YEREL HABERLER - 23 Mart 2016 Çarşamba 11:52

Malatya'da 247 Tesis Açılacak

A
A
A
Malatya'da 247 Tesis Açılacak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç, IPARD I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD II Lansman Töreni hakkında açıklama yaptı. Tunç, IPARD I programı kapsamında yatırım süreci tamamlanan 247 tesisin toplu açılışını gerçekleştirileceklerini belirtti.
TKDK Malatya İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD II Lansman Töreni, 27 Mart Pazar günü yapılacak. TKDK Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanıyla Malatya’nın da içerisinde yer aldığı Türkiye’nin 42 ilinde uygulanacak olan IPARD II Programı kapsamında, faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibe desteği sağlanacağını kaydetti. Tunç, “IPARD I Programında desteklenen et ve süt besiciliği, et süt su ürünleri işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme ve depolama tesisleri, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yeni dönemde manda sütü, manda eti, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği ve mantar üretimi eklendi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları ile makine parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alındı. IPARD II Programında et ve süt üretiminde hibe oranı üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e arıcılık, bitkisel üretim, yöresel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı ise yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı. Kırsal alanlarda yaşam kalitesinin ve istihdam olanaklarının artırılarak tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonunu ve AB standartlarına yükseltilmesini amaçlayan TKDK, IPARD II ile yeni sektörlere verdiği desteklerle kalkınmanın öncü kurumlarından biri olmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu.
Pazar günü yapılacak Malatya’da IPARD II lansman toplantısıyla aynı zamanda IPARD I programı kapsamında yatırım süreci tamamlanan 247 tesisin toplu açılışının gerçekleştirileceğini belirten Tunç, bu tesisler ile Malatya’ya yaklaşık 120 milyon TL’lik yatırım kazandırıldığını ifade etti. Tunç, “Bu tesislere 70 milyon 400 bin TL hibe sağlandı. IPARD ile Malatya’da sadece kanatlı eti üretimine 98 milyon 400 bin TL yatırım yapılmasına vesile olduk, bu rakamın 48 milyon 500 bin TL’sini hibe sağladık. Malatya’da süt üretimi yatırımlarına 5 milyon 990 bin TL hibe sağladık. Et ve süt işleme sektörlerinde 4 yatırıma 4 milyon TL hibe sağladık. 59 bin 645 adet yeni makine-ekipman alımına destek verdik. 130 adet traktör alımını destekledik. 158 genç ve 22 kadına destek verdik. Ayrıca 18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD II Programı Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında proje başvuruları et ve süt üretimi ile yumurta tavukçuluğu için 25 Ocak-10 Mart 2016 tarihlerinde kabul edildi. Et ve süt ürünlerinin, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar için 29 Şubat-8 Nisan 2016 tarihlerinde, arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parkları ve yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırmalar da ise 28 Mart- 22 Nisan 2016 tarihlerinde kabul edilecek” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği lisans programı mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylandı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının, Mesleki Yeterlilik Kurumu 44’üncü Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu toplantısında program akreditasyonuna sahip TYÇ’nin ilgili seviyesine yerleştirildiği bildirildi. TYÇ, ülkemizdeki tüm diploma, belge ve sertifikalar arasından kalite güvencesi sağlanmış olanları Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı gibi araçlar vasıtasıyla tutarlı ve anlaşılır bir sistemle yeniden tanımlamayı, seviyelendirmeyi ve böylece hareketliliği temin etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda TYÇ’ye yerleştirilen GAÜN Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının diploma ekleri, transkript ve mezuniyet belgeleri üzerinde TYÇ Logosu kullanılabilecek. Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının TYÇ’nin ilgili seviyesine yerleştirilmesi ile ilgili açıklama yapan GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Çetin, “Fakültemizin ilk olarak İngilizce Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Programları TYÇ’ye yerleştirilmişti, şimdi Türkçe Öğretmenliği Lisans Programımızın da yerleştirilmesi bizleri gururlandırdı. TYÇ ayrıca yerli ve yabancı akademik alanda tanınırlığımızın artmasında yardımcı olacak. Katkısı olan ve emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyor ve teşekkür ediyorum” diye konuştu.