EKONOMİ - 07 Mayıs 2024 Salı 09:44

Türkiye merkezli yapay zeka firmalarının sayısı bin 195’e yükseldi

A
A
A
Türkiye merkezli yapay zeka firmalarının sayısı bin 195’e yükseldi

İTO Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin “akıllı otomasyon teknolojileri” raporuna göre, Türkiye’de yapay zeka ürünleri geliştiren firmaların sayısı 2024’te 1.195’e yükseldi.



İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından hazırlanan “akıllı otomasyon teknolojileri” raporuna göre, Türkiye merkezli yapay zeka ürünleri geliştiren firmaların sayısı 2024’te 1.195’e yükseldi. İTO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İTOSAM’ın “Akıllı Otomasyon Çağında Ulusların Rekabeti: Yapay Zekâ, Robotlar ve Gelişen Ülkeler” başlıklı yeni raporu yayımlandı.



Raporda akıllı otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle ortaya çıkan dönüşümler ve uluslararası rekabet ortamı detaylı bir şekilde ele alınıyor. İTOSAM araştırmacıları LinkedIn verilerini kullanarak Türkiye’de 2000 yılında yapay zeka ürünleri geliştiren 5 firma varken, firma sayısının 2020’de 572’ye, 2021’de 718’e, 2022’de 860’a, 2023’te 1.012’ye ve 2024’te 1.195’e yükseldiğini tespit etti.



Araştırma için yapay zeka kapsamı içine giren makina öğrenmesi, derin öğrenme, bilgisayar görüşü, sinir ağları, doğal dil işleme, pekiştirmeli öğrenme, otonom mobil robotlar gibi kavramlar değerlendirildi.



Türkiye 22 bin 735 robotla en fazla robot stokuna sahip 18’inci ülke


Raporda Türkiye’de yapay zeka ürünleri geliştiren firmaların en yoğun olduğu sektörler de tespit edildi. Buna göre yapay zekayı en çok kullanan ilk 10 sektör bilgi teknolojileri ve hizmetleri, yazılım geliştirme, medya, eğitim, sağlık, işletme danışmanlığı ve hizmetleri, endüstriyel otomasyon, finansal hizmetler, araştırma hizmetleri ve biyoteknoloji olarak sıralandı.



İTOSAM’ın akıllı otomasyon teknolojileri raporunun dikkat çeken bir başka verisi ise Türkiye’deki endüstriyel robot stoku oldu. En fazla robot stokuna sahip 20 ülkeye ait verilere göre dünya genelinde 2022 yılı itibari ile 3,9 milyon kurulu endüstriyel robot bulunuyor. 2025 yılında endüstriyel robot stok sayısının yıllık ortalama yüzde 10 artışla 5 milyon 227 bin olması bekleniyor. Türkiye ise 22 bin 735 robot stoku ile dünya genelinde en yüksek robot stokuna sahip 18’inci ülke konumunda bulunuyor.



Çin 1 milyon 501 bin endüstriyel robot ile dünya genelinde en fazla robot stokuna sahip ülke. Çin ekonomisinin mevcut robot stoku dünya ekonomisindeki robotların yüzde 38,5’ini temsil ediyor.



Meslekler yapay zeka ve robotlar üzerinden otomasyon riskine maruz kalıyor


Yapay zekânın en fazla ilerleme gösterdiği becerilerin ortak özelliği olarak bilişsel rutin görevler ön plana çıkarken, en az ilerleme gösterdiği becerilerin ortak özelliği olarak ise fiziksel güç oldu.



Robotlar daha çok manuel, rutin veya fiziksel güç gerektiren görevlerde insanların yerini almaya aday. Bu sebeple yapay zekadan etkilenme ihtimali düşük meslek grupları, robotlar üzerinden otomasyon riskine maruz kalıyor.



Akıllı otomasyon teknolojilerinin bazı meslek gruplarını olumsuz etkilerken, mevcut bazı iş kollarında daha fazla istihdam fırsatı sunacağı ve bununla birlikte yeni mesleklerin ortaya çıkmasına katkı vereceği öngörülüyor. Tüm bu etkiler aynı anda ele alındığında ise net istidam tablosunun nasıl şekilleneceği halen büyük bir soru işareti iken, bu soruya kesin ve genellenebilir bir cevap bulmak şu an için mümkün görünmüyor.



Raporda, mevcut durumun analizi yapıldıktan sonra potansiyel sorunlar için önerilen çözüm ve politikalara da yer veriliyor.



Raporda yer alan bazı öneriler


"Yüksek gelirli ülkeler ligine yükselme hedefi olan bir ülkenin akıllı otomasyon teknolojilerine yönelik net bir stratejiye sahip olması gerekiyor.



Robot ve yapay zeka gibi akıllı otomasyon teknolojilerinin hangi hızda ve hangi sektörler öncülüğünde ekonomiye adapte edileceği, nitelikli doğrudan yabancı yatırımların nasıl çekilebileceği ve zamanla bu öncü teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla hangi düzeyde üretilebileceği gibi hususlara dair strateji ve planların iyi çalışılması gerekiyor.



Gelişen ülkeler, akıllı otomasyon çağında doğru sektörlere uygun nitelikteki çok uluslu şirketleri çekmeye çalışırken eskiye kıyasla daha seçici olmalıdır. Yatırımcı adaylarının yerli girdi kullanımı ve Ar-Ge yoğunluğu gibi faktörleri dikkate alınmalıdır.



Akıllı otomasyon teknolojileri emeğe ihtiyacı azaltarak, gelişen ülkelerin yabancı yatırım çekerek küresel tedarik zincirlerine entegre olmasına ket vurabilir.



Türkiye’nin rekabet gücünü, ürettiği mal ve hizmetlerin kalitesinden ve geliştirdiği yerli ve milli teknolojilerden sağlaması ekonomik ilerleme için son derece kritik önem arz ediyor.



Yerli ve milli teknoloji gelişiminde teknolojiler arasında seçim yaparken, teknolojinin ülkenin mevcut bilgi birikimi ve kabiliyetleriyle uyumu ile gelecek vaat eden sektörlere katkısı ve ihracat potansiyeli gibi parametreler dikkate alınmalıdır.



Geliştirilecek teknolojilerin sadece vasıflı işçilerin üretkenliğini değil, düşük vasıflı işçilerin üretkenliğini de arttırmaya odaklanması daha faydalı olacaktır.



Tekno-ekonomik paradigmadaki değişimler teknoloji makasının kısa bir süreliğine kapanmasına neden oluyor. Örneğin, elektrikli araçlara dair yaşanan teknolojik değişim yeni bir yarışın çıkmasını sağlıyor."



Avdagiç: “Üniversitelerde yeni bölümler açılmalı”


İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Yapay zeka uygulamalarında ve robotikte yetişmiş insan gücümüzü üniversitelerde daha kapsamlı ve daha etkili bölümler açarak Türkiye’de tutmalıyız” uyarısında bulundu. Özellikle yapay zekanın sanayi alanında da giderek daha da etkili bir duruma geldiğini belirten Avdagiç, “Türkiye’nin dikkat etmesi gereken konu, Batı, yapay zeka ve robotikte yetişmiş insan gücümüzün bir kısmını çok hızlı bir şekilde bizden alıp götürebiliyor. Bizim kendi ülkemizdeki yapay zeka uygulamalarını geliştirmek için üniversitelerde yeni bölümler açılmalı” ifadelerini kullandı.



Avdagiç, İTO’nun iştiraki Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde yapay zeka uygulamaları yapan girişimcilere destek verdiklerini vurguladı. Şekib Avdagiç, “Özellikle sanayinin üretim, tasarım, kalite kontrolü, paketleme dahil her aşamasında yapay zeka uygulamaları kullanılıyor. Birçok yerde insanların ortaya koyduğu çözümlerin, takiplerin, kontrollerin yapay zeka tarafından çok daha etkin bir şekilde yapıla geldiğini görüyoruz. Bu bir tarafta üretimin güvenilirliğini, kalitesini, sürekliliğini ve riskini ortadan kaldıran bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bir taraftan da maliyet tasarrufu sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.



Şekib Avdagiç, “Bugüne kadar hazırladığımız çalışmalarımıza aldığımız tepkiler, İTOSAM’ın önemli bir boşluğu doldurduğunu ve doğru yolda olduğunu gösteriyor. Deyim yerindeyse İTOSAM, 740 bin üyeli İTO camiasının think-tank’i olma yolunda. Çünkü İTOSAM araştırma ve raporlarıyla, İstanbul ve Türk iş dünyasını, durum tespitlerinden haberdar etmenin ötesinde fikir ve strateji sahibi de yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Gemilerin tören geçişi binlerce kişi tarafından ilgiyle izlendi SAMSUN (İHA) – Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen gemi tören geçişi binlerce kişi tarafından ilgiyle takip edildi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. Yıldönümü Samsun’da birçok etkinlik ile kutlanıyor. Bayram kapsamında Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesi önünden kolluk birimleri ve kamu kurumlarına ait gemi, bot, balıkçı ve yelkenli teknelerin geçişi büyük beğeni topladı. Denizci askerler ve vatandaşların halkı selamladığı tören geçişi, görsel şölen oluşturdu. Başkan Doğan: “Vatandaşlarımız bugün ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını sevmenin gururunu yaşıyor” Etkinliklerin büyük bir ilgiyle takip edildiğine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Bugün hava da çok güzel. Samsunlular, sahil ve her yeri doldurmuş vaziyette. Dün akşamdan beri başladığımız kutlamalara bugün günün ilk ışıklarından itibaren devam ediyoruz. Şu anda da gemi geçiş törenini izliyoruz. Anadolu’ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün güneş gibi doğduğu, kurtuluş meşalesinin yandığı şehir Samsun. Etkinlik Atatürk’ün Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru minyatürünün yer aldığı Kurutuluş Yolu üzerinde yapılıyor. Yurt içinden ve dışından birçok insanın Samsun’u doldurduğu bir günü yaşıyoruz. Dünyanın her yerinden insanı şehrimizde ağırlıyoruz. İnsanlar çok mutlu. Vatandaşlarımız bugün ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını sevmenin gururunu yaşıyor. Samsun bir Atatürk şehri. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Selanik’te dünyaya gelmesine rağmen doğum tarihi 19 Mayıs. Aynı zamanda Samsunlu Mustafa Kemal Atatürk. Samsunlu hemşehrilerimizin de bu bağlamda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum” dedi. Gösterilere katılan vatandaşlar da gemi, bot, tekne ve yelkenli geçişini ilgiyle takip ettiklerini ve törenlerin Samsun’da coşkuyla kutlandığını söylediler.
Kocaeli Cumhuriyet Dönemi’nin sembol binasına deprem simülasyonu Cumhuriyet Dönemi’nin sembol yapıları arasında yer alan Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Halkevi binasının onarım çalışması tamamlandı. Yapılan simülasyonla 83 yıllık tarihi binanı depreme karşı sağlamlığı test edildi. Son teknolojiler kullanılan kompleks hizmete girdiğinde gençlerin cazibe merkezi olacak. İzmit’te 19 Şubat 1941’de hizmete açılan ve Cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biri olarak bilinen Halkevi binası, uzun zamandır yıpranmış haliyle vatandaşların dikkatini çekiyordu. Vali Seddar Yavuz binanın onarılması adına çalışma başlatmıştı. Mevcut binanın yıkılmaması ve güçlendirilip, onarılması kararı alındı. Çok maksatlı salonlar, kitap kafeler, sanat faaliyetleri ile gençlerin ilgisini toplayacak binanın kaba inşaatı tamamlandı. Öte yandan, binada yapılan incelmelerin ardından oluşturulan simülasyonla depreme karşı sağlamlık testi yapıldığı aktarıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele ateşini yaktığı 19 Mayıs’ın 1919’un 105’inci seneyi devriyesinde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Halkevi binasında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Yavuz, basın mensuplarına da açıklamalarda bulundu. “Deprem simülasyonları gerçekleştirdi” Halkevi’nin Cumhuriyet Dönemini anlatan önemli yapılardan biri olduğunu söyleyen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Uzun yıllar şehrimize hizmet etmiş şehrimizin hafızası olmuş bir bina. Biz göreve başladığımızda çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmişti fakat deprem sebebiyle bir sürü hareketlilik oldu. Bir ekip kurduk hocalarımız detaylı bir çalışma yaptı. Deprem simülasyonları gerçekleştirdi. Bu simülasyona göre yeni bir güçlendirme ve restorasyon çalışmasıyla ilgili projeleri hazırladılar. Pandemi vesilesiyle birkaç kez ihaleye çıkmamıza rağmen ihaleye katılım gerçekleşmedi. O gün de ‘biz burayı restore edeceğiz ve şehrimize kazandıracağız’ demiştik. Sözümüzü turmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz bugün itibariyle ufak tefek eksikleri olmasına rağmen binayı bitirdik. Birkaç gün içeresinde de eksiklikleri tamamlanacak ve Kocaelili gençlerin hizmetinde olacak. Kütüphanesi’nden bilgisayar odalarına her türlü detay düşündük. Burası 7/24 gençlerimizin hizmetinde olacak” ifadelerini kullandı.
İstanbul Ataşehir’de 19 Mayıs kutlaması çelenk sunma töreni ile başladı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasının 105. yıl dönümünde, Ataşehir’deki kutlamalar büyük bir coşkuyla yaşandı. Ataşehir’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı büyük bir coşku, marş ve şarkılar eşliğinde Ataşehir Bulvarı’ndan yürüyüş ile başladı. Yürüyüş kortejine katılan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’e, eşi Elif Duygu Adıgüzel ile birlikte yüzlerce Ataşehirli eşlik etti. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.00’da saygı duruşu başlayan ve ardından İstiklal Marşı ile devam eden törende, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ile Ataşehir İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Özge Çankaya, Atatürk Anıtı’na çelenk sundular. Törene, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, Siyasi Parti ve STK Yöneticileri, Gaziler, Muhtarlar ve Ataşehirli öğrenciler ile yurttaşlar katıldı. Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği bu önemli günde, yüzlerce Ataşehirli ile bir araya gelen Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın coşkusunu, bu sabah gerçekleştirdiğimiz yürüyüşle hep birlikte yaşadık. Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin başlangıcını simgeleyen bu anlamlı günde, Ataşehir’in güzel insanlarıyla omuz omuza yürüdük. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlayacağımızı belirtirim. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet’in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Gençlerimizin bayramını tebrik ediyor ve tüm vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum” açıklamasında bulundu.
Çorum Çorum’da 19 Mayıs coşkusu Çorum’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı. Kadeş Meydanında düzenlenen kutlama programına Vali Zülkif Dağlı, CHP Çorum milletvekili Mehmet Tahtasız, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Belediye Başkanvekili İsmail Yağbat, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Naim Çetinkaya, Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Çağlar, bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Türk milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir” diyerek Samsun’a çıkmasının bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı olduğunu hatırlattı. Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluk içinde büyük özveriler ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin gençlere emanet olduğunu açıklayan Çağlar, “Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak en başta gelen görev ve sorumluluğumuz olmalıdır. 19 Mayıs ruhu bizim, bu milletin en büyük varlığı en büyük sermayesidir. Birlikte yürümenin zorluklara beraber karşı durmanın azimle, inançla, kararlılıkla mücadele etmenin anlamı bu ruhta gizlidir. Ülkemizin çelik çekirdeğini oluşturan ruh işte budur” diye konuştu. “Büyük mücadelelerle savunulan ve şehitlerimizden gazilerimizden bizlere emanet olan bu vatana sadakatle sahip çıkacağız ve çıkıyoruz” diyen Çağlar, “Büyük Türk milletinin tarihi ve kutlu yürüyüşünde aydınlık yüzlü gençlerimizle daima omuz omuza olacağız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahramanlarımızdan devraldığımız milli mücadele ruhunu bugün gençlerimiz bilimde, teknolojide, sanatta ve sporda yaşatmaya devam ediyorlar. Bugün aydınlık Türkiye’nin gençleri İHA, SİHA, Kızılelma, Anka, Hürjet, TGC Anadolu, ve Altay tankı üreterek, Türkiye yüzyılında dünyaya damga vurmaya devam ediyorlar. Gençlerimiz uluslararası alanlarda gösterdikleri başarıları ile ay yıldızlı bayrağımızı şerefle dalgalandırıyorlar” ifadelerini kullandı. Program günün anlam ve önemini belirten şiirler, halk oyunları gösterileri ve ödül töreniyle sona erdi.