SAĞLIK - 29 Nisan 2024 Pazartesi 15:12

Sıcak havalarda mideye dikkat

A
A
A
Sıcak havalarda mideye dikkat

Memorial Kayseri Hastanesi Gastroentoloji Uzmanı Mustafa Kaplan, havaların ısınması ile soğuk olduğu için tüketilen ve gazlı içeceklerin mide rahatsızlıklarına iyi gelmediğini söyleyerek, “Gazlı içecekleri özellikle reflüsü bulunan hastalara önermiyoruz” dedi.


Gazlı içecekleri özellikle reflüsü olan kişilere tavsiye etmediklerini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Kaplan, “Bu hastaların mide kapağında gevşeklik olduğu ve mide asidinin yukarı doğru taştığını düşünürsek, hastanın dışarından ekstra gazlı içecek tüketmesi durumunda reflü şikayetleri artacaktır. Bunun yerine hastaların bolca su tüketmelerini tavsiye edebiliriz. Asitli içecekler midedeki gastrit durumunu belirgin bir şekilde artırmaktadır. Biz hastalara endoskopi yaptığımız zaman hastaların düzensiz beslenmesi bağlı olarak reflü, gastrit ve buna bağlı ülser gibi durumların arttığını görmekteyiz. O nedenle bu hastaların bu içecekleri kısıtlamalarını tavsiye ediyoruz. Biz hastalara mideleri ile ilgili tavsiye verirken bunları da özellikle diyet kısmında belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.



“Asitli içecek yerine su için”


Yaz aylarında vatandaşları gazlı içecek yerine su içmeyi öneren Kaplan; "Sıcak havalarda hastaların sıvı ihtiyacı belirgin bir şekilde artmaktadır. Bunu mutlaka dışarından karşılamaları gerekir. Bu hastaların asitli içeceklerden ziyade asit içeriği olmayan su gibi sıvıları tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Sıcak havalarda besinlerin bozulması hızlandığı için bu kişiler dışarından yemeklerde mide ve bağırsağı bozacak şeylere daha fazla yatkınlık göstermektedir. Onun için mümkünse dışarıdan bozulma imkanı olan şeyleri tüketmemelerini tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Efe Masa, vatandaşlara çözüm oluyor Efeler Belediyesi’nin çözüm merkezi olan Efe Masa ekipleri, vatandaşların talep ve ihtiyaçlarını hızla yerine getirebilmek için 7 gün 24 saat özveriyle çalışıyor. Efeler’e ortak akıl ve vatandaşların etkin katılımı ile hizmet eden Efeler Belediyesi, ihtiyaçlara hızlı çözümler sunabilmek için yoğun mesai harcıyor. Bu kapsamda görev alan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bağlı Efe Masa’nın ekipleri, vatandaşların talep, öneri ve şikayetlerini hızlıca ilgili birimlere aktarıp, vatandaşlara taleplerinin durumuna yönelik de geri dönüş sağlıyor. İlgili müdürlükler ise, talepleri yerine getirebilmek için gerekli çalışmaları başlatıyor. Efeler halkını, çözümün adresi Efe Masa’ya davet eden Efeler Belediyesi, bu kapsamda sosyal medya hesaplarından birimin faaliyetleri hakkında bilgilendirici bir tanıtım videosu yayınladı. Vatandaşların dikkatle dinlenip, talep ve önerilerine hızlı ve etkin çözümler sağlandığına dikkat çekilen videoda, “Belediye hizmet binamıza misafir olarak ya da 444 80 09 numaralı telefon hattımızdan iletişim kurabileceğiniz Efe Masa ekibimiz aracılığıyla; talep, istek, öneri ve şikâyetlerinizi 7 gün 24 saat bizlerle paylaşabilirsiniz. Alanında uzman çalışma arkadaşlarımız, sorunlarınızı dinledikten hemen sonra harekete geçerek konuyu ilgili müdürlüklere aktarıyor. Gerekli değerlendirmelerin ardından harekete geçen ekip arkadaşlarımız, taleplerinizi kısa sürede yerine getiriyor” denildi.
Ankara Pursaklar Belediyesi istihdamda aracı oluyor Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ederek iş arayan vatandaşlar için esnafla sürekli iletişim halinde olan Pursaklar Belediyesi, iş arayan ve işveren buluşmaları düzenlemeye devam ediyor. 5 yıl önce hizmet vermeye başlayan İstihdam Şefliği aracılığıyla sürekli esnafla dirsek temasında bulunarak işçi arayan işverenlere kalifiye elaman imkânı sunan ve iş arayan vatandaşlara yeni iş imkânları sunan Pursaklar Belediyesi, işveren ve iş arayan görüşmelerine devam ediyor. ‘‘İlçedeki istihdamın arttırılması, istihdam çeşitliliği oluşturmak adına işletmelerle sürekli dirsek temasındayız’’ Vatandaşların evlerine ekmek götürmelerine aracılık etmek adına sürekli esnafla iletişim halinde olduklarını belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘İlçedeki istihdamın arttırılması, istihdam çeşitliliği oluşturmak adına işletmelerle sürekli dirsek temasındayız. İş arayan hemşehrilerimiz dertlerine deva olurken, işletmelerimize de yardımcı olarak eleman açıklarını doğru adaylarla hızlı bir şekilde kapatmalarına sağlıyoruz. Hedefimiz bir tane bile işsiz vatandaşımızın kalmamasını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda hareket ederek ilçe halkımıza yeni iş kapıları sunmak adına çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Pursaklar Belediyesi tarafından 50 personel alımı yapacak olan kargo firması için özgeçmiş bırakan 448 kişi aranırken, bunlardan sadece 87’si görüşmeyi kabul etti. Sosyal medya üzerinden yapılan duyurular ile birlikte iş görüşmesine toplam 27 kişi katıldı.