EKONOMİ - 25 Eylül 2023 Pazartesi 10:55

TL dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı

A
A
A
TL dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı

Türk lirası (TL) dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemini TL’yi cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına devam ediyor. Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açılmış oldu. Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM’ye verilen faiz cazip olmayacak.

Merkez Bankası’nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa, ilk kadın başkanına ağladı Genç yaşta hayatını kaybeden Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, on binlerce vatandaşın katıldığı cenaze namazının ardından gözyaşları ve dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Yaklaşık 14 günlük bir tedavi sürecinin ardından metastaz kolon kanseri ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün akşam hayatını kaybeden Manisa’nın ilk kadın belediye başkanı Gülşah Durbay’ın naaşı görev yaptığı Şehzadeler Belediyesindeki törenin ardından Hatuniye Camiine getirildi. Öğle namazının ardından Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından helallik alınmasının ardından omuzlarda taşınarak, teşrik tekbirleriyle Cumhuriyet Meydanına götürülen Başkan Durbay’ın naaşını burada on binlerce Manisalı karşıladı. Yol boyunca Manisalılar Başkan Durbay’ın naaşını çiçeklerle uğurladı. Cenaze törenine Manisa Valisi Vahdettin Özkan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çok sayıda belediye başkanı ve milletvekili, annesi Fatma Durbay, babası Osman Durbay, kardeşi Nevsale Durbay Ekin ile binlerce Manisalı katıldı. Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Gülşah Durbay’ın naaşı, doğup büyüdüğü Koldere Mahallesindeki aile kabristanlığında toprağa verilmek üzere alandan dualar ve gözyaşları içinde ayrıldı. Haziran ayında Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek için kılınan cenaze namazında binlerce vatandaşın yan yana saf tutarak tarifsiz bir acı yaşadığı Cumhuriyet Meydanında 6 ay sonra Manisa’nın ilk kadın belediye başkanı Durbay için de Manisalıların gözyaşları sel oldu.
Adana Yükümlüler meslek sahibi oluyor Adana’da denetimli serbestlik kapsamındaki yükümlülerin istihdama kazandırılmasını amaçlayan protokol çerçevesinde, yükümlüler meslek sahibi oldu. Adana Valiliği, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) arasında, denetimli serbestlik kapsamındaki yükümlülerin istihdama kazandırılmasını amaçlayan protokolün ilk uygulama süreci tamamlandı. Protokol kapsamında yürütülen çalışmalar, 2025 yılının son Koruma Kurulu Toplantısı’nda değerlendirildi. Toplantı, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda; yükümlülerin meslek edinerek topluma kazandırılmasını hedefleyen protokol çerçevesinde hayata geçirilen eğitim ve uygulama faaliyetleri ele alındı. Protokolün ilk ayağı kapsamında düzenlenen boya eğitimi başarıyla tamamlanırken, eğitime katılan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Ayrıca klima bakım-onarım, masa ve sıra yenileme ile boya eğitimi çalışmalarına katkı sunan usta öğreticilere de emeklerinden dolayı plaket verildi. Yetkililer, söz konusu iş birliğinin hem yükümlülerin mesleki beceri kazanarak istihdama katılımını kolaylaştıracağını hem de toplumsal uyuma önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Protokol kapsamında yeni eğitim ve istihdam adımlarının önümüzdeki süreçte devam edeceği belirtildi. Toplantıya DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve koruma kurulu üyeleri katıldı.