GÜNDEM - 25 Kasım 2023 Cumartesi 10:46

2 bin lira bakım masrafından kaçarken, 200 bin lira zarara uğramayın

A
A
A

Konya’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte uzmanlardan araç sürücülerine kış lastiği ve araç bakım uyarısı geldi. Araç motor ustaları, ’2 bin liralık bakım masrafından kaçarken, 200 bin liralık zarara uğramayın’ uyarısı yaptı.

Türkiye genelinde kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’ta başlıyor. Uygulamaya sayılı günlerin kalmasıyla birlikte, araç sürücülerine kış lastiği ve araç bakım uyarısı geldi.

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kış lastiğinin kullanımının hayati önem taşıdığını vurgulayan teknik servis uzmanı Ural Zeybek, “Yaz lastiklerinin kış aylarının gelmesiyle bir an önce değiştirilmesi gerekli. Yaz lastiklerinin kış aylarında kullanılması, özellikle fren mesafesinin uzamasıyla beraber kazalara da sebep oluyor. Kış lastiklerini bir an önce sürücülerin kullanmaya başlamaları lazım. Kış lastiklerinin ölçümleri 4 milimetre olması şartıyla minimum şekilde geçmesi zorunludur. Kış lastiği en önemlisi etkisi fren mesafesini kısaltmasıdır. Kış lastiğinin yapısından dolayı araçta minimum fren mesafesini sağlayıp aracın güvenli bir şekilde durması en önemli etkisidir” şeklinde konuştu.

2 bin lira bakım masrafından kaçarken, 200 bin lira zarara uğramayın

“Kış lastik kullanımı şehir dışında olduğu kadar şehir içinde de önemli”

Kış lastiğinin diş yüksekliğinin en az 4 milimetre olması gerektiğinin altını çizen Zeybek, “Kar veya yağmur yağmaksızın özellikle havaların soğumasıyla sabah saatlerindeki gizli buzlanmaya karşı kış lastiklerini 1 Aralık’tan itibaren takılması gerekmektedir. Kış ayları geldiğinde kış lastiklerinin ebatları maksimum 8, minimum da 4 milimetrenin altında olmamalıdır. 4 milimetrenin altında olan lastikler fren mesafesini uzatmaktadır. Kış lastiği kullanımı şehir dışında olduğu kadar şehir içinde de önemli bir nokta. Sabah görülen sis, buz, gizli buzlanma şehir dışı yollarda olduğu kadar şehir içinde de önemlidir. Sürücülerimiz bu nedenle kesinlikle kış lastiklerini taktırmayı ihmal etmesinler” dedi.

"2 bin liradan başlayan bakım fiyatlarından kaçan sürücüler, sonrasında 200 bin lira zarara uğruyor"

Periyodik bakım sonrası araç ağır bakımlarının da önemli olduğunu vurgulayan motor ustası İlyas Gür de, "Araçlarda kış bakımı önemli. Kış lastiği ve ikinci faktör ise araç bakımı; aracımızın akü, motor suyu, sıvısı, antifriz, akü, silecekler. Bunlar sürüş güvenliğimiz için kış şartları için önemlidir. Motor antifrizi koymazsak aracımızda motor donma yapar. Ciddi masraflara yol açar. Cam suyu dediğimiz antifriz olmazsa uzun yolda görüş mesafesi düşer ve kazaya sebebiyet verebilir. Araç bakımını önceden kış yaklaşırken yaptırmayan sürücülerimiz hava sıcaklıkları aniden düştüğü zaman, yani hava sıcaklıkları gece eksi derecelere geldiğinde motorda donmalar olur ve bu da ciddi masraflara yol açabiliyor. Arabada motor suyu olmadığında, motor suyunda antifriz olmadığında bu da ortalama 200 bin lira kadar masraf açabilir. Minimum 2 bin liradan başlayan bakım fiyatlarından sürücülerimiz kaçıyor maalesef, sonrasında ise 200 bin lira zarara uğruyor. Bütün araç kullanıcılarımız bir emanet bir can taşıyor. Güvenli sürüş için kış bakımı çok önemli. Bu nedenle kış bakımını yaptırılmadığında maalesef kaza oranları artıyor. Kış lastiği kullanmayanlar da kaza oranını yüksek oranda arttırıyor. Frene bastığımızda araç durmuyor, kayıyor" diye konuştu.

2 bin lira bakım masrafından kaçarken, 200 bin lira zarara uğramayın

İbrahim Yetkin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ölümle sonuçlanabilen kuduzla ilgili veterinerden aşı uyarısı HATAY (İHA) – Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne’nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.