GÜNDEM - 17 Nisan 2024 Çarşamba 11:57

MasterChef’i aratmayan yarışma: Liseli şefler hünerlerini sergiledi

A
A
A
MasterChef’i aratmayan yarışma: Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Kayseri’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilki düzenlenen Gastronomi Festivali Bölge Yemek Yarışması’na 4 ilden katılan liseli şefler birincilik için yarıştı.


Erciyes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen yarışmaya Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Yozgat illerinde Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümünde okuyan öğrenciler katıldı. Yarışmada 4 ilden her biri 3 öğrenci ve 1 danışman öğretmenden oluşan toplam 13 ekip katıldı. Toplam 90 dakika süreleri olan yarışmacılar, bölgesel yemeklerini en lezzetli ve hızlı şekilde hazırlayarak birinci olmak için hünerlerini sergiledi.


Yarışmanın İç Anadolu Bölge Koordinatörü Mehmet Dalyan, “Bugün yarışmalarımızın 3. günündeyiz. İlk gün Eskişehir’deydik, dün Konya’da, bugün de Kayseri’deyiz. Türkiye genelinde yaklaşık 450 okulun katıldığı ulusal bir yarışma planladık ve şu ana kadar sorunsuz bir şekilde keyifli ve heyecanlı devam ediyor. Çocukların heyecanını gördükten sonra biz de heyecanlanıyoruz ve keyif alıyoruz. Bakanlığımız bu yarışmayı hazırlarken Türk mutfağının tanıtımını önce ulusal anlamda sonra da uluslararası anlamda tanıtımını sağlamayı amaçlayan bir yarışma. Önümüzdeki yıllardan itibaren amacımız bu yarışmayı uluslararası düzeyde diğer ülkeleri katarak mutfağımızı tanıtma amaçlı yapmak. Bunun haricinde özellikle öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve yöneticilerimizin bu yarışmaya çok iyi hazırlandıklarını gördük. Bakanlığımız da bundan çok memnun kaldı. Normalde 15 okul başvurmuştu ama çoğunluğu özel sebeplerden dolayı katılamadı. Bugün 13 okul var. Kayseri bölgesinde Sivas’tan, Nevşehir’den, Yozgat’tan ve bir de Kayseri’nin kendi okulu var. Yarışmamız başladı ve 1 buçuk saat sürecek. Bu süre zarfında tatlı, ana yemek ve çorba servis edecek çocuklar. Bir okulda her grupta 3 öğrenci ve 1 danışman öğretmen var. Danışmanlarımız yarışma başlayana kadar çocuklarımızın başındaydı. Her okul katıldığı yörenin ve ilin yemeği ile katılmak zorunda yarışmaya. 7 bölgede her bölgeden 4’er ilden toplam 28 tane birinciyi 4 Mayıs’ta İstanbul’a büyük finale davet edeceğiz. Orada da Türkiye birincisini belirleyeceğiz” dedi.


Kayseri Erciyes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden yarışmaya ana yemek dalında katılan Melek Korkmazyiğit ise, “Öncelikle yarışan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Biz bugün Kayseri olarak purov mantısı yapacağız. Bunu da salamura peynir ile yapıyoruz. Sonrasında da pişirme kabına ekleyip ocak üzerinde yavaşça pişiriyoruz. Üstüne salçamızı ekleyip suyunu ilave ettikten sonra yavaş yavaş ateş üzerinde pişiyor. Sonrasında da sunuma hazır hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin 7 bölgesinde toplam 28 okulun yarışacağı yarışmada seçilen birinciler ise 4 Mayıs’ta İstanbul’da finalde yarışacak.



MasterChef’i aratmayan yarışma: Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Öz İplik İş, HAK-İŞ ve bağlı sendikalarla birlikte 1 Mayıs’ı Kocaeli’de kutlayacak Öz İplik İş Sendikası, HAK-İŞ ve bağlı sendikalarla birlikte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, Kocaeli’de kutlayacağını açıkladı. Öz İplik İş Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde, HAK-İŞ ile birlikte tüm bağlı sendikaları ile birlikte Kocaeli’nde olacaklarını açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, "Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve bağlı sendikalarla birlikte, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde Kocaeli’de, çevre illerden gelen teşkilatımızla bir araya geleceğiz. 81 ilde okuyacağımız 1 Mayıs bildirisi ile sorunlarımızı ve taleplerimizi dile getireceğiz” dedi. Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in öncülüğünde, kardeş sendikalarımızla birlikte kitlesel olarak bu yıl 1 Mayıs’ı Kocaeli’de kutlayacağız. Emekçilerle, tüm yurttaşlarımızla birlikte dayanışma içinde ücretlerimizdeki vergi yükünü, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri, enflasyon karşısında ezilen emekçilerin sorunlarını dile getireceğiz. Filistin ve Gazzeli kardeşlerimizle dayanışma duygularımızı ifade edeceğiz. 1 Mayıslar; coşkuyla kutladığımız ve çalışma hayatındaki sorunları dile getirdiğimiz, çözüm istediğimiz günlerdir. Bu yıl ise sırtımızda maalesef her zamankinden daha ağır yüklerle meydanlara çıkıyoruz. Enflasyondan ve ekonomik dengesizlikten en fazla olumsuz etkilenen maalesef bizler, emekçiler oldu. Dolaylı vergiler, gelir vergisi yükü, gelir vergisi tarifesindeki adaletsizlikler işçi kesiminin üstelendiği acı yüklerdir. Enflasyon sıkıntısının emekçi aleyhine sonuçlar doğurduğunu biliyoruz. İşten çıkarmaların olduğu, sektörde istihdamın azaldığı bir süreç yaşıyoruz. Hayat pahalılığı, vergi yükü nedeniyle iş barışı da bozulmaktadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik ve sosyal şartlar sebebiyle sendikalı, düzgün çalışan, iş barışını koruyan işyerlerinin sayısı da maalesef azalmaktadır. Emekçiler, ne yüksek enflasyonun ne de sektörel zorlukların sorumlusudur. Biz Öz İplik İş Sendikası olarak; çalışma hayatına katkıları tartışılamayacak kadar önemli olan ve insan hayatına dokunan, emeği ve emekçiyi koruyan çalışmalar yapıyoruz. Tüm taraflarla bir araya gelerek, tartışarak, sektörümüzün toparlaması için de elimizden geleni yapmaya hazırız. Tüm emekçileri sendikalı olmaya, işverenleri Anayasal hakları tanımaya, siyasetçileri de Anayasal hak olan örgütlenmeyi engelleyenlere karşı Anayasa’nın gücünü göstermeye, örgütlenmenin önünde bahane oluşturmayı sağlayan düzenlemeleri kaldırmaya çağırıyoruz. Sektörümüzde bulunan tüm emekçileri Öz İplik İş’te örgütlenmeye davet ediyoruz. Başta tekstil emekçileri olmak üzere tüm çalışanların 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutluyoruz.”
Osmaniye Gastronomi şehrinin yöresel lezzetleri, depremzede kadınların elinde sofralara taşınıyor Hatay’ın Erzin ilçesinde kooperatif çatısı altında bir araya gelen depremzede kadınlar, gastronomi şehrinin yöresel lezzetlerini el ele vererek sofralara taşıyorlar. Erzin Kadın Eli Kooperatif çatısı altında bir araya gelen 7 ev hanımı, mozaik sanatıyla başladıkları çalışmalarını devletten aldıkları hibe destekleriyle çeşitli reçeller ve yöresel ev yemekleri üreterek sürdürdüler. Depremin ardından yöresel lezzetleri yaşatmak için işletme kuran afetzede kadınlar, açtıkları restoranda hem ilçe halkına hem de 20 kilometre mesafedeki Osmaniye halkına hizmet veriyorlar. Üreterek başaran kadınlar, ürettikleri yöresel lezzetleri Hatay Valiliği tarafından hayata geçirilen ‘HayatHatay’ platformu üzerinden kilometrelerce uzaklıktaki vatandaşlara ulaştırıyorlar. Depremzede kadınlar, elde ettikleri gelirle aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Hedeflerinin kadın istihdamını artırmak ve kadınların özgüvenini yerine getirmek olduğunu söyleyen Erzin Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Nagihan Güner, "2019 yılında 7 kadın kurucu üyemizle birlikte kurucusu olduğum Erzin Kadın Eli Kooperatifi’ni kurdum. Kuruluş amacımız gastronomi ve mozaik sanatı ile başladık. Biz bu işe ardından yöresel ürünleri de ekledik. Kooperatifimizi 5 yıldan beri yöresel üretime ve mozaik sanatı yaparak işlettik. Şimdi 8 aydan bu yana da restoran kısmını açtık şimdi kadınlarımızla birlikte hizmet veriyoruz üretimlerimize de aynı zaman devam ediyoruz. Ticaret odasına bağlı olduğumuz için Ticaret ve Sanayi Bakanlığından destek aldık. Avrupa Birliği projeleri ve HayatHatay projesinden de destek alıyoruz. Onlardan da ürün satışları için destek alıyoruz. Hedefimiz kadın istihdamını artırmak, kuruluş amacımız da oydu zaten daha fazla kadına dokunmak onların özgüvenlerini kendine getirmek, gençlerimiz ve kadınlarımızla güzel bir şekilde kooperatifimizi işletmek" dedi.
İstanbul Turizmde birinci çeyrek geliri 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu Turizm geliri, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı birinci çeyrek Turizm İstatistikleri’ni paylaştı. Buna göre, Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 21’i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 7 milyar 775 milyon 627 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 9 milyon 174 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,1 arttı Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 21,6’sını 1 milyon 942 bin 94 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 93 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 64 dolar oldu. Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki yeme içme harcamalarının payı yüzde 22,6, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı yüzde 16,7, paket tur harcamalarının payı ise yüzde 11,5 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yeme içme harcamaları yüzde 2,8, uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 11,8 ve paket tur harcamaları yüzde 19,4 arttı. Ziyaretçiler yüzde 46 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 31,3 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 9,6 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 73,6 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,3 arttı Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,3 artarak 1 milyar 779 milyon 649 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 444 milyon 620 bin dolarını kişisel harcamalar, 335 milyon 30 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2023 yılı I. çeyreğine göre yüzde 18,4 arttı Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18,4 artarak 2 milyon 449 bin 225 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 727 dolar olarak gerçekleşti.