TEKNOLOJİ - 29 Nisan 2024 Pazartesi 14:55

Savaş arenasında modern saldırılar ile ilkel savunma stratejileri bir arada kullanılıyor

A
A
A

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta modern saldırılar ile ilkel savunma stratejileri bir arada kullanılıyor. Savaş arenasında 300 dolarlık ev yapımı droneların saldırısına karşı çatı sacı gibi basit çözümler ile tankların sıra dışı kalkanı dikkat çekiyor.

Rusya ile Ukrayna arasında iki yıldır devam eden savaş, sahada da çeşitli modernizasyonları beraberinde getiriyor. Her iki ülke de savaş meydanın en etkili silahlarından tankları ve konvansiyonel silahları ev yapımı FPV droneların (yarış droneları) saldırılarından korumak için çatı sacı gibi ilkel yöntemlerle ile önlem alıyor.

Savaş arenasında modern saldırılar ile ilkel savunma stratejileri bir arada kullanılıyor

Modern saldırılara ilkel çözümler

Gelişen teknolojinin etkisiyle kamikaze saldırılarına karşı konvansiyonel silah sistemlerinin korunması için basit ancak etkili modernizasyonlar dikkat çekiyor. Özellikle tankları ve zırhlı araçları giderek artan kamikaze saldırı tehditlerine karşı korumak amacıyla çeşitli önlemler görülüyor. Bu önlemler arasında, araçların üzerine yerleştirilen çatı sacı gibi basit ancak etkili kalkanlar öne çıkıyor. Rusya’nın sahada kullandığı kalkanlar ilk bakışta gecekonduya benzetilse de basit ama etkili modernizasyon olarak şu an için mevcut tehditlere karşı önemli bir savunma sağlıyor.

Savaş arenasında modern saldırılar ile ilkel savunma stratejileri bir arada kullanılıyor

Ukrayna’da 300 dolara üretilen ev yapımı FPV dronelar ile elektronik savaşlar

Son zamanlarda Ukrayna’nın mühimmat sıkıntısı yaşaması, yeni çözüm arayışlarını da beraberinde getirdi. Önceleri keşif için kullanılan bin dolarlık DJİ marka dronelar artık cephenin en ön saflarında saldırı için kullanılıyor. Yukarıdan bomba bırakmak için kullanılan DJİ dronelarının yerini düşük maliyetli ev yapımı FPV kamikaze dronelar aldı. Özellikle 2024 yılının başı itibariyle Ukrayna ordusu ev yapımı kamikaze drone saldırılarına ağırlık verdi. Her iki ülke askeri de düşük maliyetle üretilen FPV yarış dronelarını kamikazeye dönüştürerek 20 km uzaklıktaki tanklar ve diğer hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirebiliyorlar. Hız konusunda diğer dronelara oranla avantajlı olan FPV’ler ani manevralar yaparak düşman birliklerini hazırlıksız yakalayabilecek kadar küçük olması nedeniyle de tercih ediliyor. FPV dronelarının savaş meydanındaki etkisi ve üstünlüğü, her iki ülkenin bu yeni silahın ne kadar önemli olduğunu fark etmesine yol açtı.

Savaş arenasında modern saldırılar ile ilkel savunma stratejileri bir arada kullanılıyor

YouTube üzerinden savunma sanatı; halk teknolojiyi silahlaştırıyor

Ukrayna’da halk, internet üzerinden parça sipariş vererek FPV droneler üretiyor ve bunları orduya bağışlıyor. Kamikaze droneları ortalama 300 dolara mal eden siviller, Youtube’da, dronelerın nasıl üretileceği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda eğitim videoları paylaşarak geniş kitlelere ulaşıyor. Sahada yaşanan bu gelişmeler ise teknolojinin savaşta ve savunmada nasıl kullanılabileceği konusunu gözler önüne seriyor.

İsmail Coşkun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Her yerde kahve olarak tüketilirken Tokatlılar konservesini yapıyor Tokat’ta yaşayan bitki uzmanı Havva Çiftçier, Adana ve Hatay’da yaygın olarak bulunan menengiç ağacının Tokat’ta da kendiliğinden yetiştiğini keşfetti. Menengiç ağacının kahvesinin, kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu belirten Çiftçier, aynı zamanda bitkinin burcunun da çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağladığını ortaya koyuyor. Adana ve Hatay’da sıkça görülen menengiç ağacı Tokat’ta da yetişiyor. Şifasını bilmeden birçok vatandaş önünden geçerken Tokatlı bitki uzmanı Havva Çiftçier, hem kahvesini hem burcunu topluyor. Kahvesi kolon kanserine iyi gelen menengiç bitkisinin burcunun faydası da saymakla bitmiyor. İdrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere egzama ve romatizmal hastalıklara iyi gelen menengiç burcu kavrularak konservelere konuluyor. “Kahvesi kolon kanserine iyi geliyor burcu antioksidan” Menengiç kahvesinin ayrı burucunun ayrı bir şifa deposu olduğunu söyleyen Tokatlı bitki uzmanı Havva Çifçier, “Menengiç burcunu Tokat’ta kimse bilmez. Hatay yöresine aittir. Aslında bizim insanımız doğal şifa olduğunu bilmiyor. Menengicin ufak burçlarını topluyoruz. Kavanozlara turşu şeklinde koyuyoruz. Kavurup koyuyoruz. Öncelikle kanı temizler. Bağırsakları çalıştırır. Anti oksidandır. Her bahar mayıs ayında burçlarını topluyoruz. Ağustostan sonra da küçük tombul şekilde meyveleri oluşur. Kırmızı ve siyah şeklini alır. Bunların kahvesi yapılır. Araştırmalarımız neticesinde kahvesinin kolon kanserine iyi geldiğini öğrendik. Menengiç burcu da idrar yolu enfeksiyonlarına, egzama ve romatizmal hastalıklara iyi geliyor. Bunun kavanozlara haşlayıp turşusunu kurarlar. Veya da kavurup koyarlar. Aç bitir şeklinde tüketilir. İster yoğurtlu ister de yumurtalı yenebilir. Her şeye faydası vardır” dedi.
İstanbul Trendyol, spor heyecanını parka taşıdı Yaz boyunca gerçekleşecek önemli spor müsabakaları, Trendyol sponsorluğunda Etiler Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda kurulan dev ekranda ücretsiz olarak izlenebilecek. 15 Mayıs’ta başlayan etkinlik serisinde, yüzlerce taraftar A Milli Kadın Voleybol Takımının Voleybol Milletler Ligi’nde (VNL) Japonya’yla karşı karşıya geldiği maçı izleme fırsatı buldu. E-ticaret platformu Trendyol, bu yaz İstanbul’un kalbinde sporseverlere güzel bir deneyim sunuyor. Etiler Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda kurulan dev ekranda heyecan verici spor müsabakaları, yaz boyunca Trendyol sponsorluğunda ücretsiz olarak izlenebilecek. İlk gün, yüzlerce sporsever, A Milli Kadın Voleybol Takımının Voleybol Milletler Ligi’nde (VNL) Japonya karşısında verdiği mücadeleyi birlikte izledi. Maç boyunca parkta tek yürek olan sporseverler, zorlu geçen mücadelenin ardından 16 Mayıs Hollanda maçı için buluşmak üzere sözleşti. 2024 yazında İstanbullular spora doyacak Türk sporuna ve sporcusuna destek veren e-ticaret platformu, İstanbullulara spor dolu bir yaz vadediyor. VNL müsabakalarının ilk maçı geride kalırken etkinlik serisi Filenin Sultanları’nın diğer maçlarıyla devam edecek. 16 Mayıs’ta Hollanda-Türkiye, 18 Mayıs’ta İtalya-Türkiye, 19 Mayıs’ta ise Fransa-Türkiye maçları saat 20.00’de Sanatçılar Parkı’ndaki dev ekranda canlı olarak izlenebilecek. VNL maçlarının ardından; 14 Haziran-14 Temmuz arasında devam edecek UEFA EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda da millilerimizin sahada olduğu her müsabakada kalpler yine Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda birlikte atacak. Yapılan açıklamaya göre e-ticaret platformu, Türk sporuna olan bağlılığını yıl boyunca sürdürdüğü sponsorluklar ve verdiği desteklerle ortaya koyuyor. Süper Lig ve 1. Lig isim sponsoru olmasının yanında Trendyol, Türkiye Voleybol Milli Takımları ana sponsorluğunu, A Milli Futbol Milli Takımları ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) ise resmi sponsorluğunu üstleniyor. E-ticaret platformu, aynı zamanda Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) resmi “E-Ticaret Hizmetleri Partneri” olarak bir ilki gerçekleştirdi. Türk üreticiler tarafından üretilen Olimpiyat Koleksiyonu’nu da geçtiğimiz günlerde satışa çıkardı.
Sivas Muhtar ve köy halkı el ele verdi, 3 öğrencisi olan okulu yeniledi Sivas’ta muhtar ve köy halkı el ele verdi köyde bulunan atıl vaziyetteki ilkokulu öğrenciler ve öğretmen için yeniledi. Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı Eskiçubuk köyünde, Köy sakinleri, eğitimin kalitesini artırmak ve çocukların daha iyi bir ortamda öğrenmelerini sağlamak için bir araya geldi. Köy halkı ve muhtarın öncülüğünde, üç öğrenci ve bir öğretmenin bulunduğu küçük köy okulu baştan aşağı yenilendi. “Eğitim öğretim seviyesini yükseltmek için elimizden geleni yaptık” 31 Mart mahalli seçimlerinde muhtar seçilen köy muhtarı Ekrem Şenol, “Seçim sürecinde vaatlerim vardı. Vaatlerim arasında da köy okulunu yenilemek vardı. Bina, bahçe, duvar atıl durumdaydı. Mevcut durumda şu an okulumuzda öğrenci var fakat okulun kapatılma durumu da var. Bizler köy halkı olarak okulun kapatılmasını istemiyoruz. Eğitim öğretim seviyesini daha da yükseltmek için elimizden geleni yaptık ve en güzel hale getirdik. Kalan eksiklerimizi de tamamlayacağız. Köylünün de desteği oldu. Herkesten Allah razı olsun” dedi. “Okulumuz eğitim öğretime uygun hale geldi” Okul standartlarının yükseltilmesi çocukları mutlu etti diyen öğretmen Ramazan Köse, “Okuluma ilk başladığımda burada okulun eğitim öğretimi için uygun olmayan şartlar vardı. Yeni köy muhtarımız sayesinde okulumuz eğitim öğretime uygun hale geldi. Okul standartlarının yükseltilmesi çocuklarımızı mutlu etti” şeklinde konuştu. (FA-GF-