YEREL HABERLER - 20 Kasım 2015 Cuma 15:35

Simentaller Sahiplerini Buldu

A
A
A
Simentaller Sahiplerini Buldu

Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin hayvancılığı geliştirme adına yürüttüğü ’İthal Simental Gebe Düve’ Projesinin 1. etabı kısmen tamamlandı.
Saf simental ırkını üyelerine ve Kırklareli hayvancılığına kazandırmak isteyen Damızlık Birliği Başkanı Ali Dermenci, simental almaya hak kazanan birlik üyelerini makamında ağırladı. Simental düveler ile ilgili bilgiler veren Dermenci, simentallerin başvurularından bu yana tüm işlemlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü söyledi.
Dermenci, "İlimizde hayvan sayısının azalmaması ve ülkedeki et açığına bir nebzede olsa katkı sağlamak ve ilimizde yüzde 2 olan saf simental ırkını geliştirmek için hem et hem de süt verimi yüksek olan simental ırkı düvelerimizi Çek Cumhuriyeti’nden ithal ettik. İlk etapta Kırklareli Merkez, Babaeski, Lüleburgaz, Kofçaz, Vize ve Pehlivanköy’den olmak üzere 22 üyemize 10-15 ve 30 baş olarak toplamda 260 baş simental gebe düve getirmiş bulunmaktayız. Talep ve istek olduğu takdirde bu projemizi devam ettireceğiz. Düvelerimizin seçiminde ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım bizzat bulunduk. Bu sayede Avrupa’daki hayvancılığın, bakım - besleme ve ahır barınaklarını görme fırsatımız oldu. Ve yaptığımız bu incelemelerde ülkemizdeki kaba yem açığını ve mevcut ahırların yetersizliğini bir kez daha görmüş olduk. Her zaman söylediğimiz gibi hayvancılığın daha karlı, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle modern ya da yarı modern ahırların küçük ve orta ölçekli işletmelerde muhakkak olması gerekmekte ve bununla birlikte de hayvancılığın girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve işletmelerin para kazanabilmesi için de kaba yem ekiminin ve üretiminin muhakkak artırılması gerekmektedir. Biz yetiştiricilerin de kaba yem üretimine ayrıca özen göstermesi gerekmektedir. Gelen simental gebe düvelerimizin dağıtımını en adil ve en şeffaf bir şekilde yapabilmek için kura usulünü seçtik" dedi.
Başkanın konuşmasından sonra kura çekimine geçildi. 22 üye büyük heyecanla 10-15 ve 30 baş olarak toplamda 260 baş hayvanın seçimini gerçekleştirdi.
Birlik Başkanı Dermenci, 25 Kasım Çarşamba günü Deveçatağı köyü yol üzerindeki çiftliklerinde gerçekleştirecekleri ’İthal Simental Gebe Düve Dağıtım Töreni’ ile projenin ilk etabının tamamlanacağını belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.