YEREL HABERLER - 31 Mayıs 2016 Salı 19:29

Su Kirliliğini Önleme Çalışmaları

A
A
A
Su Kirliliğini Önleme Çalışmaları

Kırklareli Belediyesi’nin lider, Ruen Belediyesi’nin proje partneri olduğu "Sınırların Ötesinde Bir Çevreci Kültür Vizyonunun Yaratılması-Sınır Geçiş Bölgesinde Çevreci Kültür Potansiyellerinin Sergilenmesine İlişkin İki Farklı Örnek" isimli projenin eğitim konferansı düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider ile Bulgaristan Ruen Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Mustafa da katıldı.
Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın lider, Ruen Belediyesi’nin proje partneri olduğu IPA Sınır Ötesi İşbirliği programı 3. Teklif Çağrısı kapsamında kabul edilen "Sınırların Ötesinde Bir Çevreci Kültür Vizyonunun Oluşturulması-Sınır Geçiş Bölgesinde Çevreci Kültür Potansiyellerinin Sergilenmesine İlişkin İki Farklı Örnek" adlı projenin amacının su kirliliğini durdurmak ve önlemek olduğu belirtildi.
Projenin eğitim konferansı etkinliği kapsamında uzman katılımcılar ve gençler ile birlikte, 2 uzman tarafından “Doğayı Koruma ve Çevreyi Koruma” isimli sunumlar gerçekleştirildi.
Etkinlik kapsamında doğanın ve çevrenin önemine ve korunmasına ilişkin bilgiler gençlere aktarıldı. Katılımcılarla birlikte yeşil alan envanterleri çıkartıldı ve doğayı ve çevreyi korumaya ilişkin çözüm yolları tartışıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider, proje kapsamında Bağlıca deresi içerisindeki atık suyu toplamak için kolektör hattı inşa ettiklerini söyledi. Atık suyu şehrin mevcut atık su arıtma sistemine doğrudan boşaltacak olan bu hattın atık su arıtma tesisine atık su yönlendirmek için son derece gerekli olduğunu belirten Gider, “Atık su arıtma tesisine uzaklığı yaklaşık 5 kilometredir. Proje kapsamında yapılmakta olan kolektör hattının uzunluğu 2.3 kilometredir. Hattın başlangıç noktası Eski Kavaklı Yolu alt kısmında kalan tren yolu noktasından başlıyor ve Akalar mahallesi Çamlık sokak noktasında son buluyor” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.