GENEL - 14 Kasım 2017 Salı 15:16

Selçuk’ta,Türkiye’de Bilim Akademisi Geleneği anlatıldı

A
A
A
Selçuk’ta,Türkiye’de Bilim Akademisi Geleneği anlatıldı

Selçuk Üniversitesi İbn-i Sina (Avicenna) Topluluğu tarafından hazırlanan Türkiye’de Bilim Akademisi Geleneği Konferansı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkan Yardımcısı ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr.

Selçuk Üniversitesi İbn-i Sina (Avicenna) Topluluğu tarafından hazırlanan Türkiye’de Bilim Akademisi Geleneği Konferansı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkan Yardımcısı ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in anlatımıyla gerçekleştirildi.


Konferansta konuşan TÜBA Başkan Yardımcısı ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, “Türkiye Bilimler Akademisi 1993 yılında kararnameyle kurulmuştur. Bilim akademileri; adı üzerinde ilimle, bilimle uğraşan kuruluşlardır. Tek kuruluş da değillerdir. Geçmişte kurulan Nizamülmük ve akademiler arasında bir bağ vardır. Çünkü akademiler seçkin bilim insanlarının oluşturduğu teşekküllerdir. Üniversitelere göre daha küçük kuruluşlardır. Hatta bazı ülkelerde sınırda koyulmuş örneğin; Japonya Bilim Akademisi’nde üye sayısı maksimum 150 ile sınırlandırılmış. Japonya’nın çok nüfuslu ve eğitimli insan sayısının yüksek olduğunu düşünürsek bu sayı çok az kalır. Türkiye Bilimler Akademisi’nde üye sayımız 200’dür” dedi.



“TÜBA, Batı model alınarak kurulmuştur”


Bilimsel akademilerin doğu ve batı tipi olarak ikiye ayrıldığını söyleyen TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, “Bizim akademimiz ‘Batı’ tipi akademiler model alınarak kuruluştur. Bir de ‘Doğu’ tipi akademi vardır. Özellikle Sovyetler döneminde kurulan akademiler ve Çin’de doğu tipidir. Bulgaristan, Rus ve Azerbaycan Bilim Akademileri Türkiye’deki TÜBA, YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) ve TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu) görevlerini üstlenmişlerdi. İyi ki biz de böyle değil. Çünkü bütün işlevlerin tek bir kurumda toplanması sürdürülebilir bir durum değil. Daha da önemlisi o kurumun işlevsizleşmesine yol açabilir. Türkiye’de Bilimsel Akademilerde üye seçiminde ilk 10 üyeyi doğrudan hükümet seçiyor. Sonra bu 10 üye, bir 10 üye daha seçiyor. Daha sonraki 20 üye, diğer üyelerini kendileri seçiyorlar. TÜBA’nın mevcut üye seçiminde asli üyeleri 150, şeref üyeleri için sınır yok. Şeref üyelerinin tamamı TÜBA tarafından seçiliyor. Diğer üyelerin ise yarıya yakını TÜBA, yarıya yakını YÖK ve TÜBİTAK tarafından seçilmiştir. Zaten ‘Batı’ tipi dediğimiz akademilerin özelliği üyelerini kendileri seçmeleridir. 2011 yılında yapılan düzenleme ideal değildi ama gerekliydi. Bu haliyle de sürdürülebilir değildir” ifadelerini kullandı.


Programın sonunda TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ve Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selvi, tarafından plaket ve hediyeler takdim edildi.


Türkiye’de Bilim Akademisi Geleneği Konferansı’na Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Serdar Göktaş, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selvi, Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Tosun, Bozkır Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Osman Tugay, Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Pedodonti A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Yıldırım öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.