik yakıtları ve fuel oil türleri sırasıyla yüzde 70,90 ve yüzde 65,80 oranında arttı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.