GENEL - 17 Haziran 2018 Pazar 12:07

Baba mesleğine olan aşkından 21 yıldır çömlek yapıyor

A
A
A
Baba mesleğine olan aşkından 21 yıldır çömlek yapıyor

Konya’da, unutulmaya yüz tutan el sanatı meslekler arasında yer alan çömlekçilik, Serdar Keski’nin elinde yaşamaya devam ediyor.

Konya’da, unutulmaya yüz tutan el sanatı meslekler arasında yer alan çömlekçilik, Serdar Keski’nin elinde yaşamaya devam ediyor.


Çömlek ustası Serdar Keski, 21 yıldır baba mesleği çömlekçilik yaparak toprağa şekil veriyor. İlkokul yıllarında babasının çırağı olarak toprakla uğraşmaya başlayan ve okuldan arta kalan zamanlarını atölyede geçiren Serdar Keski (31) şimdilerde kardeşleri ile beraber mesleğe devam ediyor.


Çanak, testi, çömlek, güveç kabı, vazo, saksı, küp çeşitleri gibi ihtiyaç olan ne varsa toprağı çamur haline getirerek ürettiğini söyleyen Serdar Keski, “Mesleğimizi babadan öğrendik. 10 yaşından itibaren bu işin içindeyim. Hem eğitim hayatımız devam etti hem de iş hayatımız devam etti ama hiçbir zaman bu gönül verdiğimiz çömlek imalatı işinden kopmadık” dedi.



"Testi, suyun içinde klor veya kireç varsa süzüyor"


Çömlek ustası Keski, topraktan ürettikleri ürünlerin tamamen doğal olduğunu hiçbir katkı maddesi içermediğini dile getirdi. Keski, "Testiden su içen insanlar gerçekten çok sağlıklı su içerler. Bugün plastiklerin kanserojen madde etkisi var. Plastiklerin içinde su durdukça ister istemez plastikle kaynaşma içine giriyor su sağlıksız bir hal alıyor. Testilerin farkı, doğal süzme vazifesi almış bu malzemeler suyun içinde klordan veya kireç varsa süzerek size sağlıklı su içme olasılığı sağlıyor" diye konuştu.


Testi alanlara uyarıda bulunan toprak ustası Keski, "Testiyi ilk aldıklarında su ile doldursunlar. 2 veya 3 saat dinlensin çünkü fırından çıktıktan sonra testiler yıkanmıyor. İçindeki suyu döküp daha sonra istedikleri gibi kullanabilirler. Sabun veya kimyasal madde ile yıkamasınlar" şeklinde konuştu.



"Unutulmaya yüz tutmuş mesleklere zaman ayırın"


Serdar Keski, öğrencilerin boş vakitlerini topraktan ürünler üreterek değerlendirebileceğini ve bir meslek sahibi de olabileceklerini anımsatarak, "Okuyabilirsiniz, iyi bir eğitim de alabilirsiniz, bunları da yapın ama en azından boş zamanlarınızda üç aylık tatillerde veya Pazar günleri bu işle uğraşırsanız bir meslek sahibi olursunuz" tavsiyesinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya SGB Yönetimini ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alemdar: “Sakarya’nın ilk sorunu depremdir” Sakarya Gazeteciler Birliği (SGB) Başkanı N. Müjdat Çetin, Onursal Başkan Zeki Aydıntepe ve yönetim kurulu üyeleri Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Alemdar ziyarette, “Sakarya’nın ilk sorunu depremdir” dedi. SGB yönetimine ziyareti için teşekkür eden Başkan Alemdar, şehirdeki çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Başkan Alemdar, “Deprem, dönüşüm ve dirençli şehirler sloganı bir seçim sloganı değil. Birincisi insani bir yön, ikincisi bulunmuş olduğum bir görevin sorumluluğu, üçüncüsü herkesin geleceği. Onun için benim senin değil, şu şehirde bütün kesimin en az benim kadar mesuliyeti var. Müteahhit ve belediye deprem konusunda suçlanacak en son kısımdır. İlk suçlanacak, yer bilimciler jeoloji mühendisleridir. Plancılardır” dedi. Bir deprem olduğunda yer bilimcilerin çıkıp hepsinin konuştuğunu ve fikir beyan ettiğini ifade eden Alemdar, “Hepsi konuşuyor. Müteahhit konuşmuyor, belediye başkanı konuşmuyor. Ben rastgele bina yapılan yeri imara açtım demiyorum ki. Zemin etütcü, yer bilimci bana buradaki bütün gerçekleri söylemiş olsa, niye bunu yapayım buraya?.. Deprem hafife alınacak bir şey değil. Depreme hazırlık ben zarar ediyorum, benim kaybım var denilip yapılacak bir şey değil. Eğer dönüşüm rantsa siz alın rantı. Şehirde binaların çoğu yamuk. Biz şimdi burayı komple kaldırıp taşıma işlemini de geçtik, bunu artık yapamayız. Bu saatten sonra yapmamız gereken, alüviyon topraklara, yumuşak zeminlere, riskli bölgelere değil, sağlam zeminlere yapılar yapmalıyız” diye konuştu. “Deprem gerçeğini hafife almak bu şehre ihanettir” Başkan Alemdar, “Yer bilimci, şehir plancısı, mimar, mühendis, yapı denetim, belediye, müteahhit, el ele verecek ve şehirde herkes el birliği ile dönüşümü yapacak. Yoksa ben kahraman değilim. Tek başıma ne bütçem var, ne de o kadar gücüm var. El birliği ile ada olur, mahalle olur, bölge olur, uygun bir zamanda kentsel dönüşüme girilebilir. Tek tek bu iş çözülemez, kimse birbirini kandırmasın. Ben olaya çok yönlü bakıyorum. Her taraftan bakıyorum. Her taraftan bakan birisi tek başına karar veremez. Siz de elinizi değil, gövdenizi taşın altına koyacaksınız. Gittiğim her yerde söylüyorum, Her ziyarette ifade ediyorum. Bu şehirde depremi fantezi olarak konuşmak ihanettir, bu kadar net. Bu şehirde deprem gerçeğini hafife almak bu şehre ihanettir. Bu insanlığa ihanettir. Deprem için tarih verilmiyor ama tarih geldi. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Her şeyden daha önemli olan Sakarya’nın deprem gerçeği olduğudur. Yarınlara geleceğe güvenle bakmak için de önceliğimiz depreme hazırlık olmalı. Önce sağ kalalım sonrasında diğer hizmetlerimizi de yerine getiririz” şeklinde konuştu.