EKONOMİ - 24 Nisan 2017 Pazartesi 13:02

Süt üreticileri zor durumda

A
A
A
Süt üreticileri zor durumda

Kırklareli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Demircan, süt hayvancılığındaki sorunların yıllardan beri aşılamadığını belirterek, “Süt fiyatlarının düşüklüğü çözüm olarak bölgesel süt maliyetleri belirlenerek süt fiyatlarının bölgelere göre belirlenmesi, süt fiyatlarında istikrarın sağlanarak üreticinin korunması gerekmekte” dedi.

Kırklareli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Demircan, süt hayvancılığındaki sorunların yıllardan beri aşılamadığını belirterek, “Süt fiyatlarının düşüklüğü çözüm olarak bölgesel süt maliyetleri belirlenerek süt fiyatlarının bölgelere göre belirlenmesi, süt fiyatlarında istikrarın sağlanarak üreticinin korunması gerekmekte” dedi.


Maliyetlerin diğer bölgelere göre daha yüksek olduğunu kaydeden Demircan, “Kaba yem üretiminin diğer bölgelere göre, maliyetinin daha yüksek, mera alanlarımızın azlığı sebebiyle süt üretiminin diğer bölgelere göre litre başına maliyeti daha yüksek. Kaba yemin maliyetinin yüksekliği tarım arazisi az olan veya hiç olamayan büyük ölçekli işletmelerin maliyetini arttırmakta. Küçük ölçekli 1-10 büyükbaş hayvanı olan işletmelerimizin çoğunda kendi yem bitkilerini üretecek kadar tarım arazisi mevcut olsa da, üreticilerimiz yem bitkileri üretimi için yeteri kadar çaba göstermeyip kaba yem ihtiyacını satın alma yoluyla tedarik ediyorlar. Maliyetin düşürülerek karlılığın arttırılması amacıyla, yem bitkileri ekiminin cazip hale gelmesi için yeni destekleme modelleri ile üretimin teşvik edilmesi, ayrıca sözleşmeli usulde alım garantili üretimin teşvik edilmesi ile küçük ölçekli işletmeler desteklenmeli. Böylelikle küçük ölçekli işletmeler kendi kaba yem ihtiyaçlarını karşılayacak aynı zamanda üretim fazlasını büyük ölçekli işletmelere kolaylıkla satarak karlılıklarını arttıracaklardır” diye konuştu.



“Süt hayvancılığında üreticinin yaşadığı sorunlar sebebiyle süt üretimi giderek azalmakta, hayvancılık işletmeleri kapılarına kilit vurmaya zorlanmakta”


Hayvan işletmeleri kapılarına kilit vurduğunu kaydeden Demircan, “Hayvansal üretimde çalıştırılacak eleman bulma sıkıntısı, çözüm olarak tarım ve hayvancılıkta iş gücü kalitesinin artırılması doğrudan üretimi artıracaktır. Bu nedenle tarım ve hayvancılık alanında işçi çalıştıran kurum ve kuruluşların desteklenmeli ve çalışacak kişiler iş garantili kurslarla teşvik edilmelidir. Süt fiyatlarının düşüklüğü çözüm olarak bölgesel süt maliyetleri belirlenerek süt fiyatlarının bölgelere göre belirlenmesi süt fiyatlarında istikrarın sağlanarak üreticinin korunması gerekmekte. İlimizde süt hayvancılığında üreticinin yaşadığı sorunlar sebebi ile süt üretimi giderek azalmaktan hayvancılık işletmeleri kapılarına kilit vurmaya zorlanmakta. İvedilikle süt sektöründe bu sorunlara kalıcı çözümler bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.



“Ülkemizin kalkınması, güçlü, sürdürülebilir ve üreten bir tarım ve hayvancılık politikası ile mümkün olacaktır”


Çözüm üretmeye çalıştıklarını söyleyen Demircan, “Biz süt üreticileri birliği olarak, üreticilerimizin ürettikleri sütün maliyetinin düşürülerek Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği taban fiyatın uygulanmasını sağlama amacıyla üreticilerimize ait sütün birliğimiz aracılığı ile satış ve pazarlanmasını yaparak aynı zamanda girdi maliyetlerinin düşürülmesi ile ilgili çalışmalarla üreticilerimizin sorunlarına bir nebze olsun çözüm üretmeye çalışıyoruz. Unutulmamalıdır ki ülkemizin kalkınması, güçlü, sürdürülebilir ve üreten bir tarım ve hayvancılık politikası ile mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis 9 yaşındaki çocuğu öldürüp kuyuya atan sanıklar mahkemede birbirini suçladı Kilis’te 9 yaşındaki kız çocuğu Gina Mercimek’i öldürerek su kuyusuna atan 2 zanlının davasında dördüncü duruşması başladı. Sanıkların birbirini suçladığı duruşmada mahkeme heyeti tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 6 Mayıs’a erteledi. Olay, 4 Nisan 2023 tarihinde Kilis Okçular Mahallesi’nde Selvili Medrese Sokak’ta meydana geldi. Okuldan çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan yabancı uyruklu 9 yaşındaki Gina Mercimek bir evin bahçesindeki su kuyusunda ölü bulundu. Polis ekipleri yaptığı çalışmalar sonucunda küçük kızın iple boynuna briket bağlanarak öldürüldüğünü tespit etti. Ekipler, kısa sürede cinayet şüphelisi 2 şüpheli şahıs gözaltına alınarak tutuklandı. Olaya ilişkin 2 tutuklu sanığın yargılandığı davada dördüncü duruşması bugün Kilis 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuklu sanıklar Azittin Altınöz jandarma kontrolünde duruşma katılırken Hüseyin Boğuç ise Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Sanıklar dördüncü kez hakim karşısında Kilis 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ‘Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Çocukların Cinsel İstismarı, Kasten Öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanan Azittin Altınöz ve Hüseyin Boğuç dördüncü kez hakim karşısına çıktı. "Evime iki adam geldi beni tehdit etti" Yabancı uyruklu 9 yaşındaki Gina Mercimek’in ölü olarak bulunduğu evin sahibi Hüseyin Boğuç mahkeme heyetine olay yaşandığı gün Azittin evime iki adam gönderdi ve beni tehdit ettiler. Sokak karanlık olduğu için yüzlerini göremedim’’ dedi. "Kan kalıntıları mezarlıkta bulaştı" Olayın yaşandığı gün mahkeme heyetine mezarlıkta olduğunu ve polislerin kendisini orada aldığı için Hüseyin’e ait olan kan izlerini mezarlık ve karakolda bulaştığını söyleyen Azittin Altınöz, "Kan izleri bana ait değil. Polis ekipleri beni mezarlıktan aldı. Ekiplerle karakola gittik ve Hüseyin’e ait olan kanlar bana bulaştı. Ben suçsuzum’’ ifadelerini kullandı. 6 Mayıs’a tarihine ertelendi Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, eksik evrakların tamamlanması için duruşma 6 Mayıs tarihine ertelendi. Duruşmaya, Gina Mercimek’in ailesi, Yeryüzü Çocukları Derneği, Kilis Barosu, Çocuk Hakları Merkezi, Gaziantep Barosuna bağlı avukatlar, sanık avukatları ve vatandaşlar katıldı. Savcılık makamı, kamu adına her iki sanığın da Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Çocukların Cinsel İstismarı, Kasten Öldürme suçlarından cezalandırılmasını talep etti
Kayseri Hürmetçi Sazlığı, Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak Kayseri’nin güney batısında bulunan ulusal öneme sahip sulak alan, sazlıklar ve ıslak çayırlar gibi zengin ekosistemleri barındıran Hürmetçi Sazlığı’nın turizme kazandırılması için çalıştay düzenlendi. Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı tarafından 2023 Yılı Kırsal Kalkınma ve Turizm Teknik Destek Programı kapsamında başlatılan ve Hacılar Kaymakamlığı tarafından yürütülen proje, Kapadokya Üniversitesi’nin de eylem planı ile danışmanlık desteği verdiği "Hürmetçi Sazlığını Turizme Kazandırma Eylem Planı" projesi çalıştay toplantısı gerçekleştirildi. Hacılar Kaymakamı Burak Dertlioğlu’nun başkanlığını yaptığı toplantıya, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Kapadokya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgehan Gülcan ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan yetkililer katıldı. Toplantıda konuşan Kapadokya Üniversitesi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, “Türkiye turizmde başarılı bir performans sergiliyor. 2022 yılında turizmde dünya üçüncüsü olduk. 2024 yılında 60 milyar dolar ve 60 milyon turist hedefimiz var. 2028 yılı hedefimiz ise 100 milyar dolarlık turizm geliri elde etmektir. Bu kapsamda ulusal vizyonumuzu Hürmetçi Sazlığı’na da yansıtmayı hedefliyoruz. Hürmetçi Sazlığı’nı turizme açmak adına 81 vilayette 81 destinasyon yapma projesinde Kayseri’de Hürmetçi Sazlığı’nı da önemli bir başlık yapmak için çalışma yürütüyoruz” dedi.