EĞİTİM - 16 Ocak 2018 Salı 10:42

Buca’da geç gelen öğrencilik

A
A
A
Buca’da geç gelen öğrencilik

Buca Belediyesi açtığı okuma yazma kurslarıyla kadınlara yepyeni bir yaşamın ve özgürlüğün kapılarını açıyor.

Buca Belediyesi açtığı okuma yazma kurslarıyla kadınlara yepyeni bir yaşamın ve özgürlüğün kapılarını açıyor. Kalem tutacakları yaşlarda ailevi engeller ve imkansızlıklar nedeniyle okula gidemeyen Bucalı kadınlar, “Okumanın, öğrenmenin yaşı yoktur” diyerek Buca Belediyesi’nin açtığı okuma yazma kurslarında soluğu alıyor.


Aile baskısı veya imkansızlıklar nedeniyle okul yüzü görmeyen Bucalı kadınlar okuma yazma kurslarında alfabe ile tanışmanın mutluluğunu yaşıyor, geleceğe umutla bakıyor. Yaşları 47 ile 66 arasında değişen çoğu torun sahibi kadınlar, okuma bilmeden geçen yıllarına inat, kalemlerine şevkle sarılıyor.


Yaşlı ellerinde kitapları, güzel yazı defterleri hayatları boyunca süren zorluklardan ve karanlıktan kurtulmaya, kimse bağlı kalmadan özgürce sokağa çıkıp ihtiyaçlarını giderebilmelerini sağlayacak harfleri öğrenmeye çalışıyorlar. Çocuklarını okutup, meslek sahibi yaptıktan sonra ‘artık sıra bizde’ diyerek hayatlarında ilk kez okul sıralarına oturan kadınlar, kalem tutup harflerle tanışmanın heyecanını yaşıyor.


Haftanın 5 günü süren eğitimlerde 120 saatlik birinci kademe ve 180 saatlik ikinci kademe kursları tamamlayan Bucalı kadınlar, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diploma almaya hak kazanıyor.


Ulaşım araçlarının hat numarasını okuyamadan, hastaneye gidiş yolunu bilmeden başkalarına bağımlı geçen günlerini unutmaya çalışan kadınlar, ‘pekiyi’ notlarıyla dolu defterlerine gururla imza atıyor.


Hayatında ilk kez kalem tutan 54 yaşındaki Leman Kip, 3 çocuğunu üniversite mezunu yaptıktan sonra okuma yazma öğrenmek için Çamlıkule Semt Evi’nin yolunu tutan annelerden sadece biri. “Geç kalan öğrencilik yaşıyorum” ifadelerini kullanan Leman anne, “Kendi ayaklarımın üzerinde durmak, bağımsız olmak için bu kursa geldim” diyerek azimle kalemine sarılıyor.


Hayallerinin peşinden giden kadınlardan biri de 47 yaşındaki 7 çocuk annesi Feride Müftüoğlu. Okuma yazma bilmediği için günlük hayatını kısıtlı yaşadığı günlerin acısını unutmak için öğretmenlerini dikkatle izliyor. 4 çocuğunu üniversite mezunu yaptıktan sonra kalemle, defterle tanışan 53 yaşındaki Fatma Altınok da “Çocuklarım eğitimini bitirdi, şimdi sıra bende” diyerek özgürlük yolculuğunda hırsla çalışıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale’de öğrenciler trafik kurallarını uygulamalı olarak öğrendi Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Gelibolu Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği, Trafik Haftası’nın önemini vurgulamak amacıyla öğrencilerle bir araya geldi. Gelibolu Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği, Trafik Haftası’nın önemini vurgulamak amacıyla öğrencilerle bir araya geldi. "Hayatla Yarışılmaz" mottosuyla düzenlenen etkinlik, 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılandı. Trafik güvenliği konusunda bilinçlenmek ve önemli mesajları paylaşmak için bir araya gelen öğrenciler, trafik kurallarına uyma, emniyet kemeri kullanımı ve hız sınırlarına riayet etme konularında bilgilendirildi. Etkinlik kapsamında, öğrencilere trafik polisleri tarafından seminerler verildi ve trafik güvenliği konusunda bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Ayrıca, öğrencilerin pratik yapmaları için polis araçları, ışıklı ve sesli uyarı cihazları ve trafik işaret ve levhaları ile trafik eğitim alanları oluşturularak, trafik kurallarını uygulamalı olarak öğrenmeleri sağlandı. Trafik Haftası etkinliğine katılan öğrenciler, edindikleri bilgileri trafik polisleri eşliğinde araç sürücüleri ile paylaşarak trafik bilincinin yayılmasına katkı sağladılar. Gelibolu Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri, geleceğin sürücülerinin trafik kurallarına uyumlu ve bilinçli bireyler olmalarını sağlamak için benzer etkinliklerin düzenlenmeye devam edeceğini belirtti.