GENEL - 22 Eylül 2017 Cuma 10:46

Müzede fotoğraf makinelerinin 141 yıllık yolculuğu sergileniyor

A
A
A
Müzede fotoğraf makinelerinin 141 yıllık yolculuğu sergileniyor

Malatya’da kurulan Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde, 1876 yılından itibaren 141 yıllık toplam 890 adet fotoğraf makinesi sergileniyor.

Malatya’da kurulan Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde, 1876 yılından itibaren 141 yıllık toplam 890 adet fotoğraf makinesi sergileniyor.


Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından Fotoğraf Makinesi Müzesi kuruldu. Sanat Sokağı’nda kurulan Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde 1876 yılından 2010 yılına kadar üretilen 890 adet fotoğraf makinesi bulunuyor. Malatyalı koleksiyoner Baki Tamer Selçuk’un 30 yılda bir araya getirdiği birbirinden eşsiz, manevi değeri oldukça yüksek olan makineler meraklılarının büyük ilgisini görüyor. Malatya Sanat Sokağı içerisindeki 2 katlı ahşap bir binada oluşturulan müzede körüklü makinelerden filmlilere, dijitallerden şip şaka kadar birçok fotoğraf makinesi sergileniyor.



“Parçalar ve sayı anlamda birinci durumdayız”


Müze sorumlusu Emre İnan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada müzelerinde yapım tarihi bilinmeyen nadide parçaların bulunduğunu kaydederek, “Malatya Büyükşehir MABESEM adı altında Sanat Sokağı’nda Türk Kültürel Varlık adında açmış olduğumuz ve Malatya Büyükşehir Belediyemizin kazandırmış olduğu müzemizin özellikle Türkiye çapında 1’inci, yani bu genel anlamda kapsamlı kullanılan parçaların ve sayısı anlamda birinci durumdayız. Genel anlamda müzemizin içinde 1876 yıllarından 2010 yıllarına kadar olan süreçteki bütün makinelerimiz mevcut. Bu dönemlere ait 890 adet makinemiz, 3 bin 500 adete aşkın aksesuarımız ile birlikte hizmet vermekteyiz. Özelikle müzemizin tamamıyla birlikte kullanılan eşyalarımız fotoğraf makineleri, aksesuarlarımız koleksiyoncu Tamer Bey tarafından temin edilmiş, bu temin edilen ürünlerin çoğunu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın girişimleriyle birlikte Malatya’ya kültürel anlamda bir varlık kazandırmak amaçlı sanat sokağında yer almaktadır. Genel anlamda makinelerimiz 1876 yılında başlayıp özellikle 2011 yıllarına ait olan süreçte teknik anlamda birbirinden farklı değişik özelliklere sahip makineler müzemizde mevcuttur. Genel anlamda bu koleksiyonları toplarken teknik anlamdaki tamiratı kısmıyla da ilgilendiği için burada bulunan tüm aksesuarlarımız ve makinelerimiz çalışır durumda. Daha çok Malatya’ya ziyarete gelen vatandaşların gezdiğini ve Malatya halkının da buna yoğun ilgi gösterdiği ve böyle bir kültürel mirasın Malatya’da olması Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle böyle çalışmanın yapılıyor olması cidden ilgi çekmek de. Bu konuda genellikle gelen ziyaretçilerimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a çok teşekkür ediyorlar. Bu kısımla ilgili çalışmalarımızın genel anlamda Malatyalı insanların yoğunluk gösterdiğini bu süreçte açılış sürecimizle ilgili tebriklerini belirtmektedir” dedi.



“1960 model Türk animasyon filmimiz var”


Fotoğraf Makinesi Müzesi sorumlularından İrfan Tunay ise müzede bir de sinema salonu bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:


“Sinema ile tüm aksesuarlarımız uyarlandı. Tabi burada gördüğümüz 1960 yıllarına ait bir sinemamız var. İçinde 1960 model Türk animasyon filmimiz var. Gelen ziyaretçilerimizin çocuklarına burada film gösterisi yapıyoruz. Burada sinemaların tüm aksesuarları 16 milimlik yazlık sinemamız ve 16 milimlik kameralarımız, ev tipi sinemalarımız, monitörlerimiz ve burada elle çevirmeli sinemalarımız mevcut. Tabi buraya gelen ziyaretçilerimiz tamamıyla memnun kalıyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Engelli çift, inşaatını bitiremedikleri evleri için destek bekliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, temelini geçen sene attıkları evlerini tamamlamak için yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Yüksekova’ya bağlı Çevreli Küme Evleri’nde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, 2022 yılında dünya evine girdi. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat süren çift, kendilerine bir ev inşa etmek istedi. Geçen sene arsalarının üzerine temel atan çift, maddi imkansızlıklar yüzünden evlerini tamamlayamadı. En büyük hayallerinin evlerine yerleşmek olduğunu kaydeden Dağdeviren çifti, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Evlendikten sonra Yüksekova’da kaldıklarını kaydeden Çiğdem Dağdeviren, “Kaldığımız dairede hem kiramız arttı hem de giriş çıkışları bizim için sıkıntılıydı. Köye geldik, kaynımın evinde kalıyoruz. Onların evinin giriş çıkışı da bizim için rahatsız edici. Biz geldik bir temel attık. Malzemelerin bir kısmını borçla aldık, bir kısmı için de hayırseverler yardımcı oldu. Temeli attık ama geçen seneden beri bu temel böyle. İkimizin de engelli maaşı çok düşük. Valimiz olsun, vatandaşlar olsun, destek bekliyoruz kendilerinden. Biz de evimize girmek istiyoruz. Rahat etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Attıkları temelin ikinci yıla gireceğini ve temelde kullandığı inşaat malzemelerinin büyük kısmını borçla aldığını söyleyen Orhan Dağdeviren ise, “Zor durumdayız, sıkıntıdayız. İmkanlarımız yok. Tek gelirimiz engelli maaşımız. Onunla da bir şey yapılmıyor. Geçen seneden beri abimin evindeyiz. İçeri girmek, dışarı çıkmak bizim için çok sıkıntılı. Gelip gidemiyoruz. Kendimize göre ev yapmak için temel attık ama tamamlayamadık. Milletimiz bize destek olursa çok seviniriz” şeklinde konuştu.
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.