KÜLTÜR SANAT - 29 Nisan 2024 Pazartesi 14:41

Türkiye’de ilk defa yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosu sahnelendi

A
A
A

Fatih’te İstanbul Valiliği ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında Kut’ül Amare Zaferi’nin 108. yıl dönümü dolayısıyla, ’Kut’ül Amare Zaferi ve Şehitleri Anma’ programı düzenlendi. Programda, 22. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu tarafından Türkiye’de ilk defa yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosunun da ilk gösterimi yapıldı. Öte yandan, öğrencilerin bir dizi etkinlik gerçekleştirdiği anma programına katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Fatih’te İstanbul Valiliği ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında Kut’ül Amare Zaferi’nin 108. yıl dönümü nedeniyle ’Kut’ül Amare Zaferi ve Şehitleri Anma” programı düzenlendi. Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen program, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda, Kocamustafapaşa Anadolu İmamhatip Lisesi öğrencisi Faik Eren Kurtuluş’un gerçekleştirdiği Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Fatih Çepni ve Davutpaşa Anadolu Lisesi Müdürü Ceyda Çakıroğlu açılış konuşması yaptı.

Türkiye’de ilk defa yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosu sahnelendi

Konuşmalardan sonra Halil Kut Paşa’nın, Irak Cephesi’ne gelişini ve Kut’ül Amare Zaferi’ni anlatan kısa bir belgesel izletildi. Sahneye çıkan Davutpaşa Anadolu Lisesi öğrencileri şiirlerini okudu ardından bir bir oratoryo sergiledi. Öte yandan, programda Türkiye’de ilk defa 22. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu tarafından yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosunu da ilk kez Kocamustafapaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri oynadı. İlk defa yazılan ve oynanan tiyatroya katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye’de ilk defa yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosu sahnelendi

"Türkiye’de bu tiyatro ilk bana nasip oldu ve bugün de ilk defa sahnelenecek"

’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosunu yazarı, 22. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili ve Türk Parlamenterler Birliği Bursa Şube Başkanı Faruk Anbarcıoğlu, "2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme taşımasıyla halkımız konuya biraz daha ilgi duydu. 1915 yılında İngilizler, Basra Körfezi’ne geliyorlar. O dönemde Irak, Suriye ve İran’ın bir bölümü Osmanlı Cihan Devleti hakimiyetindeydi. Yani bundan 109 yıl önce İngilizlerin orada ne işi var diye insanların sorması gerekiyor. İngilizler egemenliklerini sürdürebilmek ve sömürgelerini devam ettirebilmek için bilhassa İngilizlerin hakimiyetindeki Hindistan’da bulunan Müslüman askerleri ülkemize savaşmaya getiriyorlar. Ülkemize derken geniş bir coğrafyadayız. Yaklaşık 22 milyon kilometrekarede 624 yıl hüküm sürmüş, dünyanın 3 kıtasında büyük bir devleti çökertmek için İngilizler uğraşıyorlar.

Türkiye’de ilk defa yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosu sahnelendi

Bunun için ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyorlar. Mesela, Arapça’yı ve Kuran-ı Kerim’i çok mükemmel bilen ve fıkıh alanında bile mükemmel yetiştirdikleri casuslarıyla Osmanlı-Arap kışkırtmacılığı yapıyorlar. Yüzyıllarca kardeşçe yaşamış bu toplumları, birbirine düşürmek için çabalıyorlar. Savaşın içinde bile biz insanlara, insanlık dersi veren bir milletin insanlarıyız. Kut’ül Amare’de yaklaşık 5 generali, 980 üst düzey subayı ve 13 bin 300 İngiliz askerini esir aldık. Ama onlara insanca muamele yaptık. Bizim orada yaklaşık 10 binin üzerinde şehidimiz var. Orada Dicle’nin azgın sularında, eksi 10 derece soğukta bir yandan düşmanla bir yanda da sel baskınlarının içerisinde bu savaşı yaptılar. Böyle bir asil milletin zaferi. Bu zafer yıllarca bizim askeri birliklerimizde kutlandı. Türkiye’de bu tiyatro ilk bana nasip oldu ve bugün de Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde ilk defa sahnelendi. Onun da ilk tanığı sizler olacaksınız" dedi.

Türkiye’de ilk defa yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosu sahnelendi

Kut’ül Amare Zaferi’nin tarihi

1. Kut Muhaberesi İngiliz kuvvetleri ve müttefikleriyle, Osmanlı Cihan Devleti askerleri arasında 7 Aralık 1915 - 29 Nisan 1916 tarihlerinde gerçekleşti. İngiltere, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Hint denizinin güvenliğini sağlamak, Mezopotamya’ya ve Osmanlı Cihan Devleti’ne ait petrol yataklarına hakim olmak için Irak seferine çıktı. Bağdat’ı ele geçirmek üzere çıktığı bu seferin başlangıcında hızla ilerleyen İngiliz birlikleri, Selman-ı Pak’ta Türk birliklerine yenilerek geri çekildi ve Kut’ül Amare’de savunmaya geçti. Halil Paşa komutasındaki Osmanlı Cihan Devleti birlikleri Kut’ül Amare’yi kuşatarak İngilizlere yaklaşık 5 ay süresince yardım gitmesini engelledi. Dicle Nehri kıyısında Kut’ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Cihan Devleti ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla zaferle sonuçlandı. 1. Dünya Savaşı içerisinde İngilizler, Çanakkale’den sonra Kut’ül Amare’de Osmanlı Cihan Devleti tarafından mağlup edildi. 29 Nisan 1916’da General Sir Charles V. F. Townshend komutasındaki 5 general, 481 subay ve 13 bin 300 askerden oluşan İngiliz birliği 4 ay 23 gün süren Kut kuşatmasından sonra Osmanlı Cihan Devleti’ne teslim oldu.

Türkiye’de ilk defa yazılan ’Bir Destandır Kut’ül Amare’ tiyatrosu sahnelendi

Semanur Kaygısız - Ahmet Faruk Sarıkoç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Erdem koleji öğrencileri uluslararası sınavda ter döktü Özel Erdem Koleji’nde, Uluslararası Kanguru Matematik Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen ortaokul öğrencileri arasında uluslararası düzeyde gerçekleştirilen Kanguru Matematik ve Kanguru Fen Bilimleri Final Sınavında ter döktü. “Hedef Türkiye’de ilk 10’a girmek” Gaziantep’in başarılı eğitim kurumlarından olan Özel Erdem Koleji’nde hafta sonu ortaokul öğrencilerinin katıldığı uluslararası düzeyde gerçekleştirilen Kanguru Matematik ve Fen Sınavı yapıldı. Gaziantep Özel Erdem Koleji’nin il sınav merkezi olduğu Kanguru Matematik ve Fen Bilimleri Sınavında Erdemli ortaokul öğrencileri hem bilgilerini ölçtü hem de fen ve matematik bilimlerinin eğlenceli yönünü keşfettiler. Her yıl sınavda yüzde 5’lik başarı dilimine girerek büyük başarı gösteren Erdemli öğrenciler, aynı başarıyı bu yıl da sürdürmeyi ve Türkiye’de ilk 10’a girmeyi hedefliyor. Erdem Koleji, daha önce Uluslararası Amerika Matematik Olimpiyatlarında öğrencileri toplamda 9 Altın, 15 Gümüş, 49 Bronz madalya ödülü almaya hak kazanarak Gaziantep’i ve Türkiye’yi gururlandırmıştı. Erdemli öğrenciler ayrıca YKS’de 3 öğrenci toplam 5 derece yaparak ilk 1000’de yer alırken, YKS’de ilk 3 binde 13 derece, ilk 5 binde 20 derece elde etmişti. “Erdem Koleji öğrencilere ışık oluyor” Gaziantep Özel Erdem Koleji Genel Müdürü Mehmet Örfi Sönmez, Uluslararası düzeyde düzenlenen Kanguru Matematik ve Kanguru Fen Sınavı’na da ev sahipliği yaptıklarını belirterek, ‘’ Ortaokul öğrencilerimizin Fen Bilimleri ve Matematik alanında yeteneklerini görmek, bilgilerini eğlence ile harmanlamak ve Matematik ve Fen Bilimlerine olan ilgilerini artırmak amacıyla Gaziantep Sınav Merkezi olan Erdem Koleji Kampüsümüzde Kanguru Fen Bilimleri ve Matematik Sınavını gerçekleştirdik. Bu sınav ile öğrencilerimizin analiz etme, araştırma ve sorgulama becerilerini artırmayı, fen ve matematik zekâlarını ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Erdem Koleji olarak geleceği aydınlık olan öğrencilerimize ışık olmayı hedefliyor, Uluslararası sınavlara da ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Son olarak sınavda yeteneklerini ortaya koyan öğrencilerimize ve emeği geçen tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.
Kayseri Kayseri Büyükşehir’den park ve mesire alanlarında drone ile ilaçlama hizmeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yeni ve gelişen teknolojiye öncülük ederek, Kayseri’nin park ve mesire alanlarında zirai insansız hava araçları olan drone ile ilaçlama yapıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla Büyükşehir Belediyesi, Park Bahçeler ve Ağaçlandırma Başkanlığı, her yıl itina ile faaliyetini sürdürdüğü park ve mesire alanlarında hastalık ve zararlılar ile mücadelesine bu yıl da kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda hastalık ve zararlılarla mücadele etmeye devam edecek olan Büyükşehir ekipleri, yeni teknolojilerden biri olan insansız hava araçları ile Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi park ve mesire alanlarında ilaçlama yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 1 adet 40 litre kapasiteli insansız hava araçları ile başta Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi olmak üzere Harikalar Diyarı ve Kocasinan Parkı’nı kapsayan toplam 1 milyon 460 bin metrekarelik bakım alanında faaliyet gösterecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Ağaçlandırma Şube Müdürü Cüneyt Canıdemir, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “1 milyon 260 bin metrekare büyüklüğünde olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde yeşil alanlarda yeni teknolojilerden biri olan drone ile hastalık ve zararlı mücadelesi yapacaklarını ifade etti. Çalışmaları gece yaptıklarını vurgulayan Canıdemir, “Etraftan, dışarıdan ve kendilerinin ürettiği mantar ve benzeri rahatsızlıkları gidermek için Belediye Başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla insanlarımızı, misafirlerimizi rahatsız etmeme amacıyla gece saat 24.00 ile 06.00 arasında bakım çalışmaları ile ilaçlama çalışmalarını yoğun olarak yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
Mersin Vali Pehlivan, engellilerin hazırladığı resim ve el sanatları sergisini gezdi Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, engellilerin hazırladığı resim ve el sanatları sergisini gezdi, hazırladıkları gösterileri izledi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Toroslar Nihat Sözmen Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen el sanatları sergisini gezerek, düzenlenen programa katılan Pehlivan, "Sizlerle bir araya gelince; her zaman olduğu gibi sevginizi, gönlünüzdeki o sıcaklığı, samimiyeti hissettik. Sadece bugün değil, sizlerle ne zaman bir araya gelsek yüreğinizden çıkan o güzel duygular bizi sarıp sarmalıyor, ruhumuza dokunuyor. Çok mutlu oluyoruz" dedi. Mersin’de 11 rehabilitasyon merkezi bulunduğunu belirten Pehlivan, bu merkezlerden bine yakın özel bireye barınma imkanı sunduklarını kaydetti. En hassas oldukları alanlardan biri olan sosyal hizmetin, verdikleri hizmetler arasında apayrı bir yer tuttuğunu vurgulayan Pehlivan, şöyle konuştu: "Bu hizmetleri alan özel bireylerimizi ve ailelerini memnun gördükçe bizim de heyecanımız ve hizmet azmimiz daha fazla pekişiyor ve artıyor. Sadece 10-16 Mayıs Engelliler Haftası veya 3 Aralık Dünya Engelliler Günü gibi tarihlerde değil, her günümüzde sizlerle birlikte olmak, sizlere hizmet etmek, sizlerin yaşamını daha da kolaylaştırmak, sizlerin yeteneklerini ortaya çıkarmak ve daha da geliştirmek için imkan oluşturma gayreti içindeyiz. İmkan sunuldukça da gönüllerde hiçbir engelin olmadığını her defasında görüyoruz. Aslolan yürektir, ruhtur. Aslolan yürekte saklanan, muhafaza edilen sevgidir. Karşılıklı olarak bu sevgiyi çoğalttığımızda hayatın içerisinde var olan diğer engeller, aslında anlamını yitirir ve aşılmaz engel kalmaz. Bunu birlikte yapıyoruz, birlikte başarıyoruz." Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Naci Yılmaz’ın da konuşma yaptığı etkinlikte, Vali Pehlivan, engelli bireylerin hazırladığı koroya eşlik etti, hazırladıkları gösterileri izledi. Pehlivan ayrıca, bakım merkezleri kapsamında gerçekleştirilen resim yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim etti, Atletizm İl Şampiyonası’nda dereceye girerek milli takıma seçilen öğrencileri tebrik etti.
İstanbul Başkan Eren Ali Bingöl: “Tuzla engelsiz yaşam imkanlarını sağlayan bir kent olmalı” Tuzla’da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Türkiye 1.Lig’inde mücadele eden Tuzla Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı gösteri maçı yaptı. Maçı ziyaret eden ve oyuncularla basketbol oynayan Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, “Tuzla engelsiz yaşam imkanlarını sağlayan bir kent olmalı. Zamanında birçok adım atılmış ama yeterli değil, daha fazla adım atacağız” dedi. Tuzla Belediyesi, Engelliler Haftası’nı ilçenin dört bir yanında düzenlenen çeşitli farkındalık programları ile kutlamaya devam ediyor. Bu kapsamda Mercan Şehir Park’ında düzenlenen Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Gösteri Maçı, vatandaşlar tarafından da yoğun ilgiyle karşılandı. Maçı ziyaret eden ve oyuncularla sohbet eden Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, “Engelsiz basketbol takımımız çok kıymetli bir iş yapıyor, onlarla gurur duyuyorum. Birinci ligdeymişiz, biraz önce hafif bir antrenman yaptık, süper lige çıkarız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. “Engelsiz basketbol takımımız çok kıymetli bir iş yapıyor” Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, “Tuzla engelsiz yaşam imkanlarını sağlayan bir kent olmalı. Zamanında birçok adım atılmış ama yeterli değil, daha fazla adım atacağız. Engelli komşularımıza spor yapmalarından, sosyalleşme alanlarına, işe gidiş gelişlerinden; kaldırımları, sosyal tesisleri ve park alanlarını kullanmalarına; spor yapma imkanlarından, kültürel faaliyet alanlarına dahil edilmelerine kadar birçok alanda destek verdiğimiz ve gerekli şartları sağladığımız bir Tuzla olmalı. Bu bizim adımıza ekstra bir iş değil, yerine getireceğimiz bir zorunluluktur. Engelsiz basketbol takımımız çok kıymetli bir iş yapıyor, onlarla gurur duyuyorum. Birinci ligdeymişiz, biraz önce hafif bir antrenman yaptık, süper lige çıkarız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. “Bedensel Engelliler Basketbol Birinci Lig’inde mücadelemizi sürdürüyoruz” Tuzla Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Başkanı ve sporcusu Önder Barutçu ise, “Tekerlekli sandalye basketbolu oynuyoruz, Türkiye Basketbol Federasyonu’na bağlı Bedensel Engelliler Basketbol Birinci Lig’inde mücadelemizi sürdürüyoruz. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası olması dolayısıyla Tuzla Belediyesi’nin düzenlediği etkinlik kapsamında Mercan Park’ında Tuzla halkına bir gösteri maçı yapıyoruz. Bizi destekleyen ve seyretmek için gelen herkese teşekkür ederiz” diye konuştu. “Şartlar eşitlenince var olabileceğimizi göstermek için de spor yapıyoruz” Gelişim psikoloğu ve Tuzla Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu Figen Eroğlu Ada ise günün anlam ve binaen şu konuşmayı yaptı: “Biz, uzun yıllardan beri tekerlekli basketbol ile uğraşan hem yönetici hem de oyuncu kısmında bulunan insanlarız. Şartlar eşitlenince, şartlar sağlanınca, hiçbir kuralı değiştirmeden eşit şartlarda her zaman var olabileceğimizi göstermek için de spor yapıyoruz. Engelliler Haftası olması dolayısıyla farkındalık oluşturabilmek için bugün buradayız. Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl’ün desteği hep üzerimizde, bunun da sözünü aldık, kendisine teşekkür ediyoruz.”