YEREL HABERLER - 09 Kasım 2012 Cuma 11:07

2 BİN 400 KİŞİDEN ATATÜRK FOTOОRAFI

A
A
A
2 BİN 400 KİŞİDEN ATATÜRK FOTOОRAFI

Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, Atatürk fotoğrafının oluşturulması sırasında 2 bin 400 kişinin dışında fotoğrafın çerçevesine katılacak 50 bin kişiyi daha beklediğini söyledi. Başkan Tartan,`` Bu 10 Kasım`da, saat 12.00`de, aynı ülküde buluşalım ve dünyanın en büyük Atatürk portresini oluşturalım. 10 Kasım`da İzmir`deyiz. 10 Kasım`da İzindeyiz`` dedi.
Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 74`üncü yıldönümünde Türkiye`de ilk kez farklı bir etkinlik ile anılacak. 2 bin 400 kişinin bir araya gelmesiyle oluşturulacak olan Atatürk fotoğrafı 200 metre yükseklikten görüntülenecek. Ayrıca panoramik çekim teknolojisi olan GigaPan tekniğiyle 2400 kişi tek bir karede çok yüksek çözünürlükte görüntülenecek. Atatürk fotoğrafına katılmak isteyenler için on kasım günü saat 10.00`da kayıt masası oluşturulacak. Vatandaşlar buradan kayıt numarası alacak. Siyah ağırlıklı giyinilecek. Vatandaşlar yanlarında çanta gibi özel eşya getirmeyecek.
Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 74`üncü yıldönümünde Konak Belediyesi tarafından çok anlamlı bir etkinlik ile anılacak. 10 Kasım cumartesi günü saat 12.00`de Cumhuriyet Meydanı`nda Türkiye`de ilk kez görkemli bir anma etkinliği gerçekleştirilecek. 2 bin 400 kişi İzmir Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya gelecek ve Atatürk portresi oluşturacak. Fotoğraf Sanatçısı Cumhur Aygün yaklaşık 1.5 yıldır çekeceği bu tek kare fotoğrafı kurguladığını belirtirken, fotoğraf ile ilgili onlarca simülasyon gerçekleştirdiğini söyledi. 3 fotoğraf sanatçısı Cumhur Aygün`e bu karenin çekimi sırasında destek olacak ve yaklaşık 20 farklı video kamera ile organizasyon kayıt altına alınarak belgesel niteliğinde bir film de hazırlanacak. Projenin pek çok ulusal ve yerel televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayınlaması bekleniyor.
Türkiye`de ilkler gerçekleşecek.
GigaPan tekniği ile yüzlerce yüksek çözünürlükteki fotoğraf birleştirilerek tek bir fotoğraf elde edilebiliyor. Bu teknoloji ile Türkiye`de ilk kez binlerce insanın yüksek çözünürlükteki fotoğrafı tek bir kare içerisinde yer alabilecek. Tekniğin uygulamasını canlı olarak organize edecek olan Euro/DMC şirketinin sahibi Murat Canbaz kısa bir süre önce Londra olimpiyatlarında başarı ile uygulanan bu teknolojinin Türkiye`de ilk kez deneneceğini ve daha da önemlisi fotoğraf çekildikten saniyeler sonra fotoğrafta yer alan kişilerin www.izindeyiz.net internet sitesi üzerinden kendilerini etiketleyebileceklerini belirterek bir rekor gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söylüyor.
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, uygulamanın insanlara duygu seli yaşatacağını belirterek, Türkiye`de ilk kez gerçekleştirilecek olan projenin uluslararası medyada da yer bulacağın söyledi.
Başkan Tartan şöyle konuştu: ``Siz hiç Türkiye`ye gelmiş bir yabancının, bir 10 Kasım sabahı, saat dokuzu beş geçe neler yaşadığını düşündünüz mü? Ben de düşünmemiştim; ta ki yabancı bir dostum yaşadığı büyük şaşkınlığı anlatana kadar. Demişti ki; ``Siz nasıl bir milletsiniz ki, bunca yıl sonra dahi bir insanın ölümünü böylesine büyük bir vefayla, bağlılıkla ve böylesine büyük bir katılımla anabiliyorsunuz? 10 Kasım nedir? ``˜Bir insanın ölümü` mü, yoksa bir ülkünün paylaşıldığının göstergesi mi? 10 Kasım, ``Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır`` diyen bir lidere saygının, ülkeye bağlılığın göstergesidir. 10 Kasım, bu ülkede yaşayan insanların, her 10 Kasım`da saat dokuzu beş geçe aynı heyecanla, aynı ülküde buluşmasıdır. Aynı özlemle yaşamasıdır. Geleceğe umutla bakması, bir barış sevdalısına, bir dünya liderine bitmek bilmez saygısıdır. Dedik ki, Kurtuluş savaşının başladığı ve bittiği kent İzmir, adına yaraşır bir özlem`e imza atsın. Bu 10 Kasım`da, saat 12.00`de, aynı ülküde buluşsun ve dünyanın en büyük Atatürk portresini oluştursun. Aynı özlemi yaşayan; aynı sevgiyi, aynı saygıyı paylaşan 2400 kişiye ihtiyacımız var. 2 bin 400 kişiden biri de sen olur musun?.. 10 Kasım`da İzmir`deyiz``¦ 10 Kasım`da İzindeyiz.``
Bu arada, organizasyona katılmak isteyen İzmirliler`e şu önerilerde bulunuldu: "Sevgili Atatürk Sevdalıları; 10 Kasım`da Atatürk portresi projemizde 2 bin 400 kişiden biri olmak istiyorsanız; 10 Kasım sabahı saat 10.00`da alanda kurulacak başvuru masalarında kaydınızı yaptırınız. Kayıt masalarındaki başvurunuzun ardından numaranızı alınız. Saha içinde giyilecek olan İzindeyiz sweatshirtleri numara alımından sonra tarafımızdan size verilecektir. Ekip lideri arkadaşlarımızın yönlendirmelerine uyunuz. Herhangi bir sorunda önce ekip liderinize başvurunuz. Sahaya giriş için, `siyah` giyinmiş olma zorunluluğu vardır. Çanta ya da benzeri özel eşya bulundurulmayacaktır. Sevgili çocuklarımız etkinlikte yer almayacaktır. Etkinlik saat 12.00`de gerçekleşecektir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Gaziantep’ten sonra ikinci ‘mehter’ tartışması Denizli’de yaşandı Gaziantep’te CHP’lilerin tartışmaya neden olan ‘mehter’ protestosunun bir benzerinin Denizli’de yaşandığı ortaya çıktı. Eğitimciler, çocukların gösterisi sırasında mehter marşını kapattıran okul idaresine tepki gösterdi. Gaziantep’te düzenlenen 23 Nisan kutlamalarında CHP Gaziantep İl Başkanı Vakkas Acar ve beraberindeki heyetin, tören alanında gösteri yapan çocuk mehteran takımına sırtını dönmesini ülke genelinde büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Pamukkale ilçesinde bulunan Zübeyde Hanım Anaokulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında yaşanan olayda; bazı öğretmen ve velilerin ortak kararıyla hazırlanan mehter gösterisi okul yönetimi tarafından uygun bulunmayarak, programdan çıkarılmak istendi. Ancak yapılan görüşmelerin ardından öğrenciler gösteriyi gerçekleştirdi. Gösteri devam ederken, müzik sisteminin başına gelen bir kadın öğretmen, gösteriye müdahale ederek müziği kestirdi. Müziğin kesilmesine rağmen duruşlarını bozmayan öğrenciler, mehter gösterisini müziksiz olarak tamamladı. Bu durumun öğrenciler üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu dile getiren eğitimciler, mehter gösterisini engelleyen okul idaresi ve öğretmene tepki gösterdi. "Milli değerlerin yansıması engellenmemeli" Mehterin Türk tarihinin ve kültürel mirasının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Eğitim-Bir Sen Denizli 1 No’lu Şube Başkanı Feyzullah Öselmiş, yaşanan üzücü olayın ardından okul idaresi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştüklerini söyledi. Bu tür etkinliklerin çocuklara milli bilinç kazandırma açısından değerli olduğunu belirten Öselmiş, "23 Nisan gibi anlamlı bir günde, tarihimizin sembollerinden biri olan mehter gösterisinin engellenmesi kabul edilemez. Aynı okulda görev yapan bir öğretmenin, ibadet süresine yönelik sınırlama getirildiği yönünde iddiaları da üzülerek öğrendik. Biz Eğitim Bir Sen olarak bu ülkenin gençlerinin köklerine milli ve manevi değerlerine bağlı olarak yetişmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz" diyerek, yaşananlarla ilgili olarak yetkililere çağrıda bulundu.
Antalya ALKÜ öncülüğünde Alanya’da dijital göçebe turizmi çalıştayı düzenleniyor Alanya turizminde sürdürülebilir büyüme ve çeşitlendirme vizyonu doğrultusunda Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) öncülüğünde, 27 Nisan 2026 Pazartesi günü "Dijital Göçebe Turizmi Çalıştayı" ilk kez gerçekleştirilecek. ALKÜ Turizm Araştırma ve Uygulama Merkezi (TURAM) koordinasyonunda "Dijital Göçebe Turizmi Çalıştayı" düzenlenecek. 27 Nisan 2026 Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan "Dijital Göçebe Turizmi Çalıştayı" Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, ALTAV, ALTSO ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle hayata geçirilecek. Turizmde yeni açılımlar üretmeyi hedefleyen çalıştayda, özellikle sezon dışı olarak nitelendirilen Kasım-Mart döneminde destinasyonun hareketliliğini artıracak alternatif turizm modelleri ele alınacak. Dünya genelinde hızla yükselen ve yüksek katma değer sağlayan dijital göçebe turizmi, çalıştayın ana odak noktası olacak. Program kapsamında altyapı durumları, konaklama imkanları, yaşam kalitesi, dijital altyapı ve destinasyon pazarlaması gibi başlıklarda kapsamlı değerlendirmeler yapılacak ve somut öneriler geliştirilecek. Akademi, kamu ve sektör temsilcilerinin ortak aklıyla şekillenecek çalıştay çıktılarının, ilgili kurumlarla birlikte değerlendirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı ile paylaşılması ve Alanya’nın bu alandaki yol haritasına katkı sunması hedefleniyor. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, çalıştayın Alanya’nın turizm vizyonuna önemli katkılar sağlayacağını belirterek, "Alanya’nın dört mevsim yaşayan bir destinasyon haline gelmesi adına atılan bu değerli adımın, turizmde sürdürülebilirliği ve rekabet gücünü artıracağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.