EKONOMİ - 01 Ağustos 2015 Cumartesi 12:09

Sanayicinin Eğitim Feryadı

A
A
A
Sanayicinin Eğitim Feryadı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, sanayicinin istediği nitelikte yetişmiş teknik eleman sıkıntısının had safhaya ulaştığını söyledi.
Kalifiye eleman yetiştirilmesinde öncü okullar olan sanat okullarının kapatılması, dönüştürülmesi ve yeni okullarda verilen eğitimin yetersizliğini vurgulayan Gökçüoğlu, birçok sanayicinin eleman bulamadığı için yatırımını ertelediğini, mesleki eğitimin bu haliyle sürmesi durumunda ise gelecekte nitelikli eleman bulma konusunda bugünlerin mumla aranacağını ifade etti. Gökçüoğlu, “Meslek liselerinde geçmişteki başarının ve kalitenin bugün olamayışının en büyük sebeplerinden biri kuşkusuz teknolojiye ve ihtiyaçlara göre revize edilmemesi, eğitim politikası içerisinde mesleki eğitimin başarısız öğrencilerin sığındığı bir liman olarak görülmesidir” diye konuştu.
ALMAN DUALİST SİSTEMİ ÖRNEĞİ
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana geçen 93 yılda 63 farklı ismin milli eğitim bakanlığı yaptığını ve sürekli değişen eğitim politikası ile sağlıklı yol almanın sıkıntılarına dikkat çeken Gökçüoğlu, “Örneğin, ülkemizin üretim, ihracatında önemli yer tutan otomotiv, makine imalatında kullanılan ve ciddi miktarda direk ürün olarak ihraç edilen döküm sektörü için okullarda açık olan bölümler kapatılmıştır. Bu açmazlar içinde sektör çalışmaya ve eleman ihtiyacını çözmeye gayret etmektedir” dedi. Mesleki eğitim konusunda Avrupa Topluluğu içinde en gelişmiş mesleki eğitim sistemlerinden birine sahip olan Alman Dualist sistemini örnek gösteren Gökçüoğlu, “Bu sistemi güçlü kılan unsur, eğitim ile istihdam arasında geliştirilmiş olan sıkı uyumdur. Almanya’da meslek bölümünden mezun olan öğrenci ancak mesleğini yapabilmekte iken ülkemizde güvenlikçi, kargo elemanı, garson ve şoför olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM YOLLARI MEVCUT
Dünyanın 4. Sanayi Devrimi ile farklı bir dil konuştuğu ortamda geleneksel üretim teknolojileri bir üst lige çıkmanın imkansız olduğunu belirten Gökçüoğlu, 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi konduğunu hatırlatarak, olumsuz görünen bu tablonun kısa sürede tersine dönmesinin mümkün olduğunu söyledi. Gökçüoğlu, şöyle devam etti: “Hiçbir şey için geç olmadığı inancındayım. Realist önlemler almak zorundayız. Bugün bile başlayabiliriz. Meslek lisesi öğretmenlerimizin günün teknolojilerini yakalayabilmesi için yurtdışına eğitime gönderilmeleri çok önemlidir. Açılacak bölümlerin ve eğitim müfredatının ihtiyaca cevap verecek nitelikte yeniden organize edilmesi hiç de zor değildir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Dilimli Barajı suyunun tarımda kullanılması kararı için Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Barajı sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, ilk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazisinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, “Dün itibarıyla bu güzel müjdeyi Sayın Bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli Barajı’nın 1’inci kısmının sözleşmesi yapıldı. Bu da bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da araziler boş kalıyordu. Artık Dilimli Barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına Sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.
Hakkari Başkan Geçirgen: “Bakanımıza Çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Dilimli Barajı’nın suyunun tarımda kullanılmasının kararı için çiftçiler adına teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Baraj Sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, İlk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazilerinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın Tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için Çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, ““Dün itibariyle bu güzel müjdeyi sayın bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli barajının 1’kısmının sözleşmesi yapıldı. Buda bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da toprak arazileri boş kalıyordu. Artık Dilimli barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.