EKONOMİ - 19 Kasım 2017 Pazar 11:53

Konya’dan Ankara’ya savunma çıkarması

A
A
A
Konya’dan Ankara’ya savunma çıkarması

Konya Sanayi Odası (KSO), 50 kişilik sanayici heyetiyle Türkiye’nin savunma sanayi devleri Aselsan ve FNSS ile Savunma Sanayi Müsteşarlığını ziyaret etti.

Konya Sanayi Odası (KSO), 50 kişilik sanayici heyetiyle Türkiye’nin savunma sanayi devleri Aselsan ve FNSS ile Savunma Sanayi Müsteşarlığını ziyaret etti. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’nün ev sahipliğinde yapılan ziyaretlere AK Parti Konya Milletvekilleri Uğur Kaleli, Ziya Altunyaldız ve Hüsnüye Erdoğan da katıldı.


Konya Sanayi Odası tarafından kurulan Savunma Sanayi ve Havacılık Kümesi üyelerinin katıldığı ziyaretlerde konuşan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Konya artık kabuğunu kırdı. Her sektörde iddiamız var. Özellikle savunma sanayinde Ankara’dan sonra bu hinterlantta Türkiye’nin en güçlü üretim kabiliyetine sahip şehriyiz. Dolayısıyla savunma sanayinden daha fazla pay almak istiyoruz. Ayrıca savunma sanayiyle çalışarak, ülkemizin milli projelerine destek vermeyi bir vatan borcu olarak görüyoruz” dedi.


Aselsan Konya ile çalışmak istiyor


Konyalı sanayici heyetin Ankara çıkarmasındaki ilk durağı Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketi Aselsan oldu. Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç, Aselsan Merkezi Tedarik Direktörü Ali Rıza Kılıç ve Tedarik Zinciri Yönetim Müdürü Murat Aslan ile görüşen Konyalı sanayiciler, yapılabilecek iş birlikleri hakkında bilgi aldı. Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç, Aselsan’ın yıldan yıla iş hacminin büyüdüğünü, bu büyümeyi destekleyen güçlü ve yerli bir tedarik zincirinin olması gerektiğini, bu anlamda yan sanayi firmalarıyla çalışmaya önem verdiklerini ifade etti.


Aselsan Merkezi Tedarik Direktörü Ali Rıza Kılıç, Aselsan’ın her 10 siparişten 9’unu KOBİ’lere verdiğini, Konyalı KOBİ’lerle de daha fazla çalışmak istediklerini söyledi. Aselsan’ın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Kılıç, Aselsan’ın Konya ile çalışma oranlarında bir yükseliş olduğunu, ancak bunun daha yukarıya taşınması gerektiğini ifade etti.


Tedarik Zinciri Yönetim Müdürü Murat Aslan ise, Aselsan’ın tedarik politikalarıyla ilgili bilgi verdi. Aralarında Konya’nın da bulunduğu 41 farklı ilde tedarikçilerinin olduğunu söyleyen Aslan, tedarikçi olmak isteyen firmaların internet sitesinde yer alan Aselsan Aday Tedarikçi Başvuru Formu üzerinden başvurularını yapmaları gerektiğini aktardı. Aslan, Aselsan’ın 5 bin 483 çalışanı olduğunu, 6 AR-GE merkezi ve 3 bin 166 AR-GE mühendisi bulunduğunu, 39 üniversiteyle de işbirliği yaptığını sözlerine ekledi.


Aselsan programına katılan AK Parti Konya Milletvekili M. Uğur Kaleli de, ülkenin son 15 yılda bilgiyi, stratejik alt yapıyı ve bütçeyi en iyi şekilde kullanarak teknoloji ürettiğine dikkat çekti. Aselsan’ın da güzel üretimler gerçekleştirdiğini söyleyen Kaleli, "Burada bulunan Konyalı sanayicilerimizi tebrik ediyorum. İnşallah Konya bundan sonra, Aselsan tarafından verilen 1 milyar dolarlık siparişlerden daha fazla pay alır" şeklinde konuştu.


“Savunma Sanayiyle çalışmak ülkeye olan bir sorumluluktur”


Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise, Konya sanayisinin yatırım iştahının devam ettiğini, bu iştahın sürdürülebilir olması için sanayicilere destek verdiklerini söyledi. Konyalı sanayicilerin savunma sanayi ana yüklenicileriyle çalışmaları için bir takım faaliyetler yürüttüklerini aktaran Kütükcü, yapılan iki ayrı savunma sanayi zirvesinde ana yükleniciler ile Konyalı sanayicileri buluşturduklarını dile getirdi. Savunma sanayi ile çalışmaya ticaretin yanı sıra, ülkeye olan sorumluluk olarak bakılması gerektiğini vurgulayan Kütükcü, "Savunma sanayi ile çalışma bizim ülkemize olan borcumuzdur. Varsa bu konudaki kabiliyetimiz bunu ülkemiz adına kullanmamız gerekiyor. Ana sanayi firmalarımız da bunun karşılığını ödemeyi kabul ediyor zaten. Savunma sanayi firmalarıyla çalışmak başlangıçta yeni bir disiplini, zorlanmaları getiriyor. Bu eşiği aşana kadar bir miktar gayret ve kararlılık gerekiyor. Bunu gösterdiğiniz zaman önünüzde kocaman bir pazar var. Biz Konya olarak burada hak ettiğimiz ölçüde payımızı alamıyoruz. Bunu başarabilmek için kararlılık gerekiyor, azim gerekiyor. İnşallah bunu başaracağız" şeklinde konuştu.


Konya’da 16 AR-GE merkezi, bir tane de tasarım merkezi olduğu bilgisini paylaşan Kütükcü, şehrin AE-GE’yi keşfettiğini, bu aksiyonun sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Savunma sanayi firmalarıyla çalışmanın firmaların AR-GE’ye olan ilgisini artıracağına dikkat çeken Kütükcü, yan sanayi firmaları ile ana sanayi firmalarını buluşturmaya aralıksız devam edeceklerini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Aselsan üretim merkezleri gezilerek, incelemelerde bulunuldu.


Konyalı heyet zırhlı muharebe aracı üreten FNSS’yi gezdi


Konyalı sanayicilerin Aselsan’dan sonraki durağı zırhlı muharebe araçları üreticisi FNSS firması oldu. Firmada incelemelerde bulunan Konyalı heyet, FNSS Yurt İçi İş Geliştirme Program Müdürü Haldun Olgun ve FNSS Proje, Kalite ve Tedarik Geliştirme Birim Yöneticisi Hakan Yağcı’dan bilgi aldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığının stratejisine uyumlu olarak yeni firmaları Türk savunma saniyeye kazandırmayı amaçladıklarını söyleyen Yağcı, bu yapı içerisinde tedarikçilerle sürdürülebilir olmayı amaçladıklarını ifade etti. Yeni projelerde yerli kaynakları daha fazla kullanmak için çaba sarf ettiklerini ifade eden Yağcı, satın almaların yüzde 80’lik kısmını çözüm ortağı olan firmalardan temin ettikleri bilgisini paylaştı. FNSS’ye çözüm ortağı olmak isteyen firmaların başvuru yaptıktan sonra ön değerlendirmeye alındığını ve daha sonra da yerinde inceleme yapıldığını aktaran Yağcı, belirli kriterlere göre incelenen firmalardan uygun olanlarla çalışmaya başladıklarını ifade etti. Yağcı, tedarikçilerinden sıfır hata, zamanında teslimat ve uygun fiyat beklediklerini sözlerine ekledi.


“Sanayicilik kahramanlık işidir”


Konya heyeti son olarak Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’i ziyaret etti. AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın da katıldığı ziyarette Konya’nın savunma sanayi ile ilgili neler yapabileceği ile ilgili istişarelerde bulunuldu. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Konyalı sanayicilerin ziyareti onuruna verdiği akşam yemeğinde, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, şunları söyledi:


“Türkiye’nin istiklali ve istikbali için savunma sanayi çok önemli. Güçlü bir savunma sanayi de ancak tabana yayılarak olur. Biz bu anlamda tüm sanayicilerimizi dinlemeye, onların işlerini kolaylaştırmaya her zaman hazırız. Sanayicilik gerçekten bir kahramanlık işi. Sanayi alanında faaliyet gösteren her sanayicimiz aslında birer kahramanlık hikayesi yazıyor.”


Ziyarete katılan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya’nın tedarik gücünün çok yüksek olduğunu ve savunma sanayinde Konya ile daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini söylerken, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın savunma sanayi pastasından daha fazla pay alması için Müsteşar Demir’den destek istedi. Kütükcü, oda olarak sektörün gelişimi için her şeyi yapmaya hazır olduklarını, 2018’de de Konya’da 3. Savunma Sanayi Zirvesi yapacaklarını bildirdi. Ziyaretlere Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bozkurt Çağlayan da katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol, The Retail Summit’te yerini aldı E-ticaret platformu Trendyol, küresel perakende ekosisteminin liderlerini buluşturan ve bu sene 23-24 Nisan tarihlerinde Dubai’de düzenlenen The Retail Summit’te yerini aldı. Zirve kapsamında Körfez pazarını mercek altına alan panelde konuşan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, şirketin bölgedeki hedeflerini anlattı. Dünyanın önde gelen perakende liderlerini bir araya getiren The Retail Summit Dubai’de gerçekleştirildi. Sektörden önde gelen 1000’e yakın katılımcıya ev sahipliği yapan zirvede, perakende dünyasındaki fırsat ve zorluklar masaya yatırıldı. Küresel perakende ekosistemine yön veren en büyük buluşmalardan biri olan The Retail Summit’te “Orta Doğu’ya Açılmak - Bölgeye Girmek İçin Kazandıran Reçete Nedir?” panelinde Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin bölgedeki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Liminal Retail Kurucusu ve CEO’su John Scott’un moderatörlüğünü üstlendiği panele Çetin’in yanı sıra; Estater Genel Müdürü Sanjay Goyal ve Majid Al Futtaim Lifestyle CEO’su Fahed Ghanim de katıldı. “Binlerce Türk markasını Körfez’e taşıdık” Çetin, şirketin Körfez açılımını ve hedeflerini şu ifadelerle değerlendirdi: “Geçtiğimiz yıl giriş yaptığımız Körfez pazarında, yerel ve uluslararası yatırımcıların desteğiyle kısa sürede 1,5 milyon müşteriye ulaştık. 2024 yılı sonu için hedefimiz ise 6 milyon müşteriye ulaşmak. Özellikle pandemi öncesinde fiziksel alışverişin öne çıktığı bu pazarda, her ne kadar alışveriş merkezindeki ziyaretçi sayıları canlı kalsa da bu alışkanlık değişiyor. Bu manada, Türkiye ve Avrupa ile kıyaslandığında da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) iyi durumda. Türkiye’de yüzde 84 olan internet penetrasyonu örneğin BAE’de yüzde 98 düzeyinde. Ayda en az bir kez online alışveriş yapanların oranı Türkiye ve Almanya’da yüzde 70-75 iken, BAE’de bu oran yüzde 86 seviyesinde. Bu durum bölgeyi bizim açımızdan heyecan verici kılıyor. Müşteri davranışları açısından baktığımızda bulunduğumuz diğer pazarlardaki genel beklentinin değişmediğini görüyoruz. Alım gücünün yüksek olduğu pazarlarda online alışverişi tercih edenlerin, uygulamaları ziyaret sıklığı oldukça yüksek. Ancak online alışveriş penetrasyonu, bu alandaki en olgun iki pazar olan ABD ve Çin’e göre geride kalıyor. Fiziksel perakende anlamında global markaların büyük ilgisini çeken bu pazarda büyüme potansiyeli görüyoruz. Şirket olarak, Körfez bölgesinde bulunduğumuz 6 ay içerisinde 150’si büyük üreticiler olmak üzere binlerce Türk markasını bu pazara taşıdık. Öte yandan online ve fiziksel perakendenin birbirini desteklediğini düşünüyoruz. Daha önce farklı yerlerde örneğini gördüğümüz gibi şu an sadece dijitalde bulunan markaların bu bölgede mağazalarını açmasını bekliyoruz. Alışveriş deneyimini artıran teknolojilerimiz ve oluışturduğumuz trafikten, her birini iş ortağımız olarak gördüğümüz, bölgedeki tüm perakendecilerin ve markaların yararlandığını gözlemliyoruz. Bu anlamda, müşterilerimize ve satıcılarımıza yaşattığımız alışveriş deneyimiyle bölgenin yeni dijital AVM’siyiz diyebiliriz.” “Bölgede Türkiye’ye ilgi büyük” Körfez’de Türk ürünlerine ve Türk kültürüne büyük ilgi olduğunu belirten Çetin şunları söyledi: “Müşteriler uygun fiyatlarla en son trend ürünlere, uçtan uca iyi bir alışveriş deneyimiyle ulaşmak istiyor. Bunu sağlamak da Trendyol olarak işimizin ana odağını oluşturuyor. Küresel markaların yanı sıra çok sayıda Türk üretici ve satıcısına ev sahipliği yapan bir platform olarak, bölgede Türk ürünlerine büyük talep olduğunu görüyoruz. Bu durum bölgede, Türk kültürüne ve Türk modasına duyulan yakınlıktan kaynaklanıyor ve bu da bize olan ilgiyi de artırıyor. Ülkemize olan ilgiyi gördüğümüz bir başka alan da popüler kültür. Bölgede en çok Türk dizileri takip ediliyor. Geçtiğimiz günlerde bölgede açtığımız ilk pop-up mağazamızda bize eşlik eden Türk oyuncularına yoğun bir ilgi oldu. Körfez ülkelerinde bilinen ve sevilen, halihazırda uzun süredir iş birliği yürüttüğümüz Türk oyuncularını ve influencer’ları bölgeye taşıyoruz. Bölgede influencer-takipçi ilişkisi güven, bağlılık ve hayranlık üzerine kurulu. BAE’de Instagram kullanımı, Türkiye’ye kıyasla yüzde 28 daha az. Ancak Türkiye’de yüzde 74, Almanya’da yüzde 44 olan influencerlara güven, BAE’de yüzde 80 oranında. Bu verileri çok önemsiyoruz, Körfez’de 6 binin üzerinde influencer ile çalışıyoruz” dedi. Girişimciliğe yatırım, ticaret hacmine destek Özellikle BAE’deki girişimcilik ekosisteminin çok dinamik olduğunu belirten Çetin, bu bölgede çok sayıda start-up’ın yeni perakende teknolojileri üzerine çalıştığını söyledi. Çetin şu ifadeleri kullandı: “Faaliyette bulunduğumuz tüm ülkelerde dijital ekosistemi ve ekonomiyi büyütme vizyonumuz doğrultusunda, bölgedeki start-up’larla yakın çalışmayı ve onlara destek olmayı önceliklendiriyoruz. Bunun aynı zamanda halihazırda 20 milyar doların üzerinde olan Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacmi üzerinde de olumlu bir etki oluşturacağını düşünüyoruz. Körfez ülkelerindeki müşterilerimize, 50 bin yerli üreticimizin ürettiği, 1600 alt kategoride 15 milyon ürün seçeneği sunuyoruz. Bu, bölgedeki en yüksek ürün yelpazelerinden biri demek. Türkiye perakende sektörünün büyük oyuncularının ve aynı zamanda KOBİ’lerin işlerini büyütmelerine olanak tanıyan pazaryeri modelimizi bu bölgeye de taşıyarak, geniş ürün yelpazesini Körfez bölgesindeki müşterilerimizle buluşturuyoruz.”
Muğla Dalaman’da yeni dönem muhtarlar toplantısı yapıldı Dalaman Kaymakamlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası mazbatalarını alan mahalle muhtarlarıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi. Dalaman Kaymakamlığı, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından göreve başlayan mahalle muhtarları ile yeni dönemin ilk toplantısını yaptı. Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta’nın başkanlık ettiği toplantı, ilçenin önde gelen yöneticilerini ve muhtarları bir araya getirdi. Toplantıya, Garnizon Komutanı Hava Silah Sistem Albay Halil Gökçe, Belediye Başkanı Sezer Durmuş, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İlçe Nüfus Müdürü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü, Orman İşletme Müdürü ve seçilen muhtarlar katıldı. Toplantıda, muhtarların sorumluluk alanları, mahallelerin ihtiyaçları ve gelecek dönemde gerçekleştirilmesi planlanan projeler ele alındı. Ayrıca, ilçenin genel güvenliği, eğitim kalitesi ve sosyal hizmetlerin iyileştirilmesi gibi konular da gündeme geldi. Katılımcılar, ilçenin kalkınması ve halkın refahı için ortak çalışma yürütme konusunda fikir birliğine vardı. Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Mahalle muhtarlarımızla birlikte ilçemizin her köşesine hizmet götürmeyi hedefliyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantı, bu hedefe ulaşmak için atılan önemli bir adım oldu” dedi.
Bursa BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren BUTGEM ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı arasında “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde cezaları infaz edilen yükümlülere yönelik istihdam odaklı mesleki eğitim kursları düzenlenecek. BUTGEM’in Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan merkez binasında gerçekleştirilen protokole Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Abidin Şakir Özen, BTSO Divan Kâtibi Gülçin Güleç, BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, BTSO Meclis Üyesi Irmak Aslan ve Bursa yargı camiasından önemli isimler de katıldı. Programın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, insan kaynağının önemine işaret ederek, “Bursa’da 15-64 yaş arası nüfusun yarısı çalışma hayatının içinde. Ancak 1 milyona yakın insanımız, hiçbir ekonomik faaliyette yer almıyor. İşte bu merkezimiz tam da bu noktada çalışmayan nüfusun meslek sahibi yapılması ve sektörden gelen talepler doğrultusunda istihdama kazandırılmasını amaçlıyor.” diye konuştu. Mesleki eğitimin, sadece bireylerin geleceğini şekillendiren bir yol değil, aynı zamanda toplumların ve ülkelerin kalkınmasının temel taşlarından biri olduğunu ifade eden İbrahim Burkay, “Güçlü bir gelecek, ancak iyi kurgulanmış bir mesleki eğitim sistemi ile mümkündür. BTSO olarak eğitime yaptığımız yatırımı hiçbir şartta kaybettirmeyen ve en kârlı yatırım olarak görüyoruz. Bu kapsamda “insana yatırım geleceğe yatırımdır” anlayışıyla hareket ederek, mesleki eğitim, mesleki standartların yükseltilmesi ve istihdama dönük birçok önemli proje gerçekleştirdik.” dedi. İstihdamda örnek proje BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yeme-içme, turizm ve konaklama sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda BTSO Mutfak Akademi projesini hayata geçirdiklerini belirterek, “Mutfak Akademi, sosyal sorumluluk anlayışıyla özellikle kadınlarımızın, gençlerimizin ve dezavantajlı bireylerimizin de iş hayatına kazandırılmasında önemli bir görev üstleniyor. Bu kapsamda Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile birlikte çok önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bugün de bu alandaki çalışmalarımızı bir adım daha ileriye taşıyacak önemli bir işbirliği protokolü gerçekleştirdik. Sektörümüzün bölgesel iş gücü ihtiyaçları doğrultusunda, Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde cezaları infaz edilen yükümlülere yönelik, istihdam odaklı mesleki eğitim kursları düzenleyeceğiz. Burada öncelikli amacımız dezavantajlı bireylerin mesleki eğitim yoluyla istihdama katılımlarına destek olmak, bu kişileri topluma faydalı bireyler haline getirerek sosyal uyumlarını kolaylaştırmaktır. Gerçekleştirdiğimiz protokolün kurumlarımız ve kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. “Protokolü, farkındalık oluşturma adına çok kıymetli buluyorum” Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, BTSO’nun çok değerli bir kurum olduğunu ve Mutfak Akademi projesi ile bir irade ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusa sahip olduğunu belirten Solmaz, “Bizim için bütün vatandaşlarımız değerli. Bu noktada BTSO Yönetim Kurulu Başkanımızın çalışma arkadaşlarıyla göstermiş olduğu irade ile tüm vatandaşlarımızın faydalanabileceği bir model oluşturuldu. Kendi eğitimini yeterli görmeyen ve o eğitimle istediği yaşam standartına kavuşamayan insanlarımız var. Gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle vatandaşlarımızın bu sıkıntısını gidereceğiz. İmzaladığımız protokolü farkındalık oluşturma adına da çok kıymetli buluyorum. Burada alınan eğitim ile dezavantajlı gruplarımız iş aramasına gerek kalmadan iş sahipleri onları bulacak. Projeyi bu aşamaya kadar getiren başta BTSO Başkanı Sayın İbrahim Burkay olmak üzere BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Abidin Şakir Özen’e ve BTSO Meclis Üyesi Irmak Aslan’a teşekkür ederim.” diye konuştu. “Ekonomik kalkınmanın temeli mesleki eğitim” BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Abidin Şakir Özen, Türkiye’de ekonomik kalkınmanın temelini mesleki eğitimin oluşturduğunu söyledi. Bursa’nın güçlü sanayisi ile mesleki ve teknik eğitim alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Özen, “Bugün de BUTGEM ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığımız ile mesleki eğitim işbirliği protokolünü gerçekleştirdik. 2018 yılında gerçekleştiriğimiz protokol kapsamında dezavatajlı grupların oluşturduğu 100 kursiyerimizin meslek sahibi olmasına imkan oluşturmuştuk. Bugün gerçekleştirdiğimiz protokol de denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan veya eski hükümlüler gibi istihdam açısından dezavantajlı grupların meslek sahibi olmasını sağlayacak. Kursu başarı ile tamamlayan kursiyerlerimizin istihdamlarına öncelik verilecek. Nitelikli istihdama güç katacağına inandığımız protokolün kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. BTSO Meclis Üyesi Irmak Aslan da toplantıda BTSO Mutfak Akademi projesine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından BTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, ‘Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nü imzaladı. Protokülün ardından barista eğitimini tamamlayan denetimli serbestlikten faydalanan yükümlülerin sertifika töreni gerçekleşti. Program workshop ile sona erdi.
Ordu Gülay: "Rekabet Kurumu çimento zammını incelemeli" Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı 10. Meslek Komitesi Başkanı Kadir Gülay, çimento fiyatlarında yüzde 43’e varan zam oranının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Çimento üreticileri artık rekabet etmiyor, birlikte karar alıyorlar. Rekabet Kurumunun konuyu ivedi bir şekilde incelemesini talep ediyoruz” dedi. Gülay yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan inşaat sektörü ele alındığında, sektörün en önemli dinamiklerinden olan çimentoya, kovid-19 pandemisi döneminde uygulanan zam yapmama politikasının aynen uygulanması gerektiğini söyledi. Gülay, yüzde 43’e varan zam oranının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Tüm üretici firmaları ülkemizin geçirdiği bu sıkıntılı günlerde sağduyuya davet ediyoruz. Gelen bu zam sonrası vatandaşın ev alma planları, önce bankaların astronomik kredi faiz oranları, şimdi de çimento fiyatlarının artmasıyla başka baharlara kaldı. Gelen bu keyfi zammı anlamak mümkün değil” ifadelerine yer verdi. “Rekabet Kurumunun konuyu ivedi bir şekilde incelemesini talep ediyoruz" Çimento üreticileri artık rekabet etmek yerine birlikte karar aldıklarını iddia eden Gülay, “Sektör paydaşlarına başka alternatif kalmayacak şekilde, hiçbir rekabet şansı oluşturmadan fiyatları belirliyorlar. Rekabet Kurumunun konuyu ivedi bir şekilde incelemesini talep ediyoruz. Hiçbir gerekçe olmadan yapılan ve yapılacak olan zamlara tahammülümüz yoktur. Bu doğrultuda her platformda önce sivil toplum örgütleri olarak bizler, sonra da milleti, bu fahiş fiyat zulmüne dur demeye çağırıyor, serbest piyasa maskesi altında, ekonomi üzerindeki kartelleşmelerin ve devlet otoritesini nasıl hiçe saydıklarının farkında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Devletimizin yetkili organlarını bu ve benzeri eylemlere karşı gerekeni yapacağına olan inancımızı bir kere daha vurguluyoruz. Bu ülkede artık ekonomik krizler birileri için fırsatı olmamalı diyoruz” şeklinde konuştu.