YEREL HABERLER - 24 Mayıs 2017 Çarşamba 12:32

Müdür Zülkarni Yeldemez: Kütahya müze zengini

A
A
A
Müdür Zülkarni Yeldemez: Kütahya müze zengini

Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahya’nın müze zengini bir şehir olduğunu kaydetti.

Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahya’nın müze zengini bir şehir olduğunu kaydetti.


Müze ziyaretçilerinin her geçen gün attığını dile getiren Yeldemez, "Müzeler tarih, kültür, bilim ve sanat değerlerinin sergilendiği yerlerdir. Sergilenen bu eserler geçmişteki insanların yaşam tarzları, düşünceleri ve inançları hakkında bizlere önemli bilgiler verir. Geçmişten bir şey öğrenerek bugünü anlamaya ve geleceğimize yön vermeye yardımcı olan müzelerimiz geçmişle gelecek arasında önemli bir kültür köprüsü, aynı zamanda insanın hiçbir kaynaktan elde edemeyeceği bilgileri sunan önemli bir eğitim kurumudur. Bakanlığımız Türk müzeciliğini çağdaş müzecilik anlayışına taşımak için yeni atılımlar gerçekleştirmiştir. Müzelerimize gelen ziyaretçi sayılarını artırmak ve müzelerimizin birer sosyal ve kültürel etkinlik merkezleri haline getirmek için müze kart uygulamasını hayata geçirmiştir. Bu uygulama tarihi ve kültürel mirasımızı halkımıza daha etkili ve verimli bir şekilde tanıtmaya yönelik ciddi ve önemli bir adımdır. Kütahya’mız müze sayısı bakımından ülkemizin önemli ilerinden biridir” diye konuştu.



"Kütahya Müzesi 50 yaşında"



Kütahya Müzesi’nin 50 yılı geride bıraktığını belirten Yeldemez, “Müzelerde sergilenen ve korunan her eser geçmişten bir bilgi taşır bu nedenle Kütahya Müzesi’ndeki eserlerin size anlatacak bir şeyleri mutlaka vardır. Kütahya Müzesi 50 yılını geride bırakmıştır. O zamanın mütevazı şartlarında açılan arkeoloji müzesi bünyesinde eski eserlerin toplanması, korunması ve sergilenmesi amacıyla çalışmalarına başlamıştır. Kütahya Müzesi 1965 yılından bugüne geçen zaman içinde bölgemizdeki hatip yerleşim yerlerinin tespiti, envanteri, yapılan arkeolojik kazı çalışmalarından ve vatandaşlardan gelen eserlerle koleksiyonumuz her geçen gün daha da zenginleşmektedir. Bugün itibari ile müzelerimizde envanterli 51 bin adet kültür ve tabiat varlığımız bulunmaktadır. İlimizde üç adedi Bakanlığımızda 7 adedi ise bakanlığımızın denetiminde olmak üzere 10 adet müze bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.


2016 yılı ziyaretçi sayılarını da paylaşan Müdür Zülkarni Yeldemez, “Kütahya tarihi ve doğal zenginlikleri açısından oldukça zengin bir ilimizdir. Halen tescilli kültür ve tabiat sayısı bin 975 tir. 2016 yılında müzelerimizi 67 bin kişi ziyaret etmiş 118 bin TL gelir elde edilmiştir. İlimize yapılan arkeolojik kazılar bölgemiz arkeolojisinin aydınlanması açısından da önemli katkılar sağlamıştır. Bizlere düşen görev atalarımızın binlerce yıl öncesinden günümüze, bize emanet ettiği bu eserlere sahip çıkmak ve onları bizden sonra geleceklere sağlam ve en sağlıklı şekilde teslim etmektir. Büyük Önder Mustafa kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Bir vatana sahip olmanın yolu o topraklarda yaşamış tarihi olayları bilmek olmuş uygarlıkları tanımak ve sahip olmaktan geçer” şeklinde konuştu. (EFE)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.