EKONOMİ - 16 Kasım 2017 Perşembe 16:39

Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Ticaret Odası’ndan yerli otomobil için ortak çağrı

A
A
A
Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Ticaret Odası’ndan yerli otomobil için ortak çağrı

Yapım çalışmalarına beş şirketli konsorsiyum kurularak başlanan ‘yerli otomobil’in 2021’te seri üretime geçmesi planlanan yerli ve milli otomobil fabrikası için Kastamonu’da adeta seferberlik ilan edildi.

Yapım çalışmalarına beş şirketli konsorsiyum kurularak başlanan ‘yerli otomobil’in 2021’te seri üretime geçmesi planlanan yerli ve milli otomobil fabrikası için Kastamonu’da adeta seferberlik ilan edildi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerli otomobilini yapacak 5 şirketi açıklamıştı. 2019’da ilk prototipi ardından 2021 yılında seri üretime geçilecek yerli otomobil için henüz nerede üretileceği konusu ise netlik kazanmadı. Ortak Girişim Grubu tarafından yapılacak yerli otomobilin Kastamonu’da üretilmesi için şehirde adeta seferberlik ilan edildi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün, ‘Yerli otomobil fabrikası için kentleri yarıştıracağız’ şeklindeki açıklamaları üzerine Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası harekete geçti. Yerli ve milli otomobil fabrikasının Kastamonu’da kurulması için şehrin giriş ve çıkışları başta olmak üzere belediye ve ticaret odası tarafından 16 değişik noktaya afişler asıl. Afişlerde; ‘Milli Mücadelenin Kahraman Şehrine Milli Otomobil Fabrikası Yakışır’ denildi. Fabrika için Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 1 milyon 300 bin metrekare arazi yerli otomobil fabrikası için tahsis edilecek.


Yerli otomobil fabrikasının ülkeye hayırlı olmasını dileyen Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, fabrikanın Kastamonu’da kurulmasını arzu ettiklerini kaydetti.


Organize sanayi bölgesinde izinleri alınmış 1 milyon 300 bin metrekare arazinin olduğunu, yeni yapılmakta olan İnebolu Limanı’na 60 kilometre gibi bir mesafede bulunduğunu ifade eden Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan: “Arsamız hazır. Doğalgazımız gelmiş. Elektriğimiz var. Suyumuz var. Kastamonu İç Anadolu Bölgesi’ne en yakın illerden bir tanesi. Ilgaz Tüneli ile bu mesafe daha da yakınlaştı. Ankara’dan kalkan bir kamyon 250-300 kilometre sonra limana ulaşmış olacak. 1880-1890 yılları arasında Kastamonu Türkiye’de bayağı sanayi ve sanayici yetiştirmiş. Ama insanları doğdukları yerde doyuramamışız. Kastamonu sanayi kültürüne sahip. Havalimanımız yüzde 85 yüzde 90 doluluk oranıyla devam ediyor. İstanbul’a her gün uçuşumuz var. Havalimanı, tünel ve organize sanayi bölgesi ile ön plana çıkacağımızı düşünüyorum. Artı Marmara Bölgesi’ndeki yığılmışlığı Karadeniz’e yaymanın faydalı olacağını düşünüyorum. Biz hazırız. Tüm sivil toplum örgütleri, odalar ve borsalarla, siyasilerimize, mülki amirlerimizle, tüm Kastamonu halkıyla, bu yatırımın Kastamonu’ya geldiğinde elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.


İl Genel Meclisi Üyesi Mevlüt Kaplan ise Türkiye’de kurulacak olan yeni otomobil fabrikası için ilk talep eden ilin Kastamonu olduğunu hatırlattı.


Yerli otomobil fabrikasını mutlaka Kastamonu’ya istediklerinin altını çizen Mevlüt Kapan: “Eğer yerli otomobil fabrikasını Kastamonu’da gerçekleştirirsek burada yaşana göçü durdurup hatta ters göç alabiliriz. En az 15-20 bin kişiye istihdam sağlayabiliriz. Sivil toplum örgütleri, yerel ve ulusal basın, valimiz, siyasi parti temsilcilerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz bir konsorsiyum sağlayıp bunu biz Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan fabrikanın mutlaka ilimizde kurulması için talepte bulunacağız. İnebolu’da büyük bir liman kuruluyor. İnşallah kısa zamanda faaliyete geçecek. İnebolu-Kastamonu arasına tünellerimiz açılacak. Bunlar açıldığı zaman Kastamonu hak ettiği yatırımı alacaktır. Hep beraber Kastamonulular olarak el birliği ile gönül birliği ile bu işin peşini bırakmamamız gerekiyor. Bütün Kastamonululara bu çağrıyı yapıyorum. El birliği ile sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Doğu’nun ilk bağımsız denetim şirketi Erzurum’da kuruldu Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk bağımsız denetim şirketi, Kamu Gözetim Kurumu’ndan ruhsatını alarak Erzurum’da kuruldu. Söz konusu kuruluş, Türkiye genelinde bağımsız denetim ve danışmanlık faaliyetlerini Erzurum merkezli olarak yürütecek. Şirket kurucusu ve yöneticisi Salih Irmak, 10 kişilik bir denetim ekibinin olduğunu belirterek, şirketin, yeterli teknik bilgi ve donanımla yurt genelinde de temsilcilikler aracılığıyla hizmet vereceğini kaydetti. Bağımsız denetim sistemiyle ilgili olarak bilgiler veren Salih Irmak, söz konusu sistemin 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ile mali hayata girdiğini söyleyerek, son tebliğle 300 milyon lira hasılat, 150 çalışan ve 150 milyon aktif büyüklüğü şartlarından her ikisini taşıyan şirketlerin bağımsız denetim yaptırmak zorunda olduğunu belirtti. Bağımsız Denetçi Irmak, “Bu şirketlerin ayrıca kredi başvurusu tarihi itibariyle yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması gerekmektedir. Bununla beraber şirket; hile, suistimal denetimi, finans, sosyal güvenlik ve vergisel danışmanlıklarına da devam etmektedir. Ayrıca hem bağımsız denetim, hem de diğer hizmetler için gerek bölge tüccar ve işadamları, gerekse civar illerdeki işadamı ve tüccarlar çoğunlukla İstanbul, Ankara gibi uzak illerden bu hizmeti almaktaydılar. Bundan sonraki süreçte başta Erzurum olmak üzere bölge illerindeki denetim ve danışmanlık hizmetlerini artık biz vereceğiz” diye konuştu.