YEREL HABERLER - 20 Şubat 2017 Pazartesi 11:37

Foça Belediyesi Deniz Öyküleri Yarışması başlıyor

A
A
A
Foça Belediyesi Deniz Öyküleri Yarışması başlıyor

6. Foça Belediyesi Deniz Öyküleri Yarışmasının başvuru koşulları açıklandı. Yarışmada; birinciye 3 bin 500 TL, ikinciye 2 bin 500 TL, üçüncüye ise bin 500 TL parasal ödül verilecek.

6. Foça Belediyesi Deniz Öyküleri Yarışmasında geri sayım başladı. Başvuru koşullarının açıklandığı yarışmada; birinciye 3 bin 500 TL, ikinciye 2 bin 500 TL, üçüncüye ise bin 500 TL parasal ödül verilecek. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "Yarışmamız, genç yazarlara teşvik anlamında yazın dünyasında adını sıkça duyurdu. Bu yarışmayı düzenlemekteki öncelikli amacımız, yeni yetenekleri teşvik etmektir. Türk dilini doğru, etkin bir biçimde kullanmayı benimsetme ve öykücülüğümüze yeni eserler kazandırmaktır. Kültür ve sanat; hayatı güzelleştiren, tat veren iki çok önemli değerdir düşüncesindeyiz. Gittikçe bir kültür ve sanat kenti olma yolunda ilerliyoruz. Ülkemizin birçok sanatçısı, kültür insanı, yaşam alanı olarak Foça’yı tercih ediyor. Onur duyduğumuz sanatçılarımızı, Foça’da, yanı başımızda görmek hayat açısından bizlere önemli kazanç oluyor. 11 Ağustos 2015 tarihinde yitirdiğimiz duayen sanatçı ve yazar Tarık Dursun K. da Foça sevdalısıydı. Biz de onun anısına, Foça Belediyesi Deniz Öyküleri Yarışmamızı iki yıldır Tarık Dursun K.’ya ithaf ettik. Saygı, özlem ve rahmetle her yıl anıyoruz. Yarışmayı koordine eden, Foçamıza emekleri saymakla bitmeyecek, ünlü yazar Hüseyin Yurttaş’a ve değerli jüri üyelerimize teşekkür ediyoruz. Yeni yetenekleri, yarışmaya katılmaya davet ediyoruz" dedi.

Foça Belediyesi Deniz Öyküleri Yarışmasının başvuru koşulları şöyle:
1. Yarışma herkese açıktır. Deniz konusuyla bağlantılı, kitap halinde yayımlanmamış ya da kitaplarda yer almamış bir öyküyle başvurulabilir. Öykünün dergilerde yayımlanmış olması katılıma engel değildir.

2. Öyküler, bilgisayarda Times New Roman karakteriyle, 1,5 aralıklı, 12 punto ile yazılarak, A4 kağıdına basılı olarak, 7 örnek halinde gönderilmelidir. Öykülerin uzunluğu bu nitelikteki 10 sayfayı aşmamalıdır. Ayrıca öykülerin kayıtlı olduğu bir cd de gönderide yer almalıdır.

3. Yarışmaya açık adla katılmak zorunludur. Öykünün yanı sıra gönderilmesi gereken başvuru yazısında yazarın adı soyadı, adresi, telefonu, varsa e-posta bilgileri belirtilmelidir. Yaşam öyküsü de bu yazıya eklenmelidir. Adaylar başvurularını açık ad ve adresleriyle yapmak zorundadırlar. Edebiyat alanında nüfus kaydındaki adından farklı bir adla yayın yapan ve bu adla tanınanlar, eserlerini bu adla sunabilirler ancak resmi işlemler ve ödülün kendilerine teslim edilebilmesi için gerçek adlarını verecekleri bilgiler içinde mutlaka belirtmek zorundadırlar.

4. Öyküler 3 Temmuz Pazartesi günü akşamına kadar elden, posta veya kargo ile "Foça Belediyesi Tarık Dursun K. Deniz Öyküleri Ödülü, Foça Belediyesi Halkla İlişkiler Birimi, Foça-İzmir” adresine ulaştırılmış olmalıdır.

5. Seçici Kurul, Muzaffer İzgü, Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Ahmet Önel, Gönül Çatalcalı ve Vecdi Çıracıoğlu’ndan oluşmaktadır.

6. Deniz Öyküleri Ödülünde, birinciye 3 bin 500 TL, ikinciye 2 bin 500 TL, üçüncüye ise bin 500 TL parasal ödül plaketi sunulacaktır.

7. Yarışmaya katılan öyküler geri verilmez.

8. Koşullara uymayan öyküler seçici kurula sunulmadan elenir.

9. Ödüle katılan yazarlar bu koşulları kabul etmiş sayılırlar.

10. Seçici Kurul, 4 Ağustos Cuma gününe kadar kararını Foça Belediye Başkanlığına bildirecek; ödül töreni, 11 Ağustos Cumartesi günü, Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde gerçekleştirilecektir.

11. Ödüle katılan yazarlar bu koşulları kabul etmiş sayılırlar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘Unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.