GENEL - 24 Eylül 2015 Perşembe 14:42

“Obezitenin Çözümü Milli Eğitim Müfredatının Değişmesi İle Çözülür”

A
A
A
“Obezitenin Çözümü Milli Eğitim Müfredatının Değişmesi İle Çözülür”

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, Türkiye’de son yıllarda artan ve ülke nüfusuna oranla yüzde 30’lara varan obezite sorununun çözümünün Milli Eğitim müfredatında yapılacak düzenleme ile önüne geçilebileceğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, obezitenin gelişmiş toplumlarda teknolojinin gelişmesiyle beraber hareketsizliğin azalması anlamına geldiğini belirterek, “Obezite bir hastalık olarak gelişmiş toplumlarda daha çok yaygın iken, bizim gibi gelişmekte olan toplumlarda da hızla yayılmaktadır. Obezite Türkiye’de de inanılmaz bir hızla yayılıyor ve yapılan istatistiklerde yüzde 30’lara vardı. Bunların sebebi çok değişik sebeplere bağlı ama ben farklı bir noktadan değiniyorum. Hareketsizliğin getirdiği aşırı kilo alma. Bunun en önemli sebeplerinin başı, asıl çözüm noktası olan yerin eğitim sisteminde görmemiz lazım. Çocuklara okul eğitiminden önce hareket ve spor yapma bilincini yerleştirmemiz lazım. Eğitim sistemimizin içinde gelişmiş toplumlarda olduğu gibi haftada 5-6 saat spor uygulaması olduğu gibi değil, bizde 1 saate düşürüldü. Bazı okullarda beden eğitiminin kaldırıldığını görüyoruz. Böyle bir durumda çocukların hareket yapma alışkanlığı ve o kültürün yerleşmesi açısından bir engel teşkil etmekte. Milli Eğitim politikasının içine ciddi bir şekilde almamız gerekiyor. Orada beden eğitimi ve spor uygulamalarını zaman ayıracak müfredatların hazırlanması gerekecek. Ciddi anlamda sıkıntımız orada. Beslenme alışkanlıklarını değiştirelim gibi bu konuda uzmanlar bir takım tavsiyelerde bulunmakta. Çözüm orada değil. Biz istiyoruz ki, Batı’da gelişmiş olan toplumlarda olduğu gibi çocuklar bedenlerine zaman ayırsınlar ve bunu yaşam tarzı haline getirsinler. Obezite çok ciddi bir rahatsızlık. Sağlık Bakanlığımız bu konuda önemli çalışmalar yapıyor ama bunu yeterli görmüyoruz. Milli Eğitim’in beden eğitim ve spor dalları dersini matematik gibi, fizik gibi ciddiye alınması gerekir. Eğitim sistemi içerisinde sporu barıştırmamız lazım” dedi.
“OBEZİTE İLE MÜCADELENİN ASIL ÇÖZÜM YERİ MİLLİ EĞİTİM MÜFREDATLARINDA”
KBÜ Beden Eğitimi ve Spor MYO Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, eğitim alanında uygulanan sınav sisteminin de çocukların bedenlerine zaman ayırmasına izin vermediğini kaydederek, “Sınav sistemimiz hep engel, zaman alıyor ve çok sınav yapılıyor. Sınav demek ders çalışması ve bilgisayar başında çok fazla kalması demek. Daha fazla oturma alışkanlığı sınava hazırlama, kurslar bunlara davetiye çıkarıyor. Milli Eğitim’in müfredatlarında gelişmiş toplumlarda olduğu gibi haftada 5-6 saat uygulama yapma, spor yapma alışkanlığının geliştirici tedbirleri alınması lazım. Maalesef bu bizde yok. Şimdi nasıl sağlıklı toplumdan bahsedebiliriz. Avrupa’da baktığınız zaman en genç nüfusa sahip ülkeyiz. Bununla da övünüyoruz. Bu bize bir anlamda bir şey ifade etmiyor ve bir tarafta obezite artıyor. Hareket kabiliyeti azaltılan bir eğitim sistemi içerisinde çocukların yeterince aktif edilememesi sonucunda elbette obeziteye doğru gidilecek, bu kaçınılmaz. Hayatımızda merdiven çıkmıyoruz, asansör kullanıyoruz. Kısa mesafe bile araçla gidiyoruz. Teknoloji bir taraftan rahatlığı getirirken, bir taraftan da teknolojik rahatsızlıklar ve hastalıklar da getiriyor. Obezite ile mücadelenin asıl çözüm yerinin Milli Eğitim programlarında ve müfredatlarında yapılacak düzenlemelerle düzeleceğine inanıyoruz. Burayı hallettiğimizde biz yetenekli sporcuları da yetiştiririz, olimpik yarışlarda başarı oranımızı da arttırırız. Çocuğun eğitime başladıktan sonra meslek hayatına atılıp meslek edinene kadar 800 civarında sınavdan geçtiği tespit edilmiş. Bunun dünya üzerinde örneği bile yok. Gelişmiş toplumların izledikleri spor ve eğitim politikaları neyse bizde onu izleyelim. Yeniden bir şeyi keşfetmeye gerek yok. Bizde gelişen bir ülkeyiz. Bizde sanayi, teknoloji kullanan ülkeyiz. Mevcut sistemi kendimize uygulayacağız” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir