YEREL HABERLER - 13 Ocak 2012 Cuma 12:06

`KOCAYASA` AKM`DE SAHNELENDİ

A
A
A
`KOCAYASA` AKM`DE SAHNELENDİ

Büyükşehir Belediyesi’nin ’Kadınlar Tiyatroyla Buluşuyor’ projesi kapsamında ev kadınlarının sahneye koyduğu ’KocaYasa’ adlı oyun, projenin ikinci yıldönümünde izleyiciyle buluştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2 yıl önce kentin dezavantajlı bölgelerinde yaşayan kadınların sosyal hayata katılımını arttırmak ve kadın sorunlarını dile getirebilecekleri alanlar yaratmak amacıyla başlattığı ’Kadınlar Tiyatroyla Buluşuyor’ projesinin ikinci yıldönümü anlamlı bir oyunla kutlandı. Proje kapsamında ev kadınlarının sahneye koyduğu ’KocaYasa’ adlı oyun, projenin ikinci yıldönümünde 10’uncu kez sahneye konuldu. Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda izleyiciyle buluşan oyunu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş izledi.
Kadınlar kendi hayatlarında karşılaştıkları şiddeti ve ayrımcılığı ’KocaYasa’ adını verdikleri oyunda tiyatro sahnesine taşıdı. Hilal Doğan’ın yazdığı oyunu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu (ABT) Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan yönetti. Oyunda kadınların cinsiyetçi politikalar nedeniyle yaşadıkları sorunları trajikomik bir dille sahnelenirken, kadın erkek ilişkileri üzerinden cinsiyet ayrımcılığı eleştirel bir dille sahneye taşındı. Oyunun sonunda Antalyalı tiyatrocu kadınlar dakikalarca ayakta alkışlandı.
Oyun sonrasında konuşan proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Merih Taşkaya, “Bu projeye, hayata geçtiği ilk günden itibaren destek veren Başkanımız Mustafa Akaydın’a çok teşekkür ediyorum. Oyunda kadın sorunlarının işlendiği diyaloglar geçti. Oyunda izlediklerimiz aslında herkesin başından geçen şeylerdir. Diliyorum ki bir daha hiç böyle olaylara tanık olmayız. Oyunun yazarı Hilal Doğan ve yönetmenimiz Müfit Hoca’ya ve bizlere her zaman destek veren Murat Özdemir’e teşekkür ediyorum. Oyunda sahne alan en küçük bireyimiz aramızda. Amacımız bu kardeşimiz böyle sahneleri ne okusun, ne de izlesin” diye konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise kadın tiyatrocuları ortaya koydukları performanstan dolayı kutladı. Başkan Akaydın, “2 yıl içerisinde gerçekleştirdiğiniz ivmeden dolayı sizleri yürekten kutluyorum. Çok samimiyetle ifade ediyorum ki Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak birçok proje hayata geçirdik. Pahalı projeler var, ucuz projeler var ama en gururlandığım projelerden biri de budur. Antalyalı kadın tiyatrocular, Antalya’yı gerek yurtiçinde gerek yurtdışında başarıyla temsil ediyorlar. Kimsenin sahneye konulan olaylar gibi olayları yaşamamasını diliyorum” dedi.
10’UNCU KEZ SAHNELENDİ
’Kadınlar Tiyatroyla Buluşuyor’ projesi 2 yıl önce ev kadınlarının sosyal hayata katılmaları amacıyla başlatıldı. Kadınlar sosyal hayatta karşılaştıklarını tiyatro oyununa dönüştürdü. Projenin ilk oyunu ise yine amatör yazar Meryem Nart’ın kaleme aldığı ’Bir Evet İki Hayır Arası Hayat’ adlı oyundu. Projenin ikinci oyunu ise kadın tiyatroculardan Hilal Doğan’ın yazdığı ’KocaYasa’, ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan tarafından yönetilirken, oyun 10’uncu kez perdelerini açtı. Proje kapsamanda Antalyalı tiyatrocu kadınlar yurtiçinde ve yurtdışında oyunlarını değişik tiyatro sahnelerinde izleyiciyle buluşturuyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir