GENEL - 21 Kasım 2017 Salı 15:37

Büyükkılıç: “Tarihi dokuyla ilgili harıl harıl çalışıyoruz”

A
A
A
Büyükkılıç: “Tarihi dokuyla ilgili harıl harıl çalışıyoruz”

Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından 16’ncısı düzenlenen "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"nda Melikgazi Belediyesi’ne verilen jüri özel ödülüne ilişkin konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Tarihi dokuyla ilgili harıl harıl çalışıyoruz” dedi.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından 16’ncısı düzenlenen "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"nda Melikgazi Belediyesi’ne verilen jüri özel ödülüne ilişkin konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Tarihi dokuyla ilgili harıl harıl çalışıyoruz” dedi.


TKB tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda Melikgazi Belediyesi’ne Kazancılar Çarşısı Üst Örtü ve Cephe Yenilenmesi, Germir Mahallesi Tek Yapı Restorasyon projeleri ile Tarihi Mahalle Cami ve Mescitlerinin Restorasyonları, Gülük Evi ve Fuat Gökçen Evi Restorasyonları çalışmaları dolayısıyla jüri özel ödülü verildi.


Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, verilen ödülden dolayı çok mutlu olduklarını söyleyerek, “Geçtiğimiz Perşembe günü Antalya’da Tarihi Kentler Birliğimiz ve ÇEKÜL Vakfı’nın düzenlediği bir program vardı. Adeta ‘Biri bizi gözetliyor’ mantığı içerisinde herkes birbirini denetliyor ve yaptıkları çalışmaları izliyor. Belediyelerde bu bağlamda bu 2 kuruluşun gözetimi altında yaptığımız çalışmalar takip ediliyor. Allah’tan Metin Sözen hocamıza hayırlı ömürler diliyorum. Tarihi doku ile ilgili bilinçlenmemizi sağlayan bir büyüğümüz. Bizlere yol gösteren, sahip çıkan ve motive eden bir yaklaşım içerisinde. Şuanda Kentsel Tasarım Birimimizin başındaki Gürcan beyde bu konuda ekibi ile birlikte yaptığı çalışmalarla takdir topluyor. Dünde Cumhurbaşkanımızın Şükrü Karatepe dostumuz aradı, takdirlerini iletti. Herkes sizi takip ediyor, yeter ki güzel işler yapın. Allah kimseyi başka türlü yaklaşımla takip ettirmesin” ifadelerini kullandı.


Kayseri’de tarihi dokunun en yoğun olduğu bölgelerden birisinin Melikgazi bölgesi olduğunu kaydeden Başkan Büyükkılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Mazeret üretmeyin, hizmet üretin’ sözündeki mantık ile her olaya kayıtsız kalmadıklarını belirtti. Büyükkılıç, “Kayseri’de tarihi dokunun yoğun olduğu bölge Melikgazi bölgesidir. Son çıkan yasalar ile yaklaşık 3 yıldır belediyeciliğin duayeni olan Cumhurbaşkanımızın ‘Mazeret üretmeyin, hizmet üretin’ mantığı içerisinde hiçbir olaya kayıtsız kalmama anlayışı içerisinde bizlerin önünü açan bir yaklaşım sergiliyor. Bizim Melikgazi Belediyesi’ne ait mülkiyet itibariyle bir tane eserimiz yok ama sivil mimari örnekleri, şahıs ve vakıf mülkiyetinde olabiliyor. Bölge bizim olduğu için sanki vatandaş oradaki bir harabe yapıyı, bir medreseyi ve hamamı bizim bölgemizde olduğu için Melikgazi Belediyesi sorumluluğunda zannediyor. iyi ki zannediyorlar. Ben memnunum, şikayetçi değilim” şeklinde konuştu.


Melikgazi’de 152 tane tarihi dokunun bulunduğunu belirten Başkan Büyükkılıç, tarihi dokuyla ilgili harıl harıl çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:


“Bizim bölgemizde 152 tane tarihi doku ile ilgili yapı söz konusu. Bunun içerisinde güvercinliklerde dahildir. Güvercinler deyip geçmemek lazım. Geçmişte ecdadımız, ayağı kırık leyleklere vakıflar kurmuş. Onların tedavilerini yaparak doğaya göndermişlerdir. O açıdan bizde güvercinliklerle alakalı çalışmalarda dahil, bu konuyla ilgili 152 tane tespitli yapı söz konusudur. Bunların her birine mutlaka dokunuyoruz. Restore ettiğimiz 25 civarında eser var. Projelendirdiklerimiz, ihale yaptıklarımız ve projelendirme çalışmalarını sürdürdüklerimiz derken hepsini hayata geçiriyoruz. Geçenlerde de vakıflara ait olan bir camimizi hayata geçirdik. Hem dua alıyoruz hem hizmet ediyoruz hem de o yapının şehrimize kazandırılmasını da sağlamış oluyoruz. Ekibimiz durmadan tarihi dokuyla ilgili harıl harıl çalışıyor. Birileri de bunu görmüş ve ödüllendirmiş. Jüri özel ödülünü layık görmüşler.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstiklal Caddesi bombacısı Ahlam Albashir’e 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezası İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı terör saldırısına ilişkin aralarında bombayı bırakan Ahlam Albashir’in de bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, sanık Albashir’in 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 Pazar günü bombalı bir terör saldırısı gerçekleşmiş, olayda 6 kişi yaşamını yitirirken, 99 kişi de yaralanmıştı. Olaya ilişkin davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada aralarında Ahlam Albashir’ın da bulunduğu 5 tutuklu sanık ile sanık avukatları hazır bulundu. Bazı tutuklu sanıklar ise mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Mahkeme başkanı, bazı sanıklara ek savunma hakkı tanıdı. Ek savunmalarını yapan sanıklardan daha sonra duruşmanın biteceği belirtilerek son sözlerini söylemeleri istendi. "Vefat edenlerden dolayı bana vereceğiniz herhangi bir hükmü, cezayı kabul ediyorum" Duruşmada son sözü sorulan sanık Ahlam Albashir, "Kendimi savunmayacağım, gerçekleşen patlama ve vefat edenlerden dolayı bana vereceğiniz herhangi bir hükmü, cezayı kabul ediyorum. Ammar’ın hiçbir şeyden haberi yoktur, Ahmet’in de telefonu kırdığında hiçbir şeyden haberi yoktu. Atölyede bayan olduğum için kalmama razı olmadılar, beni misafir ettiler. Bu insanların olayla hiçbir alakası yok. Sayın Başkan ile baş başa konuşmak istiyorum" dedi. Diğer sanıklar ise son sözlerinde suçsuz olduklarını, tahliyeleri ile beraatlarını talep ederken bazı sanıklar olayı gerçekleştiren kim varsa beddua etti. 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezası Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Ahlam Albashir’in ’devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçundan 1 kez, ’tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürme’ suçundan 6 kez olmak üzere toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet, sanığı ‘tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 99 kez 18 yıl hapis, ‘tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi’ suçundan 12 yıl hapis olmak üzere toplamda bin 794 yıl hapis cezasıyla cezalandırdı. Sanık ayrıca, ‘tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi’ suçundan 22 bin lira adli para cezasına da çarptırılırken, ’silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan ise hüküm kurulmasına yer olmadığına hükmedildi.
Batman ’Zuzubak’ Otunun fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: Kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor Batman’ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor. Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olarak düşünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Ot, köylerde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Otun bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı 5 bin liradan alıcı buluyor. Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında sattıklarını belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben İstanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi. Zuzubak otunun çok şifalı olduğunu öne süren Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi. Adet olarak da 100 liradan sattıklarını aktaran Boğuş, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı.