GÜNDEM - 28 Nisan 2024 Pazar 12:20

Antikalarla dolu iş yeri görenleri 100 yıl öncesine götürüyor

A
A
A
Antikalarla dolu iş yeri görenleri 100 yıl öncesine götürüyor

Karabük’te antika eşyalar ile donatılan iş yeri müşterilerine 100 yıl öncesine yolculuk yaptırıyor.


UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki yaşayan Hasan Boynueğrioğlu’nun, bir dönem çalıştığı butik otelde antika merakı başladı.


Bu merakını yaklaşık 11 yıldır antika toplayarak gidermeye çalışan Boynueğrioğlu, malzemeleri 2013 yılında açtığı kafede sergilemeye başladı.


Eski vitrin, fincan takımları, radyolar, dikiş makineleri, daktilolar, duvar saatleri, fotoğraf makineleri, harman makinesi gibi birçok eşyalarla donatılan iş yeri gelen müşterilerini 100 yıl öncesine götürüyor.


İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan işletmeci Hasan Boynueğrioğlu, "Aga keyf kafemizi 2013 yılında kurduk. Şu anda yiyecek içecek sektöründe hizmet vermekteyiz. Burayı açmadan önce otelcilikle ilgileniyordum. Butik otelde en üst düzey sorumluydum. Oradan antika merakım vardı" dedi.


Süreç boyunca antika biriktirdiğini ve sergilediğini ifade eden Boynueğrioğlu, iş yerinde antika dikiş makineleri, bavullar çeyiz sandıklarız fincan takımları, saatler, fotoğraf makineleri, hesap makineleri, daktilolar, komodin gardırop, vitrinler ve harman makinesi bulunduğunu söyledi.


Müşterileri 100 yıllık harman makinesi karşılıyor


Harman makinesinin 100 yıl önce kullanıldığına dikkat çeken Boynueğrioğlu, "Müşterilerin harman makinesinin başında fotoğraf çektirmeleri, daha çok hoşlarına gidiyor. Yani onu da bulduk ve getirdik. Eskiyi yaşatmayı seviyoruz. Yani müşterilerimiz çok hoşuna gidiyor, ilgi gösteriyor. Onlar da burada geçmişi yaşattığımızı hissedince onlar da kendi elindeki eşyalara sahip çıkmayı düşünüyorlar. Onlar da keyif alıyor" diye konuştu.


Boynueğrioğlu, iş yerine gelen müşterilerinin de kullanmadıkları eski parçaları getirerek kendisine teslim ettiğini ve geldiklerinde kendi antika malzemelerini sergilendiğini görünce mutlu olduklarını aktardı.


"Biz zaten işimize aşığız" diyen Boynueğrioğlu, "Antikaya da aşığız. Bu işi daha üst seviyelere çıkmayı düşünüyoruz. Antika ve kafecilik sektöründe de öyle. Manevi olarak biz zaten sevdiğimiz için bu işi yapıyoruz, yani zorluk da çekmiyoruz. Yaşamayı da seviyoruz. Yani sevdiğimiz için biz maddiyatı ön planda tutmuyoruz" ifadelerini kullandı.


İlk defa antika dolu bir kafeye gittiğini anlatan Onur Altındağ da gördükleri karşısında zamanda geçmişe yolculuk yaptığını söyledi. Büyüklerinden dinlediği hikayelerin başrollerindeki eserleri işyerinde gördüğünü ifade eden Altındağ, "Antikalarla karşılaştıktan sonra beni biraz geçmişe götürdü. Geçmişte atalarımızın, annelerimizin, babalarımızın kullandığı dikiş makinaları, radyolar burada. Hele ki teknoloji o zaman bu kadar gelişmiş değildi. Dolayısıyla insanlar haberleri, günlük gelişmeleri, radyolardan saat başı yayınlar ile dinliyormuş. Büyüklerimizden bu hikayeleri dinlerdik. Tabii onları burada görmek bizi geçmişe götürdü” dedi.


Antikalarla dolu bir işletmenin insana huzur verdiğini kaydeden Altındağ, "Gerçekten güzel bir mekan oluşturmuşlar, ortaya koymuşlar. Emek verilmiş, üzerinde çalışılmış, düşünülmüş. Biz de memnun olduk, mutlu olduk" şeklinde konuştu.



Antikalarla dolu iş yeri görenleri 100 yıl öncesine götürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GKV’liler Çılgın Buluşları sahneledi Kuruluşunun 60.yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutlayan Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları öğrencileri, sahne sanatları alanındaki yetenekleri de sergileyerek geleneksel Türkçe tiyatro etkinlikleri kapsamında bu yıl Çılgın Buluşlar adlı oyunu sahneledi. Gaziantep Kolej Vakfı Özel Ortaokulu Tiyatro Kulübü öğretmen ve öğrencileri tarafından bu yıl sahneye konan Çılgın Buluşlar adlı oyun büyük ilgi gördü. Oyun öncesi bir konuşma yapan GKV Özel Okulları Genel Müdürü Fevzi Gürsel, sahne sanatlarının GKV Özel Okullarının bütün kademelerinde önemli bir yere sahip olduğunu ve öğrencilerin kültürel ve sanatsal alanlarda ki yeteneklerinin anaokulundan itibaren tespit edilerek bu alanlarda da gelişmelerinin sağlandığını belirterek oyunun hazırlanmasında ve sahnelenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. GKV Özel Okulları Drama Öğretmeni Ayşe Sevil Kılıç’ın yönettiği oyunda 45 öğrenci rol aldı. “Tiyatro kulübümüzü kutluyoruz” Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyun büyük ilgi görürken oyunda rol alan öğrencilerin yüksek performansı dikkat çekti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Gaziantep Kolej Vakfı Özel Ortaokulu Müdürü Seçil Güldemet, “2023-2024 eğitim öğretim yılında birçok başarıya imza atan kurumlarımız yıl sonu etkinlikleri ve GKV Özel Okullarının kuruluşunun 60.yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Çılgın Buluşlar adlı oyunu sahneledi. Akademik başarıları taçlandıran bu tür kültürel etkinliklerimiz öğrencilerimizin sahne sanatlarına olan ilgilerini attırmaları açısından da büyük önem taşıyor. Oyunun sahnelenmesinde emekleri geçen idareci ve öğretmenlerimizin yanı sıra velilerimize ve asıl bu işin kahramanı olan öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi. “Öğrencilerimizin yüksek performansı dikkat çekti” Oyunun yönetmenliğini üstlenen Ayşe Sevil Kılıç da oyunla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çılgın buluşlar, birbirinden renkli kahramanları içinde barındıran yer yer gülüp yer yer düşündüğümüz bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Çılgın Buluşlar takımının PRC otele bilim fuarı için icatlarıyla gelmesiyle başlıyor oyunumuz. Karşı takım olan İcat Çıkaranların da bu fuara geldiği oyunumuzda yer yer rekabet olsa da sonunda dostluğun kazandığı bir şekilde şekilleniyor. Otelde çalınan tablodan dolayı oyundaki tüm karakterlerden şüphe duyulurken sonu hiç beklemediğimiz şekilde sürpriz sonla bitiyor. Oyun boyunca merak unsurumuzun tetiklendiği ve danslarıyla bize güzel bir görsel şölen yaşattı. Bizleri her zaman destekleyen başta GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Ersoy olmak üzere Genel Müdürümüz Sayın Fevzi Gürsel ve okul idarecilerimize, velilerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu. GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde sahnelenen oyun büyük ilgi görürken oyunun sonunda davetliler öğrencileri ayakta alkışladı.
Kayseri Büyükşehir Spor AŞ’den Pınarbaşı’nda çocuk şenliği Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Pınarbaşı ilçesinde düzenlediği Çocuk Şenliği’nde sporseverler ile buluştu. Çocuk Şenliği’nde aileler ve çocuklar katılım sağlayarak, hep birlikte keyifli zaman geçirme imkânı buldu. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, ‘2024 Yılı Avrupa Spor Şehri’ ünvanını alan Kayseri’yi, sporun merkezi haline getirecek önemli hizmetleri bir bir hayata geçirirken Büyükşehir’in Spor faaliyetlerinde marka kuruluşu Spor A.Ş. de hem merkezde hem de ilçelerde sporseverlere etkin ve kaliteli bir spor hizmeti sunuyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Spor A.Ş. çocukların hem sağlıklı hem de eğlenceli vakit geçirebilmeleri için gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında bu sefer ki durağı Pınarbaşı ilçesi oldu. Pınarbaşı Çocuk Şenliği, Büyükşehir Belediyesi’nin yediden yetmişe tüm Kayserililere sporu sevdiren ve vatandaşları 4 mevsim sporla iç içe tutan marka kuruluşu Spor A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. Minikler, şişme oyun alanları, sahne gösterileri, ahşap oyun alanları ve sahne oyunları gibi eğlenceli aktivitelerin yer aldığı Çocuk Şenliği’nde doyasıya spor yaparak eğlendi. Çocuklar ve veliler, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve Spor A.Ş. ekibine teşekkür ettiler. Etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, “Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz, böyle bir etkinliği bize sunduğu için, tekrarını bekleriz. Çok güzel bir etkinlik oldu, çocuklarımız için bir değişiklik oldu. Teşekkür eder, devamını bekleriz” dediler.
Diyarbakır Sanayi Mahallesi’nde Yeşil Kuşak Projesi tamamlandı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez Kayapınar ilçesi Sanayi Mahallesi’nde 17 bin metrekare alan üzerine inşa ettiği yeşil kuşak projesini tamamladı. Daha estetik ve yeşil bir kent için çalışmalarını sürdüren Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Kayapınar ilçe sınırlarında yer alan Sanayi Mahallesi Yeşil Kuşak Projesini tamamlayarak vatandaşların kullanımına açtı. Sanayi Mahallesinde ikamet eden kadın, çocuk, yaşlı ve gençlerin yararlanacağı yeni yeşil alanda ekipler, ilk etapta altyapı işlemleri kapsamında bitkilerin sağlıklı şekilde yetişmesi için sondaj, su depoları ve zemin çalışmalarını tamamladı. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, altyapı işlemlerinin ardından üstyapı çalışmalarına da başladı. Üstyapı işlemleri kapsamında ekipler, yeni yeşil hatta farklı türlerde 278 ağaç, bin 500 adet çalı ve mevsimine göre çiçeği toprakla buluşturdu. 13 bin metrekarelik bölümün yeşil, bitki dikimine uygun şekilde değerlendirildiği parkta, yurttaşların dinlenmesine imkan sağlamak için 13 çatılı piknik masası, 25 oturma grubu, çocuk oyun alanları ve gençler için basketbol sahası inşa edildi. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yapımını tamamladığı Sanayi Mahallesi Yeşil Kuşak’ta semtin sosyo-ekonomik yapısını da göz önünde bulundurarak 17 bin metrekarelik alanda tandır evleri oluşturdu. 4 farklı noktada 9 metrekare olmak üzere toplam 36 metrekare üzerine yapılan tandır evleri sayesinde Sanayi Mahallesi’nde ikamet eden yurttaşlar, günlük ekmek ihtiyaçlarını daha steril bir ortamda karşılamaya başladı. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, kentin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak farklı noktalarda yeşil alanlar oluşturmak için çalışmalarına devam edecek.