GENEL - 18 Haziran 2017 Pazar 10:01

Soba ustası "küp klima" yaptı

A
A
A
Soba ustası "küp klima" yaptı

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde soba ustası Ömer Karagenç, toprak küpten ‘klima’ yaptı.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde soba ustası Ömer Karagenç, toprak küpten ‘klima’ yaptı. Toprak küpün içine koyduğu buz parçalarından elde ettiği soğuğu, pervane ile 60 liraya mal ettiği cihazla odaya dağıtan Ömer Karagenç, sıcaklığı da 1 saatte 7 derece birden düşürmeyi başardı.


Elbistan Yeni Sanayi Sitesi’ndeki iş yerinde hafif sac malzemeden soba yapan 37 yaşındaki Ömer Karagenç, sıcak yaz aylarında serinlemenin yolunu kendi icadı olan ‘küp klima’ ile buldu. Artan sıcaklıklar ve ramazan ayı nedeniyle iş yerinde çalışmakta zorlanan Karagenç, klima almak için mağaza mağaza gezdi. Klima fiyatları bütçesini aşınca, aynı özellikteki soğutucu ürünlere yöneldi. Mağazanın birinde gördüğü ürünü inceleyen Karagenç, bir benzerini daha ucuza kendi iş yerinde yapabileceğini düşündü. Kendi klimasını yapmak için malzeme arayışına giren Karagenç, soğuğu odaya dağıtmak için kullanacağı pervaneyi 60 liraya satın aldı. Karagenç, evinde bulunan topraktan yapılmış eski küpü buz haznesi olarak kullanmaya karar verdi. Karagenç, soğuk hava çıkışı için de küpün yan tarafına matkap yardımıyla bir delik açtı. Bu deliğin ağzını da soba imalatında kullandığı sacla çevirdikten sonra Karagenç’in ‘el yapımı küp klimasının’ çalışması için tek eksiği prize takılması oldu.


Birkaç denemenin ardından klimasını çalıştırmayı başaran soba ustası Ömer Karagenç, klima fiyatları yüksek olduğu için böyle bir yöntemi tercih ettiğini söyledi. Karagenç, “İş yerimde sıcak havalardan bunalmaya başlayınca soğutucu ya da klima almak için mağazaları gezdim. Bir mağazaya girdiğimde benim yaptığım sisteme benzer bir sistemle çalışan cihaz gördüm. 350 lira etiket fiyatı olduğunu söylediler. Ben de evimizde bulunan eski küple bunu yapmaya karar verdim. Sistemi çok basit, buzu küpün içine bırakıyorsun. İçerideki sıcak havayı buzun içinden geçiriyorsun. Soğuk hava da yan taraftan çıkıyor. Yaklaşık 15 metrekare bir odayı 30 dereceden 22 dereceye 1 saatte düşürüyor. Bu da bize yeterli oluyor. Tabii 3 bin liralık klimalarla kıyaslanamaz ama en azından küçük odalarımız olduğu için bize yetiyor” dedi.


Sistemin 5-6 saat boyunca soğuk hava üfleyebildiğini kaydeden Karagenç, toprak küpün de özelliği nedeniyle buzu geç erittiğinin altını çizerek, “Topraktan yapılan bu küp içindeki buzu çok geç eritiyor. Küpe attığımız buz 5-6 saat kullanılabiliyor. Bu sistemi kurmak için cebimden 60 lira çıktı. Onu da pervaneyi almak için verdim. Küp zaten evde vardı. Bu küpten eskiden hemen hemen her evde olur. Eski bir eşyayı değerlendirmiş olduk. Geri kalanını da dükkanda ben yaptım. Küpü matkapla deldim. Sacdan da bir aparat yaptım. Boruyla da bu uzatılabilir. Metal soba ustasıyım ama yaz olduğu için mecburen soğutmayla uğraşıyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.