GENEL - 08 Temmuz 2016 Cuma 10:45

Asbestli geminin sökümüne tepki

A
A
A
Asbestli geminin sökümüne tepki

Türk Toraks Derneği yetkilileri, Fransa’da geri dönüşüm kararı verildikten sonra zehirli ve asbestli atık bulundurduğu gerekçesiyle Avrupa ülkelerinin kabul etmediği Ethan gemisinin, söküm için İzmir Aliağa’ya getirilmesi üzerine tersane çalışanlarının sağlığından endişe duyduklarını ifade etti.
Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu, Fransa’da geri dönüşüm kararı verilen ancak zehirli ve asbestli atık bulundurduğu gerekçesiyle Avrupa ülkelerinin kabul etmediği Ethan gemisinin söküm için Aliağa’ya getirilmesi üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu tür gemilerin taşıdığı toksik maddelerin oluşturduğu tehlikelerin yanı sıra, ısıya dayanıklı olması, içerisinde taşınan fiziksel ve kimyasal maddelerden çok düşük oranda etkilenmesi nedeniyle gemilerde yaygın bir şekilde kullanılan asbest, başta akciğer sağlığı olmak üzere sağlık açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Asbestin akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri başta olmak üzere birçok kanser gelişimi için risk faktörü olduğu, akciğerin sertleşmesi gibi farklı hastalıklara yol açtığı uzun bir süreden beri bilinmektedir” denildi.
“Kaygı duyuyoruz”
Asbest kullanımının Türkiye dahil birçok ülkede tamamen yasaklandığı ya da büyük oranda kullanımına kısıtlama getirildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Asbest, yasaklamalara rağmen, geçmişteki yaygın kullanımından dolayı günümüzde halen daha önemli bir mesleki sağlık sorunu olarak önemini korumaktadır. Ülkemizde de kentsel dönüşüm ile birlikte gemi sökümü işleri en önemli güncel risklerdir. Gemilerde asbest kullanımının kansere yol açtığı 1940’lı yıllarda fark edilemeye başlanmış, 1970’li yıllarda Japonya’da asbest kullanımına bağlı hastalıkların sayısında ciddi artış dikkati çekmiştir. Bu yüzden asbest kullanımına sınırlama getirilmiş, gemi yapımında farklı malzemeler kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde birçok batı ülkesinde sağlık gerekçesiyle gemi sökümü artık mümkün olmadığından, eski gemilerin sökümü ağırlıklı olarak Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’da yapılmaktadır. Çalışanların ve yakın çevrede bulunanların sağlığını olumsuz yönde etkileme potansiyeli bulunan bu işlemin ülkemizde yapılacak olmasından kaygı duyuyor, yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Doğan: “Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Bakan Işıkhan’a, Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, ve AK Parti il teşkilatı üyeleri eşlik etti. Ziyarette ayrıca Büyükşehir Belediyesi bürokratları da bulundu. Başkan Doğan, ziyaret sırasında kentte gerçekleştirilen çalışmalar ve yapılması planlanan projelerle ilgili Bakan Işıkhan’a bilgi verdi. Samsun’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Işıkhan, Başkan Doğan’a çalışmalarında başarılar diledi. Başkan Doğan ise Samsun’un Karadeniz Bölgesi’nin merkezi ve lokomotif kenti olduğunu belirterek, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsunumuzu daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz. Bu noktada bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı şehrimizde ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu. Şeref defterinin imzalanıp hediye takdiminin ardından ziyaret sona erdi.