GENEL - 24 Mart 2018 Cumartesi 14:10

Bakan Arslan’dan İzmir’e ilave apron müjdesi

A
A
A
Bakan Arslan’dan İzmir’e ilave apron müjdesi

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 17 Temmuz’da hizmete sunulacak ilave apron ve ilave taksi yolları inşaatını inceleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Şu anda apronumuz 180 bin metrekareden 339 bin metrkareye çıkarılmış oldu.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 17 Temmuz’da hizmete sunulacak ilave apron ve ilave taksi yolları inşaatını inceleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Şu anda apronumuz 180 bin metrekareden 339 bin metrkareye çıkarılmış oldu. 21 uçak park kapasitesine sahipken, bugün itibariyle 37 uçak park kapasitesine sahip. İlave edeceğimiz apron taksi yolları ile birlikte alan 716 bin metreye çıkmış olacak ve biz aynı anda 58 uçağı park edebilir duruma gelmiş olacağız" dedi.


İzmir’e bir dizi ziyarette bulunmak üzere gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın ilk durağı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ilave apron ve ilave taksi yolları inşaatı oldu. Yoğun yağmurda teknik incelemesini yapan Bakan Arslan, daha sonra inşaatın son durumu hakkında bilgi verdi.



Çalışmaları yerinde inceledi


İzmirlilere hizmet etmek adına İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, "Bu çalışmalar kapsamında ilave apron ve ilave taksi yolu yapımı ile ilgili çalışmaları yerinde inceledik. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, çalışmalar gayet güzel gidiyor. Tabii burada İzmir ikliminin sıcak olmasının önemli bir etkisi var. Şu anki apronumuz 180 bin metrekareden 339 bin metrekareye çıkarılmış oldu. 21 uçak park kapasitesine sahip iken, bugün itibariyle 37 uçak park kapasitesine sahip. İlave edeceğimiz apron taksi yolları ile birlikte alan 716 bin metreye çıkmış olacak ve biz aynı anda 58 uçağı park edebilir duruma gelmiş olacağız" diye konuştu.



"71 milyona ihale edildi"


Yapımı devam eden ve ihale aşamasında olan işlerin bedelinin 100 milyon TL’nin üzerinde olduğunu ve bugün incelenen ilave apron ve ilave taksi yolları işinin ise 71 milyona ihale edildiğini kaydeden Bakan Arslan, şöyle devam etti:


"Yüzde 41 oranında fiziki gerçekleşme sağlanmış ve işler rayına tamamen oturmuş durumda. Bu çalışma hızıyla birlikte inşallah 17 Temmuz itibariyle bu apronu ve ilave taksi yollarını da hizmete sunmuş olacağız. İzmir’in ve İzmirlilerin ihtiyacını görmek adına İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı her gün geliştiriyoruz, her gün büyütüyoruz, her gün daha konforlu hizmet verebilir hale getiriyoruz."



"12 milyon 817 bin misafir ağırladık"


1987’de yapılan İzmir Adnan Menderes Havalimanı hakkında genel bilgi de veren Bakan Arslan, şunları söyledi:


"O dönemde toplam sahası, 8 milyon 230 bin metrekareydi. 2006’da yaptığımız ilave dış hatlar terminali ile biz 125 milyon euroluk harcama yaparak terminali 2006’da hizmete verdik. 2014’te dış hatlar terminalini, ki yaklaşık 250 milyon Euro yatırımla gerçekleştirdik ve 2014’te hizmete sunduk. İç ve dış hat terminalinin toplam alanı 227 bin metrekare iken, şu anda iç ve dış hat terminalinin büyüklüğü 310 bin metrekare. Bunun 203 bin metrekaresi iç hatlar, yaklaşık 108 bin metrekaresi de dış hatlar. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın 2002’de 2,5 milyon yolcuya hizmet ederken 2017 yılında iç hatlarda 10,5 milyon, dış hatlarda 2,5 milyona yakın yolcuya hizmet etmek suretiyle toplam 12 milyon 817 bin misafir ağırladık."



İç ve dış hatlar terminalleri


İç hatlar terminalinin yılda 1,5 milyon yolcuya hitap ederken, şu an yılda 20 milyon yolcuya hizmet ettiğini ifade eden Bakan Arslan, "Aynı şekilde yılda 4 milyon yolcuya hizmet eden dış hatlar terminali varken, şimdi dış hatlar terminalimiz yılda 10 milyon yolcuya hizmet edebilir hale geldi. Bu da uzunca bir süre İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda iç ve dış hatlar yolcu terminallerinin yeterliliğini koruyacağı, ihtiyaca cevap verebileceği anlamına geliyor. İç hatlarda 83 bin metrekare terminal binasına ait otopark var. Bu da 2 bin 523 aracın aynı anda park edebilmesi anlamına geliyor. Dış hatlarda da terminale ait otopark 69 bin metrekare. 2 bin 237 aracın aynı anda park edebilmesi anlamına geliyor” dedi.


Bakan Arslan, Çeşme-Aalaçatı Havalimanı ihale tekliflerini de 20 Nisan’da alacaklarını belirterek şöyle konuştu:


“İzmir’de geçmişte başlamış, ancak sürdürülememiş Çeşme-Alaçatı Havalimanı vardı. Genel havacılığa hizmet edecek, İzmir’e ikinci bir havalimanı kazandırmış olacağız. Çeşme Alaçatı civarında hem gelen özel jetleri ağırlayabileceğimiz, hem eğitim uçuşlarını ağırlayabileceğimiz, hem de seferlere hizmet edebilecek bir havalimanı yapacağız. İhale süreçlerini başlattık. 20 Nisan itibariyle yap-işlet-devret metoduyla yaptığımız Çeşme-Alaçatı Havalimanı’nın ihale tekliflerini almış olacağız. 25 yıl işletme şartı ile 24 ay da yapım süresi olmak üzere ihale kriterimiz var. Her kim alırsa cirodan pay ayırmak suretiyle de 25 yıl boyunca o bölgeye hizmet edecek. 2 bin 200 metrekarelik bir terminal binası, 1760 metreye 30 metrelik bir pisti olacak. Zaman içerisinde ihtiyaç duyulursa bu pisti büyütebilme şansımız var. 70 metreye 130 metrelik bir de apronu olacak. İzmir’e ikinci bir havalimanı ile de hizmet verebilir hale geleceğiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.