YEREL HABERLER - 17 Ocak 2012 Salı 11:30

5 MİLYON ÜZERİNDE YAŞLI NUFÜSA SAHİBİZ

A
A
A
5 MİLYON ÜZERİNDE YAŞLI NUFÜSA SAHİBİZ

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Kırpınar, 2008 de yapılan adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre Türkiye’de 5 milyon üzerinde yaşlı nüfusun bulunduğunu söyledi.
Yaşlıların ruhsal, fiziksel, sosyal, ekonomik, yasal olmak üzere çeşitli sorunları olduğunu anımsatan Kırpınar, unutkanlığın ve bellek işlevlerinde azalmanın yaşlılarda oldukça sık görülen bir durum olduğunu ifade etti. Kırpınar, 55-64 yaş grubunda unutkanlığın yüzde 41, 70-85 yaş grubunda yüzde 52 seviyesinde tespit edildiğini belirtti.
“İleri yaştaki bireyler hastalık korkusunu taşırken, erişkinler ebeveynlerinin bu tür bir hastalığı olduğunda çaresiz kalacaklarını düşünerek karamsar kalmaktalar” diyen Kırpınar, bu nedenle bellek ve unutkanlık konusunun yaşlıların gündemindeki en önemli sorun alanlarından biri olduğunu anlattı.
Alkolün, sigaranın, bazı ilaçların, kafein ve amfetaminlerin, devam eden sağlık sorunlarının, uyku, diyet ve stres gibi nedenlerin unutkanlığa yol açan etmenler arasında olduğunu anımsatan Kırpınar, yaşlıların minareler, vitaminler yönünden bilinçli bir şekilde beslenmeleri, su ve şeker dengelerine dikkat etmeleri, fiziksel ve mental (beyinsel) egzersiz yapmaları durumunda yaşlılığın çok daha kaliteli bir süreç olarak yaşanacağını sözlerine ekledi.
Yaşlıların yüzde 80’ninde kronik rahatsızlıklar bulunduğunu, bakımlarının da bu gerçeklik doğrultusunda yapılması gerektiğini anlatan Kırkpınar, yaşlıların yaşam ortamlarının özenli bir şekilde oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Yaşlı odalarının florsan ışıkları yerine gün ışığı-sarı ışıkla aydınlatılması gerektiğini ifade eden Kırkpınar, “Banyo, tuvalet gibi ortamlar yaşlılar için sürekli aydınlık tutulmalı. Yaşlıların her yıl göz kontrolleri yaptırması gerekir. Kuru göz sorununa karşı da saç kurutma ve diğer ısıtıcıları kullanmamaları zorunludur. İşitme sorunlarına karşı karşılarında durup yüzlerine bakarak konuşmalıdır. Fısıltılı konuşmak yaşlılarda yanlış anlamalara neden olmaktadır. Bundan da kesinlikle kaçınmalıdır. Tuz ve şekerin tansiyonu ve diyabeti artırdığı bilinmeli ve yaşlılarda bu iki maddenin tüketimine azami dikkat edilmelidir. Dokunma, ağrı, basınç ve ısı duyularında da yaşlıların değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle sobalardan, elektrikli ısıtıcılardan ve ayaklarını radyatörlere dayayarak dinlenme veya yatmalarına fırsat verilmemeli. Yaşlılarda derinin neminin korunması da önemli. Bu yüzden değeri düşük sabunlar ve şampuanlar yaşlılarda kullanmamalı. Yaşlıların günde 1,5-2 litre kadar su tüketmeleri sağlıklarını korumada önemli.”diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Cezaevinden izinli çıkan şahıs iki saat içerisinde 2 kez alkollü yakalandı Kayseri’nin Talas ilçesinde cezaevinden izinli çıkan şahıs, iki saat içerisinde 2 kez alkollü yakalandı. Üst üste alkollü yakalanan şahsa 275 bin TL idari para cezası yazılarak ehliyetine 2 yıl 6 ay süreyle el konuldu. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Atatürk Bulvarı üzerinde uygulama yapan ekipler plakası öğrenilemeyen U.E. yönetimindeki aracı durdurdu. Ekipler tarafından yapılan kontrollerde cezaevinden izinli çıktığı öğrenilen U.E.’nin alkollü olduğu belirlendi. Şahsa ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan 25 bin TL para cezası uygulanırken, ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Öte yandan, yine Talas ilçesine bağlı Han Mahallesi Erhan Caddesi üzerinde polis ekiplerin şüphesi üzerine 38 HD 678 plakalı otomobil durduruldu. Kontrollerde sürücünün iki saat önce ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan işlem yapılan U.E. olduğu belirlendi. Trafik ekipleri tarafından yapılan incelemelerde alkollü olduğu anlaşılan U.E.’ye ikinci kez ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan 50 bin TL, ‘sürücü belgesine el konulduğu halde araç kullanmak’ suçundan 200 bin TL olmak üzere toplamda 250 bin TL para cezası yazılarak, ehliyetine 2 yıl daha el konuldu. İki kez alkollü yakalanan U.E.’ye toplamda 275 bin TL idari para cezası uygulanarak, ehliyetine 2 yıl 6 ay süreyle el konuldu. Ayrıca U.E. hakkında ‘trafiğin güvenliğini tehlikeye sokmak’ suçundan adli işlem başlatıldı.