GÜNDEM - 07 Mayıs 2024 Salı 17:04

Kocaeli’de trafik kuralı ihlallerinin yüzde 40’ı kırmış ışık geçişlerinden kaynaklanıyor

A
A
A
Kocaeli’de trafik kuralı ihlallerinin yüzde 40’ı kırmış ışık geçişlerinden kaynaklanıyor

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, "15-21 Nisan tarihleri arasında ihlallerin maalesef yüzde 40’ı, kırmızı ışık ihlallerinden oluşuyor. Bu kabul edilir bir oran değil. Her 100 trafik ihlalinden 40’ı kırmızı ışıkta geçmelerden oluşuyor” dedi.


İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı, Kocaeli Valiliği Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleştirildi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, kent genelinde son bir ayda gerçekleştirilen uyuşturucu, terör ve asayiş operasyonlarıyla ilgili detayları paylaştı. Vali Yavuz, akabinde 15 Nisan 2024 tarihinde faaliyete başlayan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunu. Programın basına kapalı gerçekleştiren bölümünde kentin huzur ve güvenliğiyle ilgi konular ele alınıp istişare edildi.



“İlimizde 1 ay içerisinde 10 terör operasyonu gerçekleştirildi; 24 gözaltı yapıldı 1’i tutuklandı”


Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “İlimizde 1 ay içerisinde 10 terör operasyonu gerçekleştirildi; 24 gözaltı yapıldı 1’i tutuklandı, 23’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yakın coğrafyamızda meydana gelen iç karışıklıklar sebebiyle ülkemiz düzensiz göç akımına uğradı. Düzensiz göçle mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor, emniyet ve jandarmamız sahada yoğun kontroller gerçekleştiriyor. 15 göçmen kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirilmiş 16 organizatör yakalanmış, 8 organizatör tutuklanmış ve 436 düzensiz göçmen yakalandı. Çocuk ve gençlerimize yönelik zehirleme faaliyeti gösteren uyuşturucu tacirleriyle mücadelemiz devam ediyor. 577 operasyon gerçekleştirildi, 718 kişi gözaltına alındı 50 kişi tutuklandı 26’sıda adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı” dedi.



“Ülkemiz tarihindeki 3’üncü en büyük kokain miktarını yakalandı”


Uluslararası uyuşturucu madde organize suç örgütüne yönelik Kocaeli merkezli 3 ilde düzenlenen "Narkoçelik-11” operasyonunda değinen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Emniyet Müdürlüğümüz Tekirdağ, Antalya dahil olmak üzere günlerce süren meşakkatli çalışmanın sonucunda ülkemiz tarihindeki 3’üncü en büyük kokain miktarını yakalandı. 608 kilogram kokain, bin 557 gram esrar, 264 senteteik ecza, 404 extacy hap, 671 gram metafetamin, bin 321 gram skunk, 5 kilograma yakın bonzai ve 716 kenevir bitkisi ele geçirildi. Çocuk ve gençlerimizi zehirlemeyi hedefleyen uyuşturucu baronlarıyla mücadelemiz etkin şekilde devam edecek. Organize suç çeteleriyle mücadelemiz devam ediyor bu çerçevede 5 operasyon gerçekleştirildi, 11 kişi gözaltına alındı. Vergi kaybına sebep olan kaçakçılık ile mücadele çerçevesinde 23 operasyon gerçekleştirildi, 5 kişi gözaltına alındı. 94 tabanca, 31 kuru sıkı tabanca, 599 paket bandrol kaçağı sigara, 15 av tüfeği, 55 kesici alet, 850 sahte parfüm ele geçirildi. Mali suçlara yönelik gerçekleştirilen 5 operasyonda 3 gözaltı yapıldı. Mafya tipi suç örgütleri çökertilemeye devam ediyor. 4 bin 396 asayiş olayı meydana gelmiş ve 584 kişi yakalandı. Aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar sürüyor. Hüküm giymiş yada ciddi suçlarla aranan şahıslara yönelik emniyet ve jandarmamız GBT kontrolleri, planlı çalışmalar yapıyor. Bu çerçevede son 3 ay içerisinde 4 bin 929 kişi yakalanarak adli makamlara sevk edildi. Dezenformasyon, çeşitli algı operasyonları, insanların şeref ve itibarlarına yapılan suikastlar, terör iktisatlı olmak üzere 21 çalışma gerçekleştirildi. 13 şahıs adli işlem gördü” şeklinde konuştu.



“İhlallerin maalesef yüzde 40’ı, kırmızı ışık ihlallerinden oluşuyor”


Can ve mal kayıplarına sebep olan trafik kazalarını önlemeye yönelik çalışmaların sürdüğü aktaran Vali Yavuz, “İlimizde Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) uygulaması 15 Nisan 2024 tarihinde başladı. 8 hız koridoru, 21 kırmızı ışık ihlal sistemi, 19 park yasağı ihlal sistemi entegre edildi. 15-21 Nisan tarihleri arasında ihlallerin maalesef yüzde 40’ı, kırmızı ışık ihlallerinden oluşuyor. Bu kabul edilir bir oran değil. Her 100 trafik ihlalinden 40’ı kırmızı ışıkta geçmelerden oluşuyor. Trafik kazalarının, yaralanmaların ve ölümlerin en önemli sebebidir. Bir kez daha tüm halkımızı ikaz ediyoruz. Kırmızı ışıkta tolerans göstermemiz mümkün değil. 1 haftalık süreçte 12 bin 265 trafik ihlali meydana geldi, 4 bin 818 kırmızı ışık ihlali oldu. EDS’nin şehrimizdeki sorunu çözeceğine inanıyorum. Son 1 haftada maddi hasarlı kazalarda yüzde 8, yaralanma sayısında da yüzde 7 oranında düşüş meydana geldi” ifadelerini kullandı.



“Ormanlık alanlara girişlerde kısıtlamalar getirilecek”


Hava sıcaklıklarındaki artışa bağlı olarak orman yangınlarının meydana gelebileceği bu sebeple tedbirler aldıklarını söyleyen Vali Yavuz, “Ormanlık alanlara girişlerde kısıtlamalar getirilecek. Aklına esenin çadırını alıp, kimseye haber vermeden kamp yapması ateş yakması gibi konular kabul edilebilir değil. Akciğerlerimiz ormanları her bir kardeşimizin gözü gibi koruması ve bakması gerekiyor. Mesire alanı, kamp alanı ve belirlediğimiz alanlar dışında kontrollü girişler ve tamamen girişlere kapalı bölgeleri paylaşmak istiyorum” dedi.


Programa, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un yanı sıra İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, kaymakamlar, ilçe orman işletmeleri müdürleri katıldı.



Kocaeli’de trafik kuralı ihlallerinin yüzde 40’ı kırmış ışık geçişlerinden kaynaklanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 50 yıl sonra tapularına kavuştular Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Aydın Mahallesi’nde 50 yıldır çözülemeyen mülkiyet davası karara bağlandı. 86 bin 822 metrekare alanı ilgilendiren dava sonucunda mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Gazipaşa’nın Aydın Mahallesi Gökçein Caddesi’nde 86 bin 822 metrekare alanın tapuya tescili için açılan kadastro davası 50 yıl sonra karara bağlandı. Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile vatandaş arasında devam eden mülkiyet sorunu 1970’lerde yargıya taşındı. Aralarında Aydın Mahallesi Muhtarı Erhan Taşdemir’in de bulunduğu 100 ailenin müdahil olduğu davanın karar duruşması bugün gerçekleştirildi. Mahalle sakinlerinin avukatı Kadir Şeyda’nın da katıldığı dava, karara bağlanarak mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Muhtar Taşdemir ve mahalle sakinleri, alınan kararın mutluluğunu birlikte yaşadılar. “Mahallemizin tapuları verildi” 50 yıldır çözülemeyen mahkemenin sonunda karara bağlanmasından duydukları mutluluğu dile getiren mahalle sakinleri; “Mahallemizin Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile mahalle sakinleri olarak aramızda devam eden mülkiyet sorunu, 1970’lerde yargıya taşındı. Bu süreçte birçok hâkim değişmiş ve farklı tarihlerde çok sayıda avukat davaya dâhil olmuş, çeşitli kurumlardan resmi belgeler toplanıp, tapu tatbikatları yapılmasına rağmen ertelenmekteydi. Söz konusu dava dosyasındaki 86 bin 822 metrekare tapunun içerisinde bulunan 66 parselde ortalama en az 50 yıldır, 100 ailenin ikamet ettiği ve müdahil olduğu dava nihayet karara bağlanarak tapularımız verildi” şeklinde konuştular.
Bursa Gençler uçmak için buluştu Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği ‘Üni Uçuş Günleri’ sona erdi. Çeşitli aktivitelerin de yapıldığı 3 günlük programa 18 üniversitenin havacılık toplulukları ve uçuş okulları ile toplam 600 kişi katıldı. Nilüfer Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi Havacılık Topluluğu Öğrencileri işbirliğinde bu yıl ‘3. Üni Uçuş Günleri’ yapıldı. 17 Mayıs 2024 Cuma günü başlayan festival tadındaki etkinlikler, büyük ilgi gördü. Bu yılki programa uçuş okullarının yanı sıra 18 üniversiteden havacılık toplulukları da dahil olmak üzere toplam 600 kişi katıldı. Katılımcılar, 2 gece çadır kurarak alanda konakladı. Dolu dolu geçen programlarda kostümlü yarışma uçuşları, serbest uçuşlar oldukça ilgi gördü. Özellikle kostümlü uçuşlar gökyüzünde renkli görüntüler oluşturdu. Türk Bayraklı uçuş da katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Etkinlikler kapsamında ateş başı sinema, voleybol turnuvası, yoga, badminton, okçuluk, pickleball ve mini oyunlar yapıldı. Nilespit hizmeti de verildi. Fadıllı Doğa Sporları ve Havacılık Merkezi’ndeki 3 gün süren programın sonunda da yarışmalarda derece elde edenlere ödül töreni yapıldı. Programın sonunda gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda böyle bir etkinlik gerçekleştirmenin mutluluğunu ve keyfini yaşadı.
Bursa Yeşil altın fideleri toprakla buluştu Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de çiftçiler, altın diye tabir biberin fide dikimine başladı. Tarımı ve özellikle ’Yeşil Altın’ diye bilinen biberiyle tanınan Yenişehir’de çiftçiler tarlaya inerek, binlerce dönüm araziyi bereketlendirmek için dikimlere başladı. Yenişehir Köprühisar köyünde, biber dikim heyecanı yaşandığını belirten Çiftçi İbrahim Ediz, "Her ürünü büyük emeklerle üretiyoruz. 1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" dedi. En büyük sorunlarının işçi sorunu olduğunu belirten Ediz, "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar" şeklinde konuştu. Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, daha sonra şunları kaydetti; "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."