ÇEVRE - 12 Mart 2024 Salı 08:48

Bahçede bitkin halde bulunan karaca doğaya salındı

A
A
A
Bahçede bitkin halde bulunan karaca doğaya salındı

Karabük’ün Yenice ilçesinde girdiği bahçede bitkin olarak bulunan karaca, Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından doğaya salındı.


Olay ilçeye bağlı Şirinköy köyünde meydana geldi. Osman Bostancı isimli vatandaş ağaç budamak için geldiği bahçesinde bitkin haldeki karacayı fark etti. Korkudan kaçmaya çalışırken tellere çarparak yaralanan karacayı yakalayan Bostancı, su ve yiyecek verdi. İlgi odağı olan karaca ile köylüler bol bol fotoğraf çektirirken durum Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine bildirildi.


Olay yerine gelen ekiplerin ilk müdahalesinin ardından karaca doğaya salınıverdi.



Bahçede bitkin halde bulunan karaca doğaya salındı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş AFAD ve UMKE’den ortak tatbikat Kahramanmaraş’ta Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve AFAD ekipleri tarafından AFAD Eğitim ve Tatbikat Alanında "Enkaz Altından Yaralı Kurtarma" Tatbikatı gerçekleştirildi. Afet veya olağan dışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde en kısa sürede ve uygun yöntemlerle müdahale etmek için eğitim alan AFAD ve UMKE ekipleri, senaryo gereği göçük meydana gelen alana intikal etti. Kimyasal sızıntının da olduğu düşünülen alana ilk olarak KBRN Hizmet ekibi görevlendirilirken, ekiplerin ölçümü sonrası olumsuz bir durum görülmeyince olay yerine AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. Hilti, keski, ayırıcı, beton parçalayıcı olmak üzere tüm ekipmanları kullanan UMKE ekipleri göçük altında kalan yaralıyı göçük altından çıkarmayı başardı. Yapılan müdahalenin ardından yaralı, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Tatbikat hakkında bilgi veren Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Alper Kara, “Bildiğiniz üzere ilimizde asrın felaketi yaşandı, etkilenen illerden bir tanesiydik. AFAD’ın da 100. Yılda 100 bin AFAD personeli eğitme projesi kapsamında planlamış olduğumuz UMKE ekiplerinin kabiliyetlerini arttırma yönündeki hedeflerimizle örtüştü biz de bu eğitime dahil olduk. Yaklaşık 6 günlük süren teorik ve pratik eğitimler sonucu bu duruma geldik ve arkadaşlarımıza arama kurtarma kabiliyeti kazandırmaya çalışıyoruz. Afet alanları zaten stresli ve sor şartlar altında çalışılan yerler. Bu yerlerde mesleki becerilerin olması yeterli gelmeyip, psikolojik olarak da buna hazır olmanız gerekiyor. Asıl buradaki amaç zor alanda ve zor şartlarda bu arkadaşların bu alanlarda mesleğini en iyi şekilde icra edebilmesini sağlıyoruz” dedi. “Bu eğitimler bir başlangıç” “Şu anda 32 personelle bu eğitimi aldık, ama bu bizim için bir başlangıç. UMKE ekiplerinin kabiliyetlerini arttırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor ve uzun süreli planlarımız var bu konuda. 32 personelle kalmayıp, devam eden 200 gönüllümüz var Kahramanmaraş’ta ve bu 200 gönüllünün olabildiğince fazla sayıda bu eğitimleri aldırmaya çalışacağız. Bu eğitimler başlangıç eğitimlerimiz bunun üzerine daha konsantre daha uzmanlık isteyen eğitimlere de yönelmeye çalışıyoruz” diye konuştu. (MTH-FKE-
Sivas Fakülte birincisi depremzedeye, annesi ve kız kardeşinden ağlatan sürpriz Sivas’ta okuduğu üniversitede fakülte birincisi olan depremzede Seyran Şenol, beklenmedik sürpriz karşısında duygu dolu anlar yaşadı. Sivas’ta okuyan Seyran Şenol (24), 6 Şubat 2023 tarihinde asrında felaketi olarak nitelendirilen depreme ailesi ile birlikte Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Dedeyazı köyünde yakalandı. Şenol’un evi ağır hasar aldı ve daha sonra yıkıldı. Okuma azminden vazgeçmeyen Şenol, eğitimi için tekrar Sivas’a geldi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde öğrenimini sürdüren Şenol, deprem psikolojisini atlatamasa da fakülteyi birincilikle bitirerek herkesin takdirini topladı. Mezuniyet töreninde duygu dolu anlar yaşandı Şenol, ailesinin mezuniyet törenine katılamayacağı için oldukça üzülünce devreye üniversite yönetimi girdi. Anne Hanım Şenol ve ablası Deniz Şenol’u Malatya’dan alarak kente getiren yönetim Şenol’a sürpriz yaptı. Şenol, diplomasını alacağı sırada anne ve kız kardeşini karşısında görünce duygu dolu anlar yaşadı. Ağlatan sürpriz Seyran Şenol, ailesini törende görünce çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Ailem geldiği için çok mutlu oldum. Üzüldüm ama belli etmedim. Görünce çok mutlu oldum. İnşallah herkesin gönlüne göre olur. Depremi yaşayan ve sevdiklerini kaybeden herkese Allah rahmet eylesin dileklerimi iletiyor, başsağlığı diliyorum. Çok zor bir süreçti. Aynı zamanda derslerimi uzaktan takip etmek beni çok zorladı. Ben yine de mücadeleme devam ettim” dedi. “Depremde bile sürekli ders çalıştı” Anne Hanım Şenol, kızının depremde bile ders çalıştığını söyleyerek, “Çok mutluyum kızımla gurur duyuyorum. Kızım azmini biliyordum, birinci olmasını bekliyordum. Depremde bile sürekli ders çalıştı. O yüzden çok mutlu oldum, gurur duydum” diye konuştu. “Günlerdir onu kandırmak için uğraştık” Abla Deniz Şenol ise kardeşinin geleceklerinden haberi olmadığına değinerek, “Bende lisans mezunuyum, kendi mezuniyetimde bu kadar heyecanlanmamıştım. Sürpriz yaptık, haberi yoktu. Günlerdir onu kandırmak için uğraştık. Sonunda da buraya geldik. Gerçekten çok heyecanlıyım, onunla da gurur duyuyorum. Babam şu an gelemedi, biliyorum ki o da çok üzüldü. Ama biz onun yanındayız. Babamın da onunla gurur duyduğunu unutmasın” şeklinde konuştu.