GENEL - 22 Temmuz 2017 Cumartesi 15:58

Suriye Acil Yardım ekipleri görev başında

A
A
A
Suriye Acil Yardım ekipleri görev başında

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Suriye’nin Azez ve İdlip bölgesinde oluşturduğu Acil Yardım Ekipleri, çatışmalarda etkilenen Suriye halkına yardım etmeye devam ediyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Suriye’nin Azez ve İdlip bölgesinde oluşturduğu Acil Yardım Ekipleri, çatışmalarda etkilenen Suriye halkına yardım etmeye devam ediyor.


Yaklaşık 7 yıldır devam eden savaşta Suriye’nin bir çok yeri yaşanmaz hale gelirken, ülke genelinde özellikle sivil halk hedef alınıyor. 2013 yılında kurulan İHH Suriye Acil Yardım ekiplerinin müdahale ettiği olayların başında göçler, hava-kara saldırıları, enkazlar, trafik kazaları, yangın ve doğal afetler geliyor. İHH Suriye çalışmalarını yürüttüğü Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babüsselam Sınır Kapısı ve Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babülhava Sınır Kapısı’nda oluşturulan 31 kişilik ekip, profesyonel eğitmenlerden arama kurtarma, ilk yardım, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) ile mücadele gibi eğitimleri alarak savaş ortamında yaşanacak sıkıntılara karşı müdahalede bulunuyor.


Acil yardım ofislerinin 7 gün 24 saat açık bulunduğu bölgelerde acil durumlara müdahalede bulunulması için 2 ambulans, 2 itfaiye aracı, 2 su tankeri hazır bekliyor.



"Bu sene 650 olaya müdahale ettik"


Suriye’de başlayan savaşın ilk gününden bu yana birçok olaya müdahale ettiklerini belirten Acil Yardım Ekibi Sorumlusu İshak Aka "Ambulans, itfaiye ve arama kurtarma birimlerinden oluşuyoruz. Bizler eğitimimizi İHH aracığıyla İstanbul’dan gelen profesyonel hocalardan aldık" dedi.


Aka, "Suriye Babuselam ve Babulhava’da kurduğumuz 30 kişilik arama-kurtarma ekibimizle bu sene yaklaşık 650 olaya müdahale ettik. Bunla birlikte binlerce insana acil yardımında bulunduk" ifadelerini kullandı.



"Kimyasal saldırılara hazırlıklıyız"


Olası kimyasal saldırılar hakkında da açıklama yapan İshak Aka şu ifadeleri kullandı:


"Kimyasal saldırılarda hayatta kalma eğitimleri aldık. En son Han Şeyhun (İdlib) bölgesindeki kimyasal saldırıda Cilvegözü Sınır Kapısı’na gelen yaralıları taşıdık. Bunun yanında dezenfekte işlemini uygulayarak yaralıların gazdan arınmalarını sağlayarak Türkiye’ye geçmelerini sağladık" diye konuştu.


Suriye’de yaşamın sürdürülebilmesi için çalışmaların tüm hızıyla devam edileceğini aktaran Aka, "İnşallah tüm ekibimizle beraber 7/24 çalışmalarımızı ara vermeksizin sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.


Bugüne kadar birçok afet ve savaş bölgesinde hizmet veren İHH İnsani Yardım Vakfı Acil yardım ekibi Suriye genelinde yapılan sivil savunma eğitimleriyle birlikte basit hatalardan dolayı yaşanan can kayıplarının önlenmesini hedefliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortaya çıktı Antalya’da kontrolden çıkıp su kanalına uçan otomobildeki sürücü, kanaldan yüzerek çıkıp olay yerinden kaçtı. Aracın yaklaşık 1 buçuk ay önce satışını yapıp devrinin henüz alınmadığını belirten ruhsat sahibi kadın ise olay yerine geldiğindeki ilk sözü, “Allah’tan içinde kimse yok” oldu. Kazanın görgü şahidi bir genç ise, “Sürücü çok paniklemişti, yüzerek kanaldan çıktı, ardından kaçtı” dedi. Kaza, saat 22.00 sıralarında Kepez ilçesine bağlı Göksu Mahallesi’ndeki Nene Hatun Caddesi ile İbn-i Sinan Sokak kesişiminde meydana geldi. Henüz sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 16 LUB 73 plakalı otomobilin önce kaldırıma çarpıp ardından su kanalına uçtuğunu görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, araçta yaptıkları kontrolde herhangi bir kişinin olmadığını tespit etti. Bunun üzerine görgü şahitlerinin ifadesine başvuran polis, sürücünün araçtan çıktıktan sonra yüzerek kanaldan çıktığını ve ardından panikleyerek kaçtığını belirledi. Trafik polisinin araç plakasından yaptığı sorgulamada, aracın Gülfer Hanedar adına kayıtlı olduğu belirlendi. “Arabayı sattım, parasını aldım ama devrini almadı” Ekiplerin haber vermesiyle kaza yerine gelen Hanedar, aracı Halil isminde bir galerice yaklaşık 1 buçuk ay önce sattığını, parasını almasına rağmen karşı tarafın devrini henüz üzerine almadığını söyledi. Gazetecilere de açıklamada bulunan Hanedar, “Arabayı satmıştım, parasını aldım ancak devrini henüz üzerine almadı. Kaza olunca beni aradılar. Allah’tan içinde kimse yok, ona sevindik. Galericiye satmıştım. Onun sürüp sürmediği de belli değil, ulaşamıyorum da” diye konuştu. Kazayı görenlerden Musa Kont isimli genç ise “Araba aniden fren yaptı ve kanala uçtuktan sonra sürücü yüzerek çıktı. Adam çok panik yapıyordu, sakinleştirmeye çalıştık ama kaçtı gitti” dedi. Polis ekipleri sürücüyü bulmak için çalışma başlatırken, araç çekiciyle su kanalından çıkartılarak otoparka götürüldü.