GENEL - 22 Mart 2018 Perşembe 14:34

Konak’ta tramvaylı günler Cumartesi başlıyor

A
A
A
Konak’ta tramvaylı günler Cumartesi başlıyor

Geçtiğimiz yıl Karşıyaka tramvayını hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 24 Mart Cumartesi gününden itibaren Konak tramvayında da yolculu ön işletmeye başlıyor.

Geçtiğimiz yıl Karşıyaka tramvayını hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 24 Mart Cumartesi gününden itibaren Konak tramvayında da yolculu ön işletmeye başlıyor. Vatandaşlar, ön işletme döneminde tramvaya ücretsiz binebilecek.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci, ekonomik ve konforlu ulaşımı geliştirmek amacıyla yürüttüğü tramvay projesinin Konak etabında da mutlu sona gelindi. Fahrettin Altay-Halkapınar arasında sefer yapacak Konak tramvayının 24 Mart Cumartesi gününden itibaren yolculu ön işletmeye başlayacağı açıklandı. Yaklaşık 450 milyon liralık bütçe ayırdığı bu önemli projeyi tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 45 gün sürmesi planlanan ön işletme seferleri sırasında Konak Tramvayı’nın ücretsiz olacağını duyurdu.


İlk seferine Cumartesi günü, her iki yönden de saat 10.00’da başlayacak Konak Tramvayı, ön işletme sırasında yaklaşık 15’er dakikalık periyodlar halinde sefer yapacak. Seferler 06.00 ile 24.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Toplam 19 durağın 2’si (meydan çalışmalarının sürdürüldüğü Karantina durağı ile bölge halkının talebi doğrultusunda sonradan projelendirilen Atatürk Spor Salonu) ön işletme sırasında kullanılmayacak.



Geçiş üstünlüğü tramvayda


Sürücüler ve yayaların tramvay ön işletme döneminde dikkatli olması gerektiğini belirten yetkililer, hat üzerinde parklanma ve bekleme yapılmamasının altını çizerek şunları söyledi: “Tramvayın gabari alanında geçiş üstünlüğü tramvaydadır. Yaya geçitlerinin kullanılmasına özen göstermeli, trafik işaret ve işaretçilerine titizlikle uyulmalıdır. Tramvay geçiş alanında yapılacak parklanmanın toplu ulaşımı aksatacağı ve diğer yurttaşları bekleteceği asla unutulmamalıdır.”



İzmir’deki raylı sistem ağı 14 yılda 16 kat büyüdü


Geçtiğimiz yıl 8,8 kilometrelik Karşıyaka tramvayını hizmete alan İzmir’in yerel yönetimi, 12,8 kilometrelik Konak tramvayındaki yoğun tempolu çalışmaların ardından, hattın araç trafiğiyle birlikte işleyeceği noktalarda sürücülerin dikkat etmesi gereken tüm yatay ve düşey işaretlemeleri de tamamladı.


Hayata geçirdiği metro ve banliyö projeleriyle kentteki raylı sistem hattının toplam uzunluğunu 14 yılda 11 kilometreden 180 kilometreye çıkararak 16 kat büyüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka ve Konak tramvay hattı boyunca şu çalışmaları yaptı:


- Konak ve Karşıyaka tramvay güzergahları boyunca 42,2 kilometre, depo sahalarına ise 3,8 kilometre ray döşendi.


- Biri Karşıyaka Mavişehir bölgesinde, diğeri Konak Halkapınar bölgesinde olan depo sahalarında 2 adet Atölye-Yönetim Binası, 2 adet Destek Binası ve 2 adet Araç Yıkama Tesisi inşa edildi.


- 21 araç ve 19 durağın hizmet vereceği Konak hattında ikisi depo sahasında olmak üzere 8 adet trafo binası yapıldı.


- Enerji temin ve haberleşme amaçlı olarak kullanılmak üzere yaklaşık 300 kilometre kablo çekildi.


- 12,8 kilometrelik güzergah boyunca 803 adet katener direği dikildi.


- Yayalar için yeni yollar oluşturuldu; aydınlatma, sinyalizasyon ve yaya geçidi imalatları gerçekleştirildi.


- Yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda yağmursuyu hattı yenilendi.


- Kot farkı oluşan alanlarda yaklaşık 700 metre uzunluğunda istinat duvarı inşa edildi.


- Yaklaşık 18 kilometre uzunluğunda asfalt yenileme çalışması yapıldı.


- Konak tramvay hattındaki imalat çalışmaları nedeniyle sökülerek başka alanlara taşınan 731 adet ağaç ve ağaççık yerine, yine aynı güzergah üzerinde bin 33 adet ağaç ve binlerce çalı dikildi.


- Konak hattında 21 santimetre derinlikte toplam 70 bin metrekare alana çim serildi.


- Mustafa Kemal Sahil Bulvarında manolya, palmiye, tesbih, jakaranda, beyaz çiçekli ılgın, zeytin, batı çınarı ve gümüşi akasya ağaçlarıyla yeni ve rengarenk bir kentsel peyzaj oluşturuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir merkezli “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaşım yaparak operasyonlar hakkında bilgi verdi. Bakan Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre, İzmir merkezli olarak Mersin ve Van’da gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında elebaşılığını Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu’nun yaptığı 2 ayrı suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda toplam 25 şüpheli yakalanırken 16 adet tabanca, 2 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 10 adet tüfek, çok sayıda fişek, tüfek kartuşu ve muhtelif miktarda uyuşturucuya ise el konuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu İzmir merkezli Mersin ve Van’da düzenlenen operasyonlarda, organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, eğlence mekanlarını cebir ve tehdit kullanarak ele geçirmeye çalıştıkları, esnaflara ait işyerlerini kurşunladıkları, silahlı tehdit ile mağdur şahıslara zorla senet imzalattırdıkları, 3’üncü şahıslar adına para tahsilatı yaptıkları, silah ticareti yaptıkları, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi.