EĞİTİM - 12 Kasım 2018 Pazartesi 13:00

"Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi" Ege Üniversitesi’nde kuruldu

A
A
A
"Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi" Ege Üniversitesi’nde kuruldu

Ege Üniversitesi’ne bağlı Bayındır Meslek Yüksekokulu’nda, çim konusunda ara insan gücü yetiştiren ilk programı olan Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Programı’nın açılmasının ardından, Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi de kuruluşunu tamamladı.

Ege Üniversitesi’ne bağlı Bayındır Meslek Yüksekokulu’nda, çim konusunda ara insan gücü yetiştiren ilk programı olan Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Programı’nın açılmasının ardından, Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi de kuruluşunu tamamladı. Bu merkezle üniversite bünyesindeki uygulama ve araştırma merkezi sayısı 38’ye ulaştı.


Ege Üniversitesi (EÜ)’nde, Bayındır Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan ve Türkiye’nin çim konusunda ara insan gücü yetiştiren ilk programı olan Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Programı öğrenci alımına başlamıştı. Konu ile ilgili daha fazla çalışma yapılabilmesi amacıyla Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kuruldu.


Kentleşme ile birlikte yeşil alanların hızla yok olmaya başladığını ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Ülkemizin çim konusunda ara insan gücünü yetiştiren ilk eğitim programı üniversitemiz bünyesinde bulunuyordu. Türkiye’deki çim alanında uzmanlaşmış kurum eksikliğini göz önünde bulundurarak, bu konuda bir uygulama ve araştırma merkezini kurmaya karar verdik. Merkezimizin açılması için gerekli olan yasal süreci başlattık. Başvurumuz Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kuruldu. Merkezimizle; büyüyen çim sektörünün sorunlarına çözüm üretmeyi, ülkemize katkı sağlamayı, çim alan tesisinde kullanılan tohum, alet ve makine ile ilaçlar konusunda büyük ölçüde dışa olan bağımlılığı azaltarak yerli üretime destek olmayı hedefliyoruz" dedi.



"İlk mezunlarımızı sektöre uğurladık"


Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, şöyle devam etti:


"Merkezimiz; ülkemiz çim sektörü için gerek duyulan araştırmaları, yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yanı sıra kamu ve özel sektör kuruluşları ile işbirliği yapacak. Ülkemiz çim konusunda çalışmaların gelişmesi için, uluslararası ve ulusal kuruluşlarla işbirliğini geliştirerek; ulusal ve uluslar arası sempozyum, kongre, kurs, seminer gibi bilimsel toplantılar düzenleyecek. Çim analiz laboratuvarına, yurt içinden ve yurt dışından gönderilecek örneklerin istenen analizlerini gerçekleştirerek, merkez laboratuvarının sağlıklı çalışması için; İzmir Teknopak AŞ, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Golf Federasyonu ve diğer özel sektör kuruluşlarıyla işbirliğine gidecek" diye konuştu.


Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Ali Salman da, Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetlerini Tire’de tahsis edilen birinci sınıf tarım arazisinde yürüteceğini belirtti. Salman, “Bölgemizin iklim yapısı ve toprak özelliği hem serin iklim hem de sıcak iklim çim türleri ile araştırma yapmaya uygun. Gençlik ve Spor Bakanlığı Tesisler Daire Başkanlığı, çim tohumu satan; firmalar, hazır çim üreten firmalar, gübre firmaları ve sektörde çim alet ve makine satışı yapan firma yetkilileri ile görüşerek sektörün talepleri doğrultusunda çalışmalarımızı başlattık. Daha önce yüksekokulumuz bünyemizde Türkiye’nin çim konusunda ara insan gücünü yetiştiren ilk eğitim programı olan Çim Alan Tesisi ve Yönetimi programını açarak ilk mezunlarımızı sektöre uğurladık" şeklinde konuştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında 8 sanığa tahliye kararı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 28’i tutuklu 61 sanığın yargılandığı davada 8 sanık tahliye edildi. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme başkanı, gizli tanığın beyanlarının doğruluğu aşamasında emniyetin çalışma yaparak evrak hazırladığını ve avukatların inceleyebileceğini söyledi. Mahkeme başkanı, savcılığın gizli tanıklardan M7’nin kontrol tedbirlerine uymadığı için dinlenmek üzere duruşmada hazır edilemeyeceği yönünde yazı gönderdiğini de belirtti. Sanık avukatları da gizli tanığın birçok insanı ilgilendirdiğini söyleyerek, M7’nin tanıklığının zedelendiğini vurguladı. Söz alan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluğu, tutuksuz sanıkların da adli kontrol tedbirlerinin devamını talep ederek, tanıkların gelecek celse duruşmada hazır edilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Ali Dönmez, Ali Şallı, Ferit Çelik, Muhittin Mert Koçoğlu, Murat Altay, Murat Sağlam, Mustafa Koç ve Oğuz Ercengiz’in tutuklukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi. Duruşma 20 Mayıs’a ertelendi. İddianameye göre soruşturma, 7 Eylül 2023’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek Ayhan Bora Kaplan ve suç örgütü üyelerinden şikayetçi olan müşteki Erkan D’nin beyanları üzerine başlatıldı. Suç örgütü üyelerinin Kaplan’ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda farklı tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi, müştekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H’nin silahla yaralanması, müşteki Erkan D’ye 2 gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi, müşteki Mehmet Taha E’nin sahibi olduğu işletmelerin zorla alınması, müşteki Muhammed S’nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdırılması ile müşteki Emirhan B’nin darbedilmesi olaylarını gerçekleştirdikleri ileri sürüldü. Kaplan ve örgütün diğer yöneticileri, suç örgütünün işlediği tüm suçlardan sorumlu tutuldu. İddianamede Ayhan Bora Kaplan ve diğer örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkında "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kişiye yönelik "kasten yaralama", 2 kişiye yönelik "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", 2 kişiye yönelik "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayırma" suçlarından biri ağırlaştırılmış 2’şer kez müebbet ve 169’ar yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.