GENEL - 16 Ocak 2018 Salı 16:46

Başkan Konuk: “KGTÜ, gıda ve tarım teknolojisine yön verecek”

A
A
A
Başkan Konuk: “KGTÜ, gıda ve tarım teknolojisine yön verecek”

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin (KGTÜ) 2018-2019 Yılı Strateji Belirleme Toplantısı, kurucu Başkan AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk başkanlığında gerçekleştirildi.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin (KGTÜ) 2018-2019 Yılı Strateji Belirleme Toplantısı, kurucu Başkan AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk başkanlığında gerçekleştirildi.


Kuruluş aşamasını tamamlayan üniversitenin artık gıda ve tarım teknolojilerine yön verebilecek bir noktaya geldiğine dikkat çekilen toplantıda, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin dünya seviyesinde laboratuvarlara sahip olduğu da ifade edildi.



“KGTÜ, kısa zamanda büyük bir ilerleme kaydetti”


Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Strateji Belirleme Toplantısını Konya Şeker’in Çumra Kampüsünde yaptı. Başkan Recep Konuk’un açılış konuşmasından sonra Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır ve Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş tarafından kuruluşundan itibaren üniversitenin faaliyetleri, yürütülen projeler ile eğitim-öğretim ve Ar-Ge faaliyetleri konulardaki gelecek planları hakkında bilgi verildi.


Toplantıda üniversite öğretim üyelerinden oluşan proje gruplarından bilgi alan Recep Konuk, "Artık teknoloji transfer eden değil teknoloji üreten bir alt yapının kurulma aşamasına evrildiğimizi görüyorum" diyerek; Pancar Ekicileri Kooperatifi teşkilatlanması ile “gıda güvenliği”nin teminat altına alındığını, Konya Şeker-ABH bünyesindeki gıda ve tarım alanında üretim yapan 45 tesis ile “güvenilir gıdayı” TORKU markası ile pazara sunduklarını üniversite ile de gelişmedeki eksiğimiz olan son teknolojiye zamanında hatta bazen en erken kavuşma güvencesini sağlayacaklarını dile getirdi.



“KGTÜ ile bilgiyi ürüne dönüştüreceğiz”


Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin bilgiyi ürüne dönüştüren bir üniversite olduğunu belirten Konuk, TORKU’nun marka değeri çok kıymetli. Çiftçi iştiraki olan Konya Şeker’in markası olan Torku’nun doğduran 60, dolaylı 100 ülkeye ihracatı yapılmaktadır. Entegre üretim tesisi sayesinde ürün ve faaliyet alanı çeşitliliğini artırmış, aldığı bu kararla ithalatı engelleyecek ve birçoğunu da ithalattan ihracata dönüştürecek bir sistem kurmuştur. Buna en büyük örnek Ayçiçek üretimidir. Konya’da Ayçiçek üretimi yıllık ortalama 40 bin tonu bulmazken bizim kurduğumuz tesislerle bugün 400 bin tonlara ulaşmıştır ve yağlık tohum ithalatı büyük ölçüde önlenmiştir. Panagro yatırımı ile et ve süt üretimi sistemli bir şekilde yapılır hale gelmiştir. Açığa üretim engellenmiş, sözleşmeli üretim sayesinde planlı üretim sağlanmış, üretim gücü optimal düzeye ulaşmıştır. Konya Şeker’in uyguladığı bütün sistemlerle biyoekonomik sistem verimli hale gelmiştir, üretimin sürekliliği sağlanmıştır. Biz göreve geldiğimizde bir fabrikamız vardı, biz bu fabrikadan 45 tesis çıkarttık, üretmeyi öğrendik, Torku markasını oluşturduk, ürettiklerimizi Torku markası ile dünyaya satmaya başladık ama bir eksiklik gördük; o da yurt dışından teknoloji transferi için hem büyük miktarlarda kaynak aktarmak durumunda kalacağız hem de maalesef teknolojik olarak dışa bağımlılığımız sürecek. İşte bu noktada teknolojik olarak dışa bağımlılığımızı azaltmak, gıda ve tarım alanında yerli ve milli teknolojiyi üretebilmek amacıyla Konya Gıda ve Tarım Üniversitesini kurma kararı aldık ve yurt içi ve özellikle de yurt dışındaki yoğun çalışmalar neticesinde üniversitemizi kurduk. Bugün üniversitemiz kuruluş aşamasını tamamlamıştır, artık ileriye bakma vakti gelmiştir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bilinçli olarak gıda ve tarım üniversitesi alanında ihtisaslaşmıştır. Zira biz Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile bilgiyi ürüne dönüştüreceğiz, hocalarımız bunu başaracaklar” diye konuştu.



“KGTÜ, tarımın geleceği için bilgi ve teknoloji üretecek”


Tarladan sofraya olan hattı tamamladıklarını da aktaran Başkan Recep Konuk, “Artık bu hattın sağlıklı işlemesini tamamlayacak bilişim teknolojilerini oluşturmamız, teknolojiyi gıda ve tarımla buluşturmamız gerekiyor, bu sistemi oluşturacak bilgiyi üretmemiz gerekiyor. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi sadece Konya havzasında değil bütün Türkiye’de tarımın, üretimin, gıdanın sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak bilgiyi üretecektir” dedi.



“Gıda ve tarımda referans bir kurum olduk”


Konya Şeker’in asıl işinin şeker üretimi olmasına rağmen, ülkemizin kalkınması için büyük projeler yürüttüğünü de vurgulayan Konya Şeker’in ürünlerini her kesimin tüketebileceğini belirten Başkan Konuk, “Biz çiftçilerimizin refahına katkı yapmak için enerji sektörüne de girdik, 45 tesis kurduk. Böylece hem çiftçimizin geliri arttı, hem de ülkemizde gıda ve tarımda referans bir kurum olduk. Bunun sürdürülebilirliği ise milli ve yerli teknolojinin üretilmesine bağlıdır. Bu vizyonla Konya Gıda ve Tarım Üniversitesini kurduk. Konya Şeker nasıl zirai ve endüstriyel üretimde referans bir kurum olmuşsa, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi de bu alandaki bilgi ve teknolojinin üretiminde referans bir kurum olmayı hedeflemektedir” ifadelerini kullandı.



"KGTÜ, çiftçinin işini kolaylaştıracak projeler üretiyor"


Önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek projelerin ele alındığı toplantıda, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin bilgi ve teknolojiye yön verecek bir üniversite olacağı ifade edildi. Bu çerçevede Türkiye’nin gıda ve tarım ile bu alanlarla ilişkili sektörlerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknoloji konularında öncelikler belirlenerek adımların atılması kararlaştırıldı. Türkiye’nin gıda ve tarımda kısa, orta ve uzun vadelerde ne tür politikaya ihtiyaç duyduğu, üretilecek stratejik ürünler gibi konular değerlendirildi. Toplantıda, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin sadece gıda ve tarım alanında işlevi olan bir üniversite olmadığı, bilişim teknolojileri alanlarında da çalışmalar yapılacağı, özellikle tarım alanında kolaylaştırıcı teknolojilerin oluşturulması hususunda öncülük edileceği, e-tarım (Tarım 4.0) uygulamalarında çiftçilere yön verecek, çiftçilerin bu teknolojiyi anlaması ve yoğun bir şekilde kullanması için çalışmaların yapılacağı, bu çerçevede, uydu teknolojisi ve robot teknolojisinin tarım sektörüne kazandırmak için çalışmaların yoğunlaştırılmasına karar verildi.



"KGTÜ, çevre dostu biyolojik mücadele teknolojileri üzerinde çalışıyor"


Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Sağlık bakanlığı ile yürüttüğü proje ile sivrisinek ve ev sineği (karasinek) ile mücadelede kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele yürütmeye başladı. Gereksiz ilaçlamaların yanında etkisiz ilaçlamanın önüne de geçen bu uygulama için Konya pilot bölge seçildi. Bütün Türkiye’ye uzanan bu ulusal projenin, uygulama Üniversitesi işlevselliğinin de göstergesi olduğu vurgulandı.


Toplantıya, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Mütevelli Heyet Başkan Vekilleri, Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Rektör Yardımcısı, Dekanlar, Akademisyenler, KGTÜ Ar-GE personeli ile Anadolu Birlik Holdingin İcra Kurulu Üyeleri ve Anadolu Birlik Holdingin fabrika ve tesislerindeki üst düzey yöneticiler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Dünyanın enerjisi İzmir’de buluşuyor Temiz enerjinin başkenti İzmir, WENERGY-Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na ikinci kez ev sahipliği yapacak. WENERGY Expo, yerli ve yabancı yüzlerce firmanın katılımı ve binlerce sektör profesyonelinin ziyaretiyle 9-11 Mayıs 2024 tarihlerinde fuarizmir’de düzenlenecek. Fuarla birlikte yapılacak kongrede de sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu çok sayıda oturum gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve diğer kuruluşlar tarafından düzenlenecek WENERGY - 2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, temiz enerji sektörüne ev sahipliği yapacak. 300’ü aşkın sektör paydaşını, uluslararası alıcı ve yatırımcılar ile buluşturulacak fuar; kamu, yatırımcı, sanayici ve tedarikçiyi bir araya getirecek. Fuarda, başta rüzgar, güneş, hidrojen, biyokütle ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerjinin tüm alt başlıkları yer alacak. Enerji sektörüne hizmet veren kurumlar, şirketler ve sivil toplum kuruluşları, fuarizmir’in çatısı altında toplanacak. Fuarda ayrıca, elektrikli araç ve şarj teknolojileri, kojenerasyon, üretim, dağıtım ve iletim sistemleri, enerji tesislerinde bakım, onarım ve servis hizmetleri, çevre teknolojileri, enerji verimliliği, enerji lojistiği, dijitalizasyon, enerji depolama, akıllı şebeke ve akıllı altyapı, enerjide siber güvenlik konularında son teknolojiler, en yeni ürün ve hizmetler sergilenecek. WENERGY Expo’da dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden çok sayıda sektör profesyoneli yabancı alıcı da ağırlanacak. WENERGY Expo ile eş zamanlı olarak yapılacak kongre de enerji sektörünün nabzını tutmaya hazırlanıyor. Sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu kongre kapsamında, çok sayıda oturum gerçekleştirilecek. Kongrede; enerji dönüşümünden yenilebilir enerji kullanımına, iklim değişikliğinden elektrikli araçlara kadar pek çok konu başlığı ele alınacak. Açılış konuşmasını Londra Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü’nün yapacağı kongrede; alanında lider ve ilham veren konuşmacılar bilgi ve birikimlerini paylaşacak. Kongre ile eş zamanlı olarak Elektrik Mühendisleri Odası tarafından da “Temiz Enerji Sempozyumu” düzenlenecek.
Kayseri Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor Bünyan’da, Erdemlerimizle Varız (ERVA) Projesi kapsamında spor okulu açıldı. Açılışta öğrencilerle buluşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, öğrencilere tarih dersi vererek, sporun önemini de anlattı. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in kentte göreve başlamasıyla beraber öğrencilerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için her branşta yaygınlaşan spor okullarına bir yenisi açıldı. Bünyan’da, Bünyan Şoförler Odası tarafından yaptırılan ERVA Spor Okulu Vali Gökmen Çiçek’in katılımı ile açıldı. Burada öğrencilerle yakından ilgilenen Çiçek, hem tarih dersi verdi hem de sporun önemini anlattı. Türk tarihinin ilk başta orta Asya’dan başladığını kaydeden Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; “Ecdadımız Orta Asya’da Çinlilere karşı çok büyük mücadeleler vererek var olma savaşı verdiler. Oradaki düşmanlarımız 1.5 milyar Çinlinin arasında kaybolmamak için var olma savaşı verdiler. Arkasından Anadolu’ya doğru geldiler. Sultan Alparslan ile beraber Bizans’ı yenerek Anadolu’nun kapılarını Türk’lere açtılar. Bir gün Haçlılar saldırdı. Kılıçarslan İznik’te Haçlılara karşı dimdik durdu. Kayseri’den Haçlılar geçerken Pınarbaşı ilçesinden devam ettiğinde binlerce Kayseriliyi katlettiler. Kayseri’nin büyük kahramanı Danişment Melik Emir Gazi “buradan kafirleri geçirmem” diyerek mücadele etti ve onları darmadağın etti. Arkasından Sultan Baybars “yenilmez” denilen Moğolları yendi” ifadelerini kullandı. Sporun önemine değinen Vali Çiçek; “Gençlerimizi kötü yollara sokmaya çalışanlara inat sporla uğraşacağız, kitap okuyacağız, derslerimize çalışacağız ve ailelerimizi gururlandıracağız. Sporcular spora inatla devam edecekler, Türk bayrağını milli takımla göndere çekecekler. Bunu sizden rica ediyorum. hepinizi çok seviyorum” dedi. Bakan Özhaseki’yi telefonla aradı, öğrencilerin sevgisini iletti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi arayan Vali Çiçek, öğrencilerin sevgilerini iletti. Bakan Özhaseki de, Bünyan’ın gözbebeği olan ilçe olduğunu söyleyerek, öğrencilere başarılar diledi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Açılışa; Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, Bünyan Belediye Başkanı Selahattin Metin, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Bünyan Belediyesi Eski Başkanı Özkan Altun ve davetliler katıldı.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimizle koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin farkındayız” Dünyada sıcak temasın olduğu bölgelere bakıldığında sahada sürpriz etkisi oluşturan teknolojileri oluşturmanın önemini vurgulayan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Savunma sanayii ekosisteminde başkanlığımızın koordinasyonunda tüm ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimiz, STK’larımız, kümelenmelerimizle birlikte çok sıkı ve koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin de farkındayız” dedi. Türk savunma sanayii ana yüklenicileri, alt yüklenicileri ve KOBİ’leri, OSTİM Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Programa Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yarsan ve birçok savunma sanayii temsilcisi katıldı. “Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimizle koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin farkındayız” Türk savunma sanayisinin kara, deniz ve hava olmak üzere birçok farklı platformlarda kullanılan ürünlerinin 180’in üzerinde 230’dan fazla ürün ihraç ettiğini dile getiren Savunma Sanayii Başkanı Görgün, “Savunma sanayimizin geliştirilmesi, güvenlik güçlerimizin modernizasyonu ana misyonuyla yola çıkan başkanlığımız kurulduğundan beri bu misyonu yerine getirmek üzere önemli adımlar atıldı. Bugün itibarıyla baktığımızda ürünlerimiz hem güvenlik güçlerimize hem de uluslararası alanda farklı coğrafyalarda dost ve müttefik ülkelere başarıyla hizmet ediyor. Biz de bunların başarıyla kullanılmasından memnuniyet duyuyor ve desteklerimizi dost ve müttefik ülkelerimize veriyoruz. Dünyanın geçmekte olduğu konjonktüre bakıldığında sıcak temasların olduğu birçok bölge var. Bununla birlikte barış zamanının olduğu bölgeler de mevcut. Buradan her iki durumda da bizim üzerimize düşen fırsatları en iyi şekilde yerine getirmenin farkında olarak çalışmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Aslında sıcak temasın olduğu bölgelere baktığınızda sahada sürpriz etkisi oluşturan, bununla beraber hasımlara fırsat vermeyecek teknolojileri oluşturmanın önemini görüyoruz. Bunun için de biz savunma sanayii ekosisteminde başkanlığımızın koordinasyonunda tüm ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimiz, STK’larımız, kümelenmelerimizle birlikte çok sıkı ve koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin de farkındayız. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak biz özellikle çalışma gruplarını çok önemsiyoruz. Kendi içimizde on farklı başlıkta çalışma grupları oluşturarak, bu koordinasyonu sağlamaya gayret gösteriyoruz. İnsan kaynakları kurumsal akademiler, hukuk, sözleşmeler, iş sağlığı ve güvenliği, inşaat ve altyapı, iletişim, denetim, tedarik, sosyal gruplar ve dernekler olarak bunları ana başlıklar altında topladık. Burada hep beraber bir savunma sanayi ekosistemi olarak ihtiyaç duyulan, bizden beklenileni, yüksek teknolojileri en hızlı ve en maliyet etkin şekilde ortaya çıkarabilmek adına hizalamaya, hizalandırmaya ve bunu ortak akılla birlikte yürütmeye gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. “KOBİ’lerimizin aslında farkındalığını arttıracak etkinlikleri yapmaya gayret gösteriyoruz” Savunma Sanayii Başkanlığı olarak KOBİ’lere önem verdiklerini vurgulayan Görgün, “KOBİ’lerimizin özellikle oluşturulan piramit yapıdaki önemli yerini vurgulayacak, sağlamlaştıracak, entegratör şirketlerimizin gözünde de KOBİ’lerimizin aslında farkındalığını arttıracak etkinlikleri yapmaya gayret gösteriyoruz. Bunun en somut örneklerinden bir tanesi; işte çok yakında bir ülkeye 135’in üzerinde KOBİ firmasını ülkenin savunma bakanıyla toplantı yapacak bir zemin oluşturduk. Etkinlikte OSTİM’de faaliyet gösteren dokuz firmamız vardı. KOBİ’lerimizin yetkinliklerini, becerilerini aktarmaya hep beraber gayret gösterdik. Sürdürülebilir bir sistem oturtmaya, sürdürülebilir bir yaklaşımla ilişkileri özellikle uluslararası anlamda kurgulamayı önemsiyoruz. Biraz evvel bahsettiğim o çalışma grupları da hep beraber bizleri savunma sanayiinde hizalarken, aynı zamanda da uzun soluklu sonuçların alınması için de önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak isterim” dedi.