ÇEVRE - 30 Nisan 2024 Salı 20:39

Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu

A
A
A
Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu

Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi.


Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi.


Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti.



"Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek"


15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu.



"35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik"


Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu.



"Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız"


Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.



Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Büyük sürgünde hayatını kaybeden Çerkezler dualarla anıldı Çerkezlerin vatanlarından sürgün edilişinin 160. yılında hayatını kaybedenler için Düzce Adige Kültür Derneği tarafından mevlit okutuldu. Çarlık Rusya’sında 1864 tarihinden itibaren Çarın baskılarıyla vatandaşlarından ayrılmak zorunda kaldı. Sürgün yolunda açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle binlerce Çerkez hayatını kaybetti. Büyük sürgünün 160. yılında Düzce Adige Kültür Derneği, sürgün yolunda hayatını kaybedenleri unutmadı. Düzce Belediyesi, Düzce Müftülüğü ile birlikte Sürgün sırasında yaşamını yitiren Çerkezler için mevlit okutuldu. Mevlide Düzce Müftüsü Osman aydın ile Düzce’de yaşayan Çerkezler katıldı. Mevlit sonunda konuşma yapan Müftü Osman Aydın, 160 yıl önce Çerkezlere yaşatılan sürgünde hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Cedidiye Camii’nde okunan mevlit öncesinde açıklama yapan Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin, 160 yıl önce yaşanan dramın acısının halen devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir insanoğlu soykırımı hak etmiyor. Bu akşam ölmüş şehitlerimizin mevlidi için toplanmış bulunmaktayız. Sürgün edilişimizin 160. yılı. Bunu içimizde çok hissediyoruz. Unutmayacağız. Çocuklarımıza da bunu unutturmamaya çalışacağız. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir insan oğlu soykırımı hak etmiyor.” Büyük sürgünün 160. yılı Düzce’de 24 Mayıs’ta yapılacak etkinliklerle anılacak.
Siirt Siirt 3. Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yarıştı Siirt Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya ev hanımları yoğun ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya 27 ev hanımı, yöresel yemekler olan "perde pilav", "kitel" ve "dolma" 15 ev hanımı ise yöresel tatlılar olan "aside", "varak keak" ve "imçerket" ile yarıştığı yarışmada birinci, ev hanımı Demet Yüksekli Obay oldu. Programın açılış konuşmasında konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Türk mutfağı etkinliği Siirt ve Siirtliler için çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlik, şu anda 81 vilayetimizde düzenleniyor. Ancak bu etkinlik bence bizim için anlamlı kılan alanlardan birisi şüphesiz bu etkinliğin düzenlenmesinde fikir annesi olan değerli hanımefendi Cumhurbaşkanlığımızın eşi saygı değer hanımefendi Emine Erdoğan’ın Siirtli olması bizim için anlamlı. Siirt yemekleriyle mutfağıyla Türkiye’mizin gerçekten çok müstesna bir yeri bulunmaktadır. Burada 3’üncüsü düzenlenen Türk mutfağı günleriyle bunun altını bir kez daha çizmiş oluyoruz. Bu vesileyle emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi. Siirt 3. yöresel yemek yarışmasında birinci olan Demet Yüksekli Obay, "Siirt yöresel yemek yarışmasına, yemek tatlı kategorisi olarak katıldım. Yemekte dolma yapmıştık kuru dolma. Tatlıda ise imçerket tatlısı yapmıştık. İkisinde de birinci oldum. Çok mutluyum. Hediyeler ve puanlar için herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu. Jüri üyesi ve büryan ustası olan Murat Kayaalp ise, "Bugün jüri üyesiydim ve akşamüzeri de yemek yarışması vardı. Birbirinden güzel yemekler vardı. Perde pilav, içli köftemiz ve dolma yemeklerimiz. Biz puanlamaya geçerken inanın ki birbirinden o kadar güzel yemekler yapılmıştı ki, hamaratlı kardeşlerimiz bunları çok güzel yapmışlardı. Puanlamada birbirine yakın puanlama verdik. Hiç kimse birinci gelmedim diye üzülmesi. Neticede bu bir kültür haftasıdır, yemek haftasıdır. O yüzden teselli yani sonuncuya dahi teselli armağanlarımız oluyor. Teşekkür ediyorum" dedi.