KÜLTÜR SANAT - 05 Haziran 2018 Salı 17:54

Kastamonu Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Atık Pil şampiyonlarını ödüllendirdi

A
A
A
Kastamonu Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Atık Pil şampiyonlarını ödüllendirdi

Türkiye’nin en temiz şehri unvanını kente kazandıran Kastamonu Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde önemli bir organizasyona imza attı.

Türkiye’nin en temiz şehri unvanını kente kazandıran Kastamonu Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde önemli bir organizasyona imza attı. Kastamonu Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’nin okullarda düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanyası 30 Nisan 2018 itibariyle tamamlandı.


1 Ekim 2017 tarihinde başlayarak 30 Nisan 2018 tarihinde sona eren kampanyada en fazla atık pil toplayan ilk üç okul, ödüllerini Belediye Başkanı Tahsin Babaş’tan aldı.


Kampanya kapsamında il merkezinde toplam 2 bin 31 kilo 33 gram atık pil toplandı. En fazla pil toplayan okul 448 kilo 620 gram ile TOKİ İlkokulu oldu. İkinci 410 kilo 840 gram atık pil toplayan Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi, üçüncü ise 338 kilo 40 gram atık pil toplayan Şehit Şerife Bacı Ortaokulu oldu.


Birinci olan TOKİ İlkokulu’na Laptop ve Masa Tenisi, ikinci olan Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi’ne masa üstü bilgisayar ve spor seti, Üçüncü olan Şehit Şerife Bacı Ortaokulu’na yazıcı ve satranç takımı ile eğitim tablosu ödül olarak verildi.


Kampanya çerçevesinde en çok atık pil toplayan okulların idareci ve öğrencilerini makamında kabul eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş, ödül törenin ardından yaptığı konuşmada, “Çevreyi koruma bilincinin küçük yaşlarda kazanılabildiğine dikkat çekti. Başkan Babaş, kampanyaya hassasiyet gösteren idareci ve öğrencilere teşekkür etti. Bu kampanyada 10 kilogramın üzerinde atık pil toplayan her okula da çeşitli ödüller verdik. Unutulmamalıdır ki 1 ton pil, 1 ton çöpten çevreye daha fazla zarar verir. 1 kalem pil 4 metreküp toprağı kirletir ve bu toprakta üretim yapılamaz hale gelir. Pil yapımı için harcanan enerji, ürettiği enerjiden 50 kat daha fazladır. Bu etkenler düşünüldüğünde yapılan çalışmanın ne denli önemli olduğu görülmektedir. Bu kampanyaya duyarlılık gösteren tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve idarecilerimize teşekkür ediyorum” dedi.


Şerife Bacı Ortaokulu’ndan sıfır atık projesine tam destek


Şehit Şerife Bacı Ortaokulu, Sıfır Atık Projesi’nde destek amaçlı başlatmış olduğu kampanya çerçevesinde bin 99 kilogram bitkisel atık yağ, 3 bin 560 kilogram ise ambalaj atığı toplayarak bu alanda da ödüle layık görüldü. Şehit Şerife Bacı Ortaokulu yetkililerine ve öğrencilerine bu bağlamda yaptıkları çalışmalar sonucunda engelli aracı hediye edildi. Aracın önümüzdeki süreçte düzenlenecek törenle ihtiyaç sahibine teslim edileceği bildirildi.


2017 yılında 1.5 ton atık pil, 2199 ton kağıt-karton, 540 ton plastik, 14 ton metal, 350 kilogram cam atığı, 22 ton bitkisel atık yağ, 8 ton atık motor yağının toplanarak ekonomiye kazandırıldığının da altını çizen Başkan Babaş, “Bu toplanan atıklar sayesinde 37 bin 383 ağacın kesilmesi önlenmiş, 27 milyon 267 bin 600 metreküp sera gazı salınımı azaltılmış, 5 bin 278 metreküp atık depolama alanından tasarruf edilmiş, 35 litre petrol tasarrufu sağlanmıştır. 1 ton plastik atığın geri dönüşümü ile yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampul 20 saat çalışmaktadır. Alüminyum atıklar geri kazanıldığında yüzde 99 oranında kirletici baca gazı emisyonu azalmaktadır. 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir. 1 litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir. Bunlar çok ciddi rakamlardır. Ben inanıyorum ki Türkiye’nin en temiz kenti unvanını elinde bulunduran Kastamonu’muz, hemşehrilerimizin duyarlılığıyla geri dönüşüm ve sıfır atık projelerinde önemli mesafeler kat edecektir” diye konuştu.


5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlayan Başkan Babaş, bu anlamlı günde önemli bir program yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ve kampanyaya katılan tüm okulların büyük işler başardığını dile getirdi. Çevreyle ilgili çalışmaların Kastamonu Mahalli İdareler Birliği tarafından da daha etkin bir şekilde sürdürüleceğinin altını çizen Başkan Babaş, herkesin çevreye daha fazla önem göstermesini istedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.