GÜNDEM - 29 Nisan 2024 Pazartesi 17:02

Şile’de doğa meraklıları 10. Şakayık Şenliği’nde buluştu

A
A
A
Şile’de doğa meraklıları 10. Şakayık Şenliği’nde buluştu

Şile Belediyesi, İstanbul’a en yakın turizm ilçesi Şile’de, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yaparak, Şile’nin eşsiz doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı sürdürüyor.


Şile Belediyesi organizasyonu ve vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleşen 10. Şakayık Şenliği, Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği işbirliğindeki organizasyon ile Hasanlı-Sarıkavak’ta gerçekleştirildi. Garnizon Komutanı Albay Mehmet Sutaşır, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Nabi Evren, Gençlik Hizmetleri İlçe Spor Müdürü Bedrettin Naim Arslan, kamu kurum ve kuruluşları amirleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile muhtarlar ve çok sayıda Şileli vatandaşın katıldığı etkinlik renkli anlara sahne oldu.



Çevre, doğa sevgisi ve sürdürülebilir yaşam kavramlarının altı çizildi


Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği işbirliği ile bu yıl 10.’su düzenlenen Şakayık Şenliği, farklı yaş gruplarından pek çok doğa meraklısı vatandaşı Sarıkavak Köy Meydanı’nda buluşturdu. İstanbul Anadolu Yakası’nda sadece Şile Sarıkavak Köyü’nde açan ve Türkiye’de yetişen en önemli endemik bitkiler arasında yer alan Şakayık çiçeğiyle düzenlenen şenlikte 7’den 70’e kamuoyunun gündemine taşınarak, çevresel değerlerin korunması, doğa sevgisi ve sürdürülebilir yaşam kavramlarının altı çizildi.



Şenliğe özel doğa yürüyüşü ve Suat Erdem’den keman dinletisi ziyafeti


Şenlik Keman virtüözü Suat Erdem’in keman dinletisi ile başlarken katılımcılar Suat Erdem’in dinletisine coşku ile eşlik etti. Yöresel börek tadım yarışmasının da düzenlendiği şenlikte yarışmacılar birbirinden lezzetli börekleri jürinin beğenisine sundu. Dereceye giren yarışmacılara sertifikalarını törenle takdim eden Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı yöresel lezzetlerden mancarlı pideyi çok sevdiğini belirterek jüriye tadım esnasında eşlik etti. Katılımcıların şenlik sonunda doğa yürüyüşü yaptığı etkinlikte, yürüyüş severler Sarıkavak’ın eşsiz manzarası eşliğinde oksijen depoladı.



Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı: “Şile şakayık açtı!”


Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, şenliğin açılış konuşmasında, ‘’Bölgemizin eski ve manevi değerlerine sahip çıkmaktan dolayı çok mutluyuz, onurluyuz ve gururluyuz. Tabii bunda Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı olan Sayın Nabi Evren Ağabeyimizin katkısı çok büyük. Bizlerin Şile bölgesinin Şakayık Çiçeği ve Kum Zambakları gibi bütün endemik bitkilerine sahip çıkmamız lâzım. Bugün 10. Şakayık Şenliği’ne çevre illerden ve köylerden gelen değerli misafirlerimiz var. Şenliğimize göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.’’ dedi. 11. Şakayık Şenliği için katılımcılara müjde veren Başkan Özgür Kabadayı: “Bu benim bir belediye başkanı olarak düzenlediğim ilk festivalim. Dün İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu ile telefon ile görüştüm ve kendisinden 11. Şakayık Şenliğine katılacağına dair sözü aldık.’’ ifadelerini kullandı.


Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Nabi Evren ise “Şile yöremizde son derece doğal, tarihi ve kültürel değerler var. Güzeller güzeli şakayık çiçeğinin bu güzel festivalini 10 yıl evvel Işık Üniversitesi bünyesinde düzenlemeye başlamıştık. Şimdi Şile Belediyemiz ile yine Özgür Kabadayı Başkanımız ile düzenlemeye devam ediyoruz. Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz’’ dedi.



Şakayık çiçeği İstanbul’da yalnızca Şile Sarıkavak’ta yetişiyor


Şakayık, şakayıkgiller (paeoniaceae) familyasının tek cinsi paeonia altında yer alan türlerin ortak adı. Şile’de yerel halkın “Zonbak” dediği Şakayık çiçeği Şile’de yalnızca Sarıkavak’ta yetişiyor. Şakayık çiçeğinin açma zamanı, şenliğin gerçekleşme zamanını da belirliyor. Bu nedenle her yıl farklı takvim günlerinde kutlanıyor.



Şile’de doğa meraklıları 10. Şakayık Şenliği’nde buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Talas Belediyesi’nde vergi mesaisi 2024 yılı Emlak, Çevre Temizlik ve İlan Reklam Vergilerinin birinci taksit ödemeleri devam ediyor. 31 Mayıs Çarşamba gününün ödemeler için son tarih olduğunu hatırlatan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, vatandaşlara ödemelerini son güne bırakmama çağrısında bulundu. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Başkan Yalçın, vergi ödemelerinin hem internet üzerinden hem de belediye hizmet binasında ve Mevlana Mahalle Meydanında bulunan veznelerden yapılabileceğini söyledi. Vezneden nakit veya kredi kartıyla yapılabilecek olan ödemelerin internet üzerinden de gerçekleştirilebileceğini ifade eden Başkan Yalçın, mükelleflerin www.talas.bel.tr adresinden giriş yaparak ‘ödeme işlemleri’ menüsünü tıklamaları gerektiğini dile getirdi. Başkan Yalçın, şu ana kadar vergilerini ödeyen Talaslı mükelleflere de teşekkür etti. Vezne önlerinde yoğunluk yaşanmaması ve vatandaşların mağdur olmaması için her türlü hazırlığı yaptıklarını belirten Başkan Yalçın, bu çerçevede veznelerin çalışma saatlerinde düzenlemeye gittiklerini ve vatandaşların hafta sonu da ödeme yapabileceklerini ifade etti. Buna göre 20-31 Mayıs tarihleri arasında hafta içi 08.00-19.00 saatleri arası açık olacak vezneler, hafta sonları da 10.00-16.00 saatleri arasında hizmet vermeye devam edecek. Bununla birlikte mükelleflerin vergi ödemelerine kolaylık sağlamak amacıyla Mevlana Meydanındaki vezne de görev başında olacak. 20 Mayıs Pazartesi gününden itibaren hizmet vermeye başlayacak olan vezne, hafta içi 13.30-20.00, hafta sonu 10.00-16.00 saatleri arasında açık olacak. Öte yandan mükellefler için Talas Belediyesi internet sayfasında da yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre vatandaşlar belediyeye gelmeden “E-Emlak Vergisi Bildirim” ve “E-Emlak Vergisi Rayiç Belgesi” sekmelerinden işlemlerini kolayca yapabilecekler.
Mersin Silifkeli öğrenciler, Etwinning proje günü sergisinde büyük başarı elde etti Silifke’nin Atayurt İlkokulu Müdürü Serpil Çevik, müdür yardımcısı Ali Daver ve sınıf öğretmeni Nurdal Okur öğrencileri ile yaptıkları etkinlikleri Etwinning Proje Gününde Başarıyla sergiledi. Atayurt İlkokulu, Hasan Paker ilkokulu, Şehit Barbaros İlkokulu ve Kurtuluş Ayşe Çomoğlu İlkokulu öğrencileri, Etwinning proje günü sergisinde büyük başarı elde etti. Okul, "You Cook My Food Best" ve "My Nature" adlı iki proje ile katılarak diğer katılımcıları etkiledi. Öğrenciler, "You Cook My Food Best" projesiyle kültürel miraslarını yemekler aracılığıyla paylaşırken, "My Nature" projesiyle doğayı ve çevreyi korumanın önemine vurgu yaptılar. Sergide, öğrencilerin hazırladığı yemek sunumları ve etkileyici görseller büyük ilgi topladı. Atayurt İlkokulu Müdürü, projelerin öğrencilerin işbirliği becerilerini geliştirdiğini belirtirken, öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür etti. Ayrıca, Etwinning proje gününün öğrenciler için uluslararası deneyimler sunarak onların kültürel farkındalığını artırdığını vurguladı. Katılımcılar, Atayurt İlkokulunun projeleriyle ilham verici bir deneyim yaşadıklarını ve gelecek etkinliklere katılmayı umduklarını dile getirdiler. Etwinning proje günü sergisi, öğrencilerin öğrenme ve paylaşma fırsatlarını artıran önemli bir platform olmaya devam ediyor. Etwinning proje günü sergisinde büyük başarı elde etti. Okul, "You Cook My Food Best" ve "My Nature" adlı iki proje ile katılarak diğer katılımcıları etkiledi. Öğrenciler, "You Cook My Food Best" projesiyle kültürel miraslarını yemekler aracılığıyla paylaşırken, "My Nature" projesiyle doğayı ve çevreyi korumanın önemine vurgu yaptılar. Sergide, öğrencilerin hazırladığı sunumlar ve etkileyici görseller büyük ilgi topladı. Atayurt İlkokulu Müdürü Serpil Çevik, projelerin öğrencilerin işbirliği becerilerini geliştirdiğini belirtirken, öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür etti. Ayrıca, Etwinning proje gününün öğrenciler için uluslararası deneyimler sunarak onların kültürel farkındalığını artırdığını vurguladı. Katılımcılar, Atayurt İlkokulu’nun projeleriyle ilham verici bir deneyim yaşadıklarını ve gelecek etkinliklere katılmayı umduklarını belirttiler. Etwinning proje günü sergisi, öğrencilerin öğrenme ve paylaşma fırsatlarını artıran önemli bir platform olmaya devam ediyor.
Mersin Protokolle 11 hükümlü Silifke Orman İşletme Müdürlüğünde görevlendirildi Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında hükümlülerin rehabilitasyonu amacıyla orman faaliyetlerinde çalıştırılmasına dair imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Silifke Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ile Silifke Orman İşletme Müdürlüğü arasında alt protokol imzalandı. Silifke Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, protokol imza törenine İlçe Kaymakamı Abdullah Aslaner, Silifke Cumhuriyet Başsavcısı Selman Eskiler, Silifke Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Cengiz Yurt ve Orman İşletme Müdürü Harun Boz katıldı. Protokol imza töreninde konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Selman Eskiler, "Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında ağaçlandırma, ormanların bakımı, fidan üretimi, orman yangınları ile mücadele gibi çalışma alanlarında insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanması yanında, açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin iyileştirme ve topluma kazandırılmaları amacıyla, ceza infaz kurumu görevlilerinin denetiminde çalıştırılabilmelerine ilişkin protokol 2021 tarihinde imzalanmıştı. Bu doğrultuda Silifke Orman İşletme Müdürlüğü ile hükümlülerin belirlenmesi ve eğitimleri, yapılacak işin niteliği, çalışılacak iş bölgesi, çalışma koşulları, sahada yapılacak çalışmalar ile diğer hususlara ilişkin görüşmeler tamamlanmış ve açık ceza infaz kurumumuzda bulunan bu aşamada 11 hükümlünün Silifke Orman İşletme Müdürlüğünde görevlendirilmesine karar verilmiştir. Bugün de gerçekleştirilen toplantılar neticesinde hazırlanan iş birliği protokolünün imzalanması için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu vesile ile emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür eder, taraflara ve protokol kapsamında değerlendirilecek olan tüm hükümlülere hayırlı, uğurlu olmasını dilerim" dedi.